Short Term 12 (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Grace arbetar som socialarbetare på ett hem för omplacerade ungdomar som ligger i riskzonen. Hon är omtyckt av både personal och ungdomar och kan relatera till de ungas liv bättre än de flesta. Men när den unga Jayden anländer inser Grace att de har många gemensamma nämnare som öppnar sår som hon trott varit läkta. Samtidigt får hon en oväntad överraskning som kommer att förändra hennes liv, och ingenting är längre som förut.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: SHORT TERM 12

Smärtsamt närgånget
GIFF 2014 – "Short Term 12" är ett starkt indiedrama om de som får armbåga sig fram i livet. Många gånger är den besvärlig att ta sig igenom på grund av intensiva, lavinartade känslor men ibland stagnerar den vilket följaktligen ger avtryck på betyget.

Grace (Brie Larson), en eldsjäl sysselsatt inom vård och omsorg, arbetar med ungdomar som antingen lider av självskadebeteende eller har dysfunktionella familjerelationer. En av dem är Marcus (Keith Stanfield) som snart ska fylla 18. Han ser inte särskilt optimistiskt på att myndiggöras då det innebär att dagen för avtackning närmar sig. Framtidsutsikterna ser mörka ut och på rummet lägger han raptexter som etsar sig fast om maktlösheten inför sitt eget liv och frustrationen över att institutionaliseras.

Därifrån tar vi oss till den nya tjejen som skrivits in på faciliteten. Jayden (Kaitlyn Dever) blir en pina att ha att göra med och väcker obehagliga minnen hos Grace som gör avståndstagandet mellan att skilja på privatliv och arbete svårare. Grace brinner för sitt jobb men är hårdhudad, blockerar sina känslor och släpper inte ens in de närmsta nära på i livet. Beskedet om en oplanerad graviditet förvärrar den personliga krisen och ställer till det i förhållandet med pojkvännen och kollegan. Realismen är påtaglig och jag beundrar hur den får mig att tänka på min egen mamma som ägnat hela livet åt socialt arbetat med samhällets värst utsatta. Filmskaparen visar både förståelse och medkänsla för den värld av vardagshjältar som han valt att porträttera.

Det här är absolut inte Brie Larsons första roll (hon har tidigare figurerat i både "21 Jump Street", "Don Jon", "The Spectacular Now" och "Scott Pilgrim vs the World") men förmodligen startskottet på vad som kan komma att bli en lovande karriär och en chans att bryta sig fri från komediträsket och söta-tjejen-som-dyker-upp-överallt-syndromet. Brie Larson verkar ha en fallenhet för den här typen av utmaningar och kan inte föräras nog för sin rollprestation. För det här gör hon bra. Ruggigt bra.

Regissören Destin Cretton har omvandlat sin kortfilm under samma namn från 2008, bytt ut skådespelare (några fick hänga med) och namnen på karaktärer, och spunnit vidare på berättelsen. Det blir smärtsamt närgånget utan att vi egentligen får särskilt mycket information om karaktärernas förflutna. Och det är också min enda stora kritik, liksom filmens främsta styrka - att det ibland känns alldeles för övergripande, att vi tassar omkring problemen istället för att attackera dem.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Senaste kommentarer
Gomer Pyle
Grymt bra rulle. En film som förmedlar starka känslor utan att bli det minsta sentimental. Det känns hela tiden jordnära och ärligt. Brie Larson i huvudrollen är strålande både när hon brottas med sina egna problem och när hon handskas med de utsatta ungdomarna. Finns många fina scener att minnas från den här filmen men den som har fastnat på min näthinna är när Jayden läser sin berättelse för Grace. Då kunde jag inte hålla tillbaka tårarna. Fast filmen behandlar svåra och tunga ämnen så kände jag mig ändå glad och varm inombords när eftertexterna började rulla. En film jag varmt rekommenderar men som tyvärr säkert inte så många kommer att se då folk verkar vara mer intresserade av hobbitar, hungerspel och annat trams.
Marcus
Fantastisk film! Träffade rätt på alla plan. Fantastiska skådespelare dessutom. Brie Larson och John Gallagher Jr. har grymt bra kemi. Alla ungdomar gjorde det bra också.
jimi
Min absoluta favorit från årets GIFF. En helt perfekt liten film!
Visa fler (2)

Veckans populära filmer

Visa fler