Film

Skribent

Alexander Dunerfors

31 december 2015 | 06:00

Alla svenska filmer som hade premiär 2015

Tonårshäxor, Filip & Fredrik, lesbisk action och Amy Diamond. MovieZine har den kompletta listan över årets svenska biofilmer.
Nio polisdeckare, två Kjell Sundvall-komedier och en lång rad dokumentärer om allt mellan Flogsta och Peru. Jomen, det svenska filmutbudet är sig likt även 2015. Men det här är också filmåret då vi ska få se Sveriges första ungdomsfantasy-filmatisering, en sprakande queer-musikal och flera spännande skådespelardebuter. 

Artikeln har uppdaterats sedan den först publicerades i början av 2015, för att samla årets alla filmpremiärer.


Studion bakom "Snabba Cash" rebootar Jönssonligan för 2000-talet med coolare karaktärer och mer action. Simon J. Berger, Alexander Karim, Susanne Thorson och Torkel Petersson är redo för ett par uppföljare om stöten blir lönsam.

Unga Sophie Bell - 23 januari

Långfilmsdebutanten Amanda Adolfsson berättar om kvinnlig vänskap med Felice Jankell och Hedda Stiernstedt i huvudrollerna. När Alice försvinner under en vistelse i Berlin ställs allt på sin spets.


Den folkkära TV-duon har under ett och halvt år följt det intensiva, ibland hjärtskärande, ibland komiska arbetet med ett somaliskt bandylag från Borlänge.


Storm över Anderna - 6 februari

Dokumentären följer 20-åriga Josefin, som åker till Peru för att söka sanningen om sin faster.


Morgan Alling regisserar sig själv i en kortare film för den yngre publiken. Det hndlar om Dag är på flykt från den grymme cirkusdirektören Machiavelli, och finner nya vänner på vägen. 

Ceremonin - 13 februari

Dokumentärfilmaren Lina Mannheimer tar med oss till den fascinerande författarinnan Catherine Robbe-Grillet, och skildrar gränsöverskridande relationer där dominans och underkastelse står i centrum. (Filmen har passande nog premiär samma dag som "Fifty Shades of Grey".) Nytt från producenterna till "Återträffen".


Cirkeln - 18 februari

Sex utstötta tonårstjejer i den deppiga staden Engelsfors upptäcker att de har magiska krafter. Första delen i den populära boktrilogin filmas av Levan Akin ("Katinkas kalas") med planer på två uppföljare.

Every Face Has A Name - 20 februari

Dokumentär av Magnus Gesten.


Regissör Kjell Sundvall gör ny ensemblekomedi i samma anda som den svenska julklassikern "Tomten är far till alla barnen", den här gången ska det handla om ett minst lika händelserikt bröllop.

Dyke Hard - 6 mars

Queermusikaler, actionkomedier och lågbudget-sci-fi, det är filmer vi inte är direkt bortskämda med på svenska biodukar. Håll i er för nu kommer allt i ett. "Dyke Hard" är ett galet hobbyprojekt som utvecklats till en rejält underhållande biofilm.


Bikes vs Cars - 6 mars

Regissören Fredrik Gerttens ("Bananas!") nya dokumentärfilm slår ett slag för cyklar i vårt bilberoende samhälle. 


Vart tionde barn i Sverige är med om att mamman misshandlas av sin partner, ofta barnets pappa. Åsa Ekmans dokumentärfilm följer ett av de barnen, 16-åriga Felicia.

Beck: Rum 302 - 16 mars (DVD)

Sveriges favoritsnutar är tillbaka. Peter Haber och Mikael Persbrandt spelar Martin Beck och Gunvald Larsson, nu fullt upptagna med ett mord på ett hotellrum nära Stureplan. Först ut av fyra nya filmer.


Svenskjävel - 27 mars

23-åriga Dino drömmer om ett annat liv, och som hundratusentals andra unga svenska ungdomar söker hon lyckan i ett nyrikt Oslo. Krönikören och författaren Ronnie Sandahl regidebut med Bianca Krönlöf i huvudrollen, har vunnit pris på varenda festival där den visats.

Sextemplet - 9 april

Dokumentär.

Förvaret - 10 april

Ett dokumentärt kammarspel inifrån Migrationsverkets låsta förvar, där människor frihetsberövas i väntan på tvångsutvisning. Filmskaparna Anna Persson och Shaon Chakraborty har fått unikt tillträde till en sekretessomgärdad plats. 

Miraklet i Viskan - 17 april

Drama om Bjarne (Rolf Lassgård) och en 20-årig konflikt med svärfar Halvar (Ingvar Hirdwall). John O. Olsson ("Möbelhandlarens dotter")står för manus och regi. 

Ghost Rockets - 24 april

Dokumentär om UFO-entusiaster.


Joanna Helander och Bo Persson har gjort en dokumentär som utforskar terrorismen i vår tid. "En film som verkligen får dig att tänka", säger Agnieszka Holland.


Jakob Eklund är tillbaka i rollen som Sveriges svar på James Bond (typ…). Falk och GSI-teamet spårar upp vapensmuggling medan Seth Rydells gäng växer sig allt starkare. Totalt 5 filmer släpptes på Blu-ray och DVD.


Kjell Sundvalls andra film i år är även det en komedi. Den här gången handlar det om en stökig präst (Kjell Bergquist) vid svenska kyrkan i Thailand. Eva Röse åker dit för att städa upp.

Odödliga - 21 augusti

Romantisk dramathriller med "Bonnie & Clyde"-vibbar, så kan man kanske beskriva Andreas Öhmans nya film efter fjolårets hyllade "Remake". Filip Berg och Madeleine Martin spelar paret som flyr ut på en brottskantad roadtrip.

Jag är Ingrid - 28 augusti

Genom Ingrid Bergmans privata filmer som aldrig tidigare publicerats, brev och dagböcker, samt nyinspelade samtal med Ingrids fyra barn och fd kollegor möter vi en oemotståndlig kvinna som alltid gick sin egen väg.


Två främlingar hamnar av en slump i samma tågkupé på tågresan mellan Malmö och Stockholm. Under resans gång börjar de så småningom bekantas med varandra och det avslöjats att dessa två är på väg till ett och samma bröllop.Så ock på jorden - 4 september

Storsuccén "Så som i himmelen" följs upp med en återblick till den lilla norrländska byn. En fristående uppföljare i regi av Kay Pollack, med Frida Hallgren i huvudrollen.


En berättelse som skildrar två korsande livsöden och deras gemensamma kamp mot en inte alltid så förlåtande värld. Maria har en intellektuell funktionsnedsättning och bor med sin överbeskyddande syster Helen. En dag träffar Maria den deprimerade Janne och de inleder en varm och finstämd kärlekshistoria i hemlighet.

Flocken - 11 september

Beata Gårdeler följer upp "I skuggan av värmen" med ett kraftfullt drama. När fjortonåriga Jennifer beskyller en klasskamrat för våldtäkt, vänds hela samhället mot henne. Premiär på Berlins filmfestival i februari.

Kim - 18 september (DVD)

Under två sommarmånader Kim får sitt livs chans att skapa sin debututställning, en gigantisk konstinstallation av 3000 meter tejp. Medan hon kämpar med sitt arbete hon möter Johannes på en fest och börjar ifrågasätta sitt förhållande med sin pojkvän Andreas.

Min lilla syster - 18 september

Stella, 12 år, jämför sig med sin perfekta storasyster Katja, konståkningstalangen som lyckas i allt. Världen vänds upp och ner när det avslöjas att Katja brottas med en svår ätstörning. Amy Diamond filmdebuterar i Sanna Lenkens drama, snart på väg till filmfestivalerna i Göteborg och Berlin. 


Martina Haag är tillbaka i en ny romantisk komedi, och återigen är det hon som skrivit bokförlagan. Hon är singel, möter Ola Rapace och ljuv kärlek uppstår. Regissören Lisa Siwe vann Guldbaggen för bästa regi för långfilmen "I taket lyser stjärnorna".

Blodssystrar - 25 september

Malin Andersson fortsätter följa Julia och Johanna som hon gjorde en kortfilm om för några år sedan. Som barn blev de kidnappade och utsatta för övergrepp i hemlandet Azerbajdzjan för att sedan fly till Sverige. Deras nära relation har hjälpt dem mycket. Nu skiljs deras vägar åt när Johanna flyttar för att plugga på högskolan och Julia flyttar ihop med en kille.

Taikon - 2 oktober

Personporträtt av en av våra mest lästa författare, och en karismatisk kämpe för mänskliga rättigheter.

Vinterboj - 9 oktober

I ett grått och kallt Toronto kämpar en grupp gravida kvinnor för att ta kontroll över sina liv och få behålla sina nyfödda. De har allt emot sig; hemlöshet, drogmissbruk och våldsamma relationer. Men det finns hopp. 

Himmel över Flogsta - 16 oktober

Viktor Johansson som förra året debuterade med dokumentären "Under Gottsunda" är tillbaka med en ny film. I fokus står stadsdelen Flogsta, ett studentområde i utkanten av Uppsala. Premiär på Göteborg Film Festival.


Tredje och sista filmen med Amanda Pajus och Lukas Holgersson som Vallebys små spanare. När Panini-familjens kronjuveler plötsligt försvinner, tar LasseMajas detektivbyrå sig an fallet för att mycket snart inse att detektiverna själva är de huvudmisstänkta.

Tjuvheder - 16 oktober

Dramathriller om en kvinnas (Malin Levanon) kamp för att få ett fungerande liv på samhällets botten. Manus och regi av Peter Grönlund (kortfilmen "Gläntan").


Lovika och Mirjam är 14 år och bor i en aptrist håla. De är inte särskilt vuxna men övar på att bli det. Lina Arvidssons ungdomsbok blir film.

En underbar jävla jul - 13 november

27-åriga Simon och Oscar har varit ett par i fem år. Nu väntar de barn. Detta är dock en hemlighet som de skjutit på att berätta för sina egna familjer i snart ett år. Nu finns det ingen återvändo, hemligheten måste fram! Och vilken tidpunkt vore mer perfekt än julafton – toleransens högtid.

She's Wild Again Tonight - 13 november

Dokumentär.

Efterskalv - 20 november

Ulrik Munther filmdebuterar i ett drama om 17-årige John, som just släppts ut från ungdomsfängelset där han avtjänat ett straff för mord på sin ex-flickvän.


Det vita folket - 27 november

Lisa Aschan ("Apflickorna") filmar nytt med Pernilla August och Vera Vitali i huvudrollerna. Filmen beskrivs som en rysare om sex inlåsta människors kamp för att överleva.


Tsatsiki längtar till sommarlovet då han ska åka till Grekland för att bo hos sin pappa Yanis. När Tsatsiki anländer till byn är det dock inte riktigt som han mindes det. Pensionat och krogar är öde, det är kris i Grekland och i hans älskade by. Men Tsatsikis mamma har lärt honom att aldrig ge upp.

En man som heter Ove - 25 december

Årets julfilm är en dramakomedi signerad Hannes Holm. Rolf Lassgård spelar huvudrollen som Ove, en vresig man och grannarnas skräck, men en nyinflyttad kvinna förändrar allt.Vilka filmer ser ni mest fram emot? Kommentera nedan.
| 31 december 2015 06:00 |