Unga Sophie Bell 2014

Drama
Sverige
84 MIN
Svenska
Engelska
Tyska
Unga Sophie Bell poster

Synopsis

Efter studenten börjar äntligen det hisnande livet! Så tänker bästa vännerna Sophie och Alice om den stundande flytten till Berlin. Men planerna krossas när Alice försvinner under oklara omständigheter. 
Ditt betyg
2.8 av 47 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Unga Sophie Bell
Biopremiär
23 januari 2015
DVD-premiär
11 maj 2015
Språk
Svenska, Engelska, Tyska
Land
Sverige
Distributör
NonStop Entertainment
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

12 november 2014 | 07:00

Trovärdig hjältinna i engagerande tonårsdrama

I Amanda Adolfssons debut skildrar hon inte bara Berlins ungdomsliv med effektiva bilder och musik utan även huvudpersonens resa från tonåring till ung kvinna.
Tonårig, kvinnlig vänskap på film representeras ofta av rollfigurer som inte snackar om mycket annat än killar/män. Ett av de främsta undantagen är svenska klassikern ”Fucking Åmål” där Lukas Moodysson fångade ångesten över att växa upp som kvinna såväl som tonårslivet i sig. Långfilmsdebuterande Amanda Adolfssons (vinnare av Stockholm filmfestivals långfilmsstipendium) drama spelar definitivt i samma liga.

Filmen följer den försiktiga Sophie (Felice Jankell) och hennes mer oförutsägbara bästis Alice (Hedda Stiernstedt) när de rusar ut från studenten rakt in i vuxenlivet. Sophie velar mellan trygga studier och äventyr i Berlin medan Alice bestämt sig för det senare. När Alice reser i ren frustration och försvinner tvingas Sophie växa upp snabbare än hon varit beredd på för att ta reda på vad som hänt med hennes stöttepelare i livet.

Visst, Sophie och Alice både snackar om och ligger med killar. Men det är knappast en prioritering. Deras vänskapsband är starkare än något och det är därför det gör extra ont att känna med Sophies smärta när hon steg för steg närmar sig Alices öde. Vår hjältinna känns hela tiden trovärdig. Hon är ingen hjälplös nörd i början, samtidigt som hon inte blir någon superhjälte av stål när det väl gäller. Hennes utveckling från tonåring till ung kvinna via starka, känslomässiga trauman känns helt naturlig.

Mycket är tack vare en strålande kombination av välskrivet manus (av Adolfsson) och en sympatisk Jankell i huvudrollen. Dialogen känns inte sådär pajig som den lätt gör i svensk film, inte minst sådan om ungdomar, och samtidigt slängs inga onödiga repliker omkring utan mycket sägs med Jankells uttrycksfulla ögon.

Adolfssons regi lyfter också filmen, med effektiv användning av musik och bilder. Skildringen av ungdomars vilda nattliv i Berlin är varken dömande eller romantiserande. Det är en trovärdig inblick i en kultur som Sophie försöker uppleva och förstå i syfte att följa i sin väns fotspår. Det är stora känslor som känns i magen. Det handlar om dödlighet – att våga, att känna, att gå under och ta sig upp igen.

Jag engagerar mig djupt i Sophies resa även om upplösningen inte håller samma nivå. Det känns också aningen typiskt att den Sophie förtror sig till i Berlin är en svensk, charmig kille – även om Iggy Malmborg (”Nånting måste gå sönder”) är bra i rollen. Det är på det stora hela imponerande lågmält spel från samtliga, även Stiernstedt och tyska Jella Haase.
| 12 november 2014 07:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Unga Sophie Bell