Blodssystrar 2015

Dokumentär
Sverige
80 MIN
Svenska
Blodssystrar poster

Synopsis

Malin Andersson fortsätter följa Julia och Johanna som hon skildrade i en kortfilm 2010. Som barn blev de kidnappade och utsatta för övergrepp i hemlandet Azerbajdzjan för att sedan fly till Sverige. Deras nära relation har hjälpt dem mycket. Nu skiljs deras vägar åt när Johanna flyttar för att plugga på högskolan och Julia flyttar ihop med en kille.
Ditt betyg
3.0 av 1 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Blodssystrar (Blood Sisters)
Biopremiär
25 september 2015
Språk
Svenska
Land
Sverige
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

22 september 2015 | 10:00

Systrar som träffar i hjärtat

Malin Andersson följer upp sin kortfilm om systrarna Julia och Johanna från Azerbajdzjan med en dokumentär där deras relation hotas av skola och förlovning. Syskonrelationen träffar i hjärtat men filmen är inte helgjuten.
Systerskap är ett alltför outforskat tema på film. Alltför ofta hamnar det lätt i ”chick flick”-facket. Det fina med ”Blodssystrar” är att det inte bara är ljusår ifrån fnittriga kuddkrig i rosa flickrum utan det handlar om riktiga människor med riktiga liv.

Regissören Malin Andersson har tidigare följt Julia och Johanna i en kortfilm som skildrade deras starka relation. De utsattes som barn för en traumatisk kidnappning och övergrepp i hemlandet Azerbajdzjan innan de flydde till Sverige.

Nu ska Johanna flytta för att plugga på högskola medan Julia trånar efter en kille hon träffat utomlands. Växande konflikter i kombination med distansen samt ett stundande bröllop sätter så småningom deras tidigare järnstarka relation på prov.

Det är en medryckande berättelse om att växa upp och ställas inför vad lojalitet för familjen egentligen innebär. Man känner både med och för systrarna, vare sig de skrattar tillsammans eller grälar. Det är gripande när de med stelt leende och osäker röst försöker övertala både sig själva och kameran att de klarar sig utan den andra.

Filmen lider dock av två problem. Man anar att mycket information från Anderssons första film om systrarna är frånvarande här vilket skapar en förutsättning att man sett nämnd film för att verkligen lära känna huvudpersonerna. Utan den kommer man dem inte så nära som man vill, och får även bara en minimal inblick i deras grymma historia.

Ett annat mindre minus är att Julias fästman, som utvecklas till en slags hotfull antagonist, förblir en väldigt anonym bakgrundsfigur trots den påverkan han har i systrarnas relation. Troligen är detta ett inspelningsmoment men det ger desto mer dålig bismak när han målas upp som en stereotypiskt svartsjuk, endimensionell frihetsberövare.

Med det sagt, fortfarande en fin och sevärd film om syskonskap som är starkare än många andras av både naturliga och nödvändiga skäl. Få har samma emotionella bagage som Johanna och Julia och därför träffar deras gemensamma resa i hjärtat.
| 22 september 2015 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Blodssystrar
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu