Ceremonin 2015

Dokumentär
Frankrike
75 MIN
Franska
Ceremonin poster

Synopsis

Efter 5 års arbete långfilmsdebuterar Lina Mannheimer med "Ceremonin", en film om gränsöverskridande relationer och sadomasochism, där dominans och underkastelse står i centrum. Möt den 84-åriga författarinnan och dominatrixen Catherine Robbe-Grillet och hennes närmsta krets som delar med sig av sina tankar kring erotik, konst, normer, identitet, åldrande och ensamhet.
Ditt betyg
3.3 av 6 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
La cérémonie / The Ceremony
Biopremiär
13 februari 2015
Digitalpremiär
13 februari 2015
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
Lucky Dogs
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

12 februari 2015 | 17:00

Om dam som gillar sadomasochism

Medan bioköerna ringlar sig långa till ”Fifty Shades of Grey” så finns chansen att utforska mer nedtonad, jordnära – och verklighetsbaserad – variant av sadomasochism. Den här dokumentären skildrar en 83-årig, fransk författare och hennes fascination för sexuell dominans. Fascinerande minst sagt men under normaliseringen falnar intresset.
Oavsett vad man tycker om kvalitén så är ”Fifty Shades of Grey” tveklöst en av årets största filmer med sin eggande eggande ansats att skildra sadomasochism som något mystiskt, sexigt och… romantiskt? I skuggan av den hypade filmen dyker ”Ceremonin” upp. En dokumentär som tagit fem år att göra och ger en helt annan bild av temat.

Långfilmsdebuterande regissören Lina Mannheimer intervjuar 83-åriga författaren Catherine Robbe-Grillet (och bekanta) samt visar med iscensatta filmsekvenser hennes fascination för sexuell dominans. Det kan låta ytterst bisarrt att se en så pass äldre kvinna höka över två halvnakna män som låtsas vara kycklingar men faktum är att de bekväma, tillbakalutade intervjuerna snarare normaliserar fetischen.

Den tydligt varma och vänliga Grillet pratar om sitt säregna intresse som om hon i ung ålder fick upp tycket för virkning eller schack. Det handlar mer om en förtjusning i makt och ordning snarare än direkt sexuellt umgänge. När hon instruerar en ung kvinna att dansa framför henne och några väninnor med ögonbindel så låter hon mer som en mindre bitsk version av Meryl Streep i ”Djävulen bär Prada”.

Det är passande men också väldigt typiskt att den här dokumentären är fransk då främst amerikaner men även svenskar gärna tabubelägger sex och speciellt då mer ”ovanlig” sådan som sadomasochism. Det finns något beundransvärt och nästan rart över Grillets och hennes partners ömsesidiga respekt och gemensamma intresse. Även om man inte kan relatera till själva ceremonierna så matchas de väl av intervjuer som så gott det går förklarar var njutningen och fascinationen kommer ifrån.

Ett problem med filmen är att, precis som när ens mor/farmor berättar gamla historier i gungstolen, så är det spännande ett tag innan intresset falnar och blicken letar sig mot klockan. Att normalisera såväl fetischer som äldre människors sexualitet är positivt och välkommet men när man väl smält upplägget så blir det aningen uddlöst. Fortfarande intressant, säkerligen särskilt för de med ett gott öga åt temat, men det är förståeligt att den bredare målgruppen hellre flockas till en film med två heta filmstjärnor i utmanande sexscener.
| 12 februari 2015 17:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
En mycket bra och intressant film som tar tittaren bortom klyschor och vilda fantasier. Här möter man mogna kvinnor och män som lever sina begär fullt ut. Det handlar inte om att "gilla" utan det handlar om att vara sig själv. Ett måste för den som vill se en seriös film om bdsm. Glöm skit som 50 shades.
Läs mer