Det borde finnas regler 2015

Drama
Sverige
90 MIN
Svenska
Det borde finnas regler poster

Synopsis

Mia och Mirjam är båda 14 år och bor i en aptrist håla. De är inte särskilt vuxna men övar på att bli det. Mirjam tjuvstartar med att få ihop det med en äldre man som säger att han älskar henne. Mia har en pappa som dricker lite för mycket. Det är tur att de både har varandra och sin supersmarta kompis Karl.
Ditt betyg
2.5 av 6 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Det borde finnas regler
Biopremiär
23 oktober 2015
DVD-premiär
30 maj 2016
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Folkets Bio
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Patrik Linderholm

18 oktober 2015 | 10:00

Underbyggd ungdomsskildring

Filmatiseringen av ungdomsromanen ”Det borde finnas regler” visar tendenser på en lovande svensk ungdomsfilm, men luften hinner pysa ur i denna tillbakahållna regidebut.
Det finns regler till nästan allting. Ramar att förhålla sig inom så att inte allting spårar ur. Men vad finns det för regler kring att vara tonåring? Den där jobbigaste tiden i livet när man färdas mot vuxenlivet men inte har någon aning om hur en ska bete sig. Precis så resonerar Mia – en fjorton år gammal tjej som bor i en tråkig småstad som inte ens har en flygplats. Tillsammans med sin bästa vän Miriam försöker de med små steg börja möta vuxenlivet. De dricker rödvin, röker cigaretter och funderar över sex och kärlek. Men när Miriam börjar träffa den mycket äldre gifta mannen Per börjar de två vännerna glida ifrån varandra. 

Miriam hamnar helt plötsligt på en helt annan sida av tonårslivsskalan, och Mia måste hantera sitt utelämnande. Dessutom har Mia en pappa som dricker lite för mycket och en välmenande mamma som dock kanske bryr sig lite mycket om sin nya man. Mia har hamnat i en typisk position där hon börjar glida isär från alla de personer som stått henne nära och måste tampas med att hitta en egen identitet. 

Långfilmsdebutanten Linda-Maria Birbeck har i denna tolkning av den populära ungdomsromanen med samma namn signerad författaren Lina Arvidsson format en ganska rättfram uppväxtskildring. Vi får på klassiskt manér ta del av omvälvande känslor, stark vänskap och allt annat som knyter an till tonårens mysterier. Vi får se Mia gå på fest, bli full, färga håret och vara så där allmänt trotsig och rebellisk som man är i den tidiga tonåren.

Vad som är förargligt är att filmen viker undan när den börjar närma sig sina mörkaste delar. Miriams sexuella förhållande med den tjugo år äldre mannen ifrågasätts men utforskas aldrig, och får inga vidare konsekvenser. Mias alkoholiserade pappa finns i bakgrunden bara som ett orosmoment som aldrig brusar upp. Det skrapas mycket på ytan, men inget intressant kommer fram. Den till en början mycket distinkta vänskapen mellan de två flickorna känns i slutändan väldigt vilsen, och en blir nästan mer intresserad av att utforska förhållandet mellan Mia och hennes andra kompis Karl. 

Till filmens fördel ligger estetiken. Fotot är skarpt och välplacerat, och fångar både det vardagliga samtidigt som den filmiska känslan verkligen lyser fram. Ihop med de nedgångna, småstadstrista och samtidigt vackra miljöerna – som verkar vara blandat med delar från Malmö samt Köpenhamn – blir filmen så där härligt filmiskt romantisk som amerikansk independentfilm brukar kännas.

Det vackra yttre väger dock inte upp för det alldeles för tillbakadragna innehållet utan lämnar en snarare med en besvikelse över något som kunde varit. För det är en film som verkligen har potentialen att bli något extra. Det märks att det finns något där, men regissören Birbeck lyckas inte riktigt fånga det. Som långfilmsdebutant faller hon i för många typiska fällor för förstagångsregissörer, men det är definitivt någon att hålla ögonen på.

”Det borde finnas regler” är således en film som inte tar svensk ungdomsfilm till nya höjder, men är man en ung vilsen själ som suktar efter lite igenkänning är detta en i alla fall estetiskt vacker film att identifiera sig med.
| 18 oktober 2015 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Ungdomsfilm om att hitta sin plats i livet. Mia och Mirjam är bästa vänner och testar allt de kan för att vara förberedda för vuxenlivet när det kommer. De tjuvröker, dricker rödvin och tvingar sig äta oliver för att kunna gilla det när det är dags. När Mirjam träffar en 20 år äldre man och inleder en sexuell relation, ställs vänskapen på sin spets, att leka med barbie är inte tillåtet längre och att bli vuxen blir mindre och mindre spännande.... Bra grundstory förutom att dem spelar sååååå sjukt dåligt..pust...absolut det är inte lätt att vara en färdig skådespelare i ungdomen, men va fan är det med unga svenska skådespelare? Det är såååå pinsamt dåligt, ni kan väl låtsas att det är kul och stimulerande... Betyget blir en svag 2a... Cast: Anna Hägglin, Lo Salmson, Ludvig Särnklint mfl.. aa
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu