Cirkeln 2015

Cirkeln poster

Synopsis

En natt när månen färgas blodröd, befinner sig sex unga tonårsflickor i en övergiven folkpark, dragna dit av en mystisk kraft. De är "De utvalda", en grupp häxor - utsedda att rädda världen. Plötsligt är tiden i gymnasiet på liv och död - bokstavligt talat. De måste lära sig samarbeta trots sina olikheter, och kontrollera de magiska krafter som vaknat till liv inom dem. Drömmar, irriterande föräldrar, mobbing, hämnd och kärlek möter farliga krafter och forntida magi.
Ditt betyg
2.7 av 518 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

11 februari 2015 | 11:25

Häxfantasy blir ren rappakalja

Ett hyfsat spännande upplägg om häxor och demoner som tyvärr aldrig fångar mig som film. De unga skådespelarna är duktiga och girlpower-budskapet uppskattas. Men "Cirkeln" är på tok för lång och de många specialeffekterna fungerar inte hela vägen, vilket stör känslan av mystik.
En sommarnatt när månen färgas blodröd befinner sig sex unga tonårsflickor i en övergiven folkpark i Bergslagen, ditlockade av en mystisk kraft. De är utvalda och en del av en gammal profetia, utsedda för att rädda världen. Plötsligt blir deras tillvaro och tiden på gymnasiet bokstavligen en kamp på liv och död.

Det är ganska uppfriskande med en svensk tonårsfantasy som utspelar sig i typiskt svensk miljö. Jag tycker dock man borde tagit till vara på det ännu mer och låtit bygden bli en större del av allt som sker. Jag är hur som helst väldigt tacksam över att denna skiljer sig från mycket annat i young adult-genren genom att låta tjejerna och deras relationer vara i centrum från början till slut, utan att plantera krystade romantiska sidointriger av slaget ”vem ska hon välja till slut”. 

Karaktärerna är ganska stereotypa, vi har en av varje slag, vilket i och för sig kan ha varit tanken. Men lite väl onyanserat blir det för att jag ska vilja eller kunna engagera mig i dem på allvar. Den till stora delar unga ensemblen är ändå väldigt övertygande och jag tror på tjejerna trots det minst sagt otroliga som händer dem. Det som är synd är att de mer intima ögonblicken dem emellan inte utvecklas ännu mer för det är i dessa som det ibland är på väg att bli riktigt intressant, men sedan inte hinner blir det. 

Manuset är tyvärr ordentligt undermåligt och ganska övertydligt. De många gånger rätt komplicerade replikerna hade dessutom på de flesta håll mått bra av en hel del finputs och behövt bli ordentligt förankrade i karaktärerna som uttalar dem. Som det är nu låter det flera gånger som ren rappakalja och när annars fantastiska Ruth Vega Fernandez monotont pladdrar på om elementanalys, häxråd och demoner blir det nästan skrattretande, vilket inte är kul.

"Cirkeln" är på sina håll en snygg, välspelad och barnvänlig film om magiska krafter. Den behandlar viktiga ämnen och kommer med ett fint budskap om gemenskap och sammanhållning. Musiken av Benny Andersson är fantastisk och kompar fint den växande stämningen av obehag. 

Men för att hela vägen komma i mål saknas en intensitet i bilderna och ett driv framåt varför jag som åskådare har svårt att bry mig. Filmen hade också mått bra av att vara kortare. Med sina 2 timmar och 25 minuter är den minst en halvtimme för lång. Boken (av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren) är säkerligen väldigt omfattande och innehåller ännu mer än det vi får se, men allt behöver heller inte vara med. Framförallt då mycket inte tillför något utan bara sinkar ett redan rätt sviktande tempo. Även de ofta förekommande specialeffekterna, återkommande svart rök och vibrationer i luften bland annat, hade kunnat tonas ner. Det behövs inte sådant. Åtminstone inte så mycket och inte om berättelsen i sig fungerar och det tror jag den egentligen gör.

Trots en del personliga invändningar kommer "Cirkeln" absolut kunna tilltala den tänkta målgruppen unga tonåringar och jag hoppas faktiskt själv på en fortsättning. För även om detta lämnade en del övrigt att önska så tror jag det kan ta sig, och framförallt är grundstoryn och karaktärerna värda en andra chans.
| 11 februari 2015 11:25 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
5
CIRKELN Äntligen har filmatiseringen av den första boken i Mats Strandbergs och Sara Bergmark Elfgrens Engelsforstrilogi haft premiär. Jag har varit och sett filmen "Cirkeln" och ska nu med denna filmrecension berätta vad jag tyckte. Men först lite om handlingen. En natt när månen färgas blodröd, befinner sig sex unga tonårsflickor i en övergiven folkpark, dragna dit av en mystisk kraft. Där avslöjas en gammal profetia. De är "De utvalda", en grupp häxor - utsedda att rädda världen. Plötsligt är tiden i gymnasiet på liv och död - bokstavligt talat. De måste lära sig samarbeta trots sina olikheter, och kontrollera de magiska krafter som vaknat till liv inom dem. Jag är ett stort fan av Engelforstrilogin och var lite tveksam inför om det verkligen skulle kunna göras filmatiseringar som är lika bra som böckerna. Men till min stora förvåning har de verkligen lyckats. Känslan och tonen ifrån böckerna finns kvar. Och precis som i böckerna så ligger fokuset på de olika karaktärerna istället för att det ska blåsas på för mycket med övernaturligheter och specialeffekter som det ofta kan bli för mycket av inom fantasygenren. Det är just att fokuset ligger på karaktärerna som gör filmen så bra. Historien balanserar mellan gymnasiets vardag av mobbning och fantasyvärldens effektfulla actionscener. Det blir aldrig tråkigt trots att filmen är över 2 timmar lång. Mest imponerande är tjejerna som spelar de utvalda. De är riktigt bra på att lyfta fram de olika karaktärsdragen i sina roller så att de blir exakt som man minns dem ifrån läsningen av böckerna. Det är också imponerande hur pass mycket av materialet ifrån den första boken som faktiskt har kommit med i filmatiseringen. Oftast brukar det bli att många viktiga element ifrån böckerna inte hinns med. Men inte i det här fallet. Samt så har filmen ett väldigt bra soundtrack som förhöjer stämningen ifrån böckerna ännu mer. Jag kan starkt rekommendera filmen "Cirkeln" till de som gillar fanstasygenren. För det här är de hittills bästa fantasy filmen som någonsin gjorts inom svensk film. Den bästa inom sin genre sedan "Låt Den Rätte Komma In". "Cirkeln får en femma av fem möjliga i betyg av mig.
Läs mer