Skribent

Mats Karlsson

8 januari 2014 | 20:01

Filmer för sci-fi-nörden under 2014

2014 är i vanlig ordning späckat med science fiction och fantasy, men MovieZine tar sitt ansvar och guidar dig igenom årets breda utbud av filmer med verklighetsflykt i fokus.

Sci-fi-nörden - Drama i all ära, men det enda drama sci-fi-nörden tänder på är det som utspelas bortom vår kära planet, vare sig det är i Midgård eller på en annan fiktiv plats. Ju mindre realism desto bättre, ty verklighetsflykten är det som får dig uthärda den trista vardagen.

Här är science fiction- och fantasyfilmerna du inte får missa under 2014.

RoboCop - 7 februari

José Padilha ("Tropa De Elite") tog uppdraget få ville ge sig på, att göra en uppdaterad version av Paul Verhoevens 80-talsklassiker. Handlingen utspelar sig 2029 med fokus på Alex Murphy som blir skadad i tjänst, men räddas av företaget Omnicorp. Svensken Joel Kinnamans första huvudroll i Hollywood.

Winter's Tale - 21 februari

Den välkände producenten Akiva Goldsman ("I Am Legend") gör här långfilmsdebut med en historia som kretsar kring en tjuv, en döende flicka och en flygande vit häst. Utspelas både i nutid och på 1800-talet. I rollerna ser vi Will Smith, Russell Crowe, Colin Farrell, Jennifer Connelly och William Hurt.

Upside Down - på DVD 26 februari

En science fiction som är producerad utanför Hollywood är alltid välkommet. Filmen beskrivs som en blandning av "Inception" och "Romeo och Julia" med vibbar av "The Fountain". I registolen sitter Juan Diego Solanas.

Welcome to Yesterday - 28 februari

Långfilmsdebutanten Dean Israelite låter oss få reda på vad som händer när ett gäng ungdomar hittar ritningar till en tidsmaskin. Jo, självklart tar de chansen och bygger en.  Men det är då problemen börjar ställa sig på kö. Sir Maejor, Ginny Gardner och Sofia Black-D'Elia har huvudrollerna.

Divergent - 21 mars

Neil Burger ("Limitless") fick förtroendet av Summit Entertainment att filmatisera Veronica Roths bok. Historien utspelas i en dystopisk framtid och kretsar kring 16-åriga Beatrice (Shailene Woodley). Människorna delas in i olika grupper baserat på deras personligheter och Beatrice är inget undantag. I övriga roiler ser vi Kate Winslet, Ray Stevenson, Theo James och Maggie Q.

The Congress - 28 mars

Ari Folman ("Waltz with Bashir") regisserar den animerade historien om en åldrande arbetslös skådespelare som tackar ja till ett sista jobb, men beslutet får oanade konsekvenser. I röstrollerna hör vi Harvey Keitel, Robin Wright, Jon Hamm och Paul Giamatti.

Noah - 28 mars

Darren Aronofsky ("Black Swan") tar sig an den bibliska historien om Noah, mannen som byggde en ark på uppdrag av Gud. I huvudrollen ser vi Russell Crowe och i övriga roller hittar vi Anthony Hopkins, Ray Winstone, Jennifer Connelly och Emma Watson.

Vampire Academy - 1 april

Mark Waters ("Poppers pingviner") filmatiserar Richelle Meads bok som handlar om dhampiren Rose Hathaway, hälften människa, hälften vampyr. Hennes uppgift är att skydda Moroi från blodtörstiga vampyrer. I rollerna ser vi Olga Kurylenko, Lucy Fry och Zoey Deutch.

Transcendence - 1 maj

Christopher Nolans trogne fotograf Wally Pfister regidebuterar med en historia som handlar om ett par som utvecklar den första självmedvetna datorn. Mannen får krafter han inte ens hade kunnat drömma om och blir snart omöjlig att stoppa. Johnny Depp spelar huvudrollen och har sällskap av Morgan Freeman, Rebecca Hall och Kate Mara.

Godzilla - 14 maj

Garteh Edwards ("Monsters") tar tillbaka ett av filmhistoriens mest kända monster till bioduken. Det blir mänsklighetens uppgift att försöka stoppa det stora radioaktiva monstret Godzilla, innan det är försent. Bryan Cranston, Aaron Taylor-Johnson, Juliette Binoche och Ken Watanabe syns i rollistan.

Edge of Tomorrow - 28 maj

Doug Liman ("Bourne Identity") tar sig an Hiroshi Sakurazakas bok "All You Need is Kill". Historien utspelas i en nära framtid där en utomjordisk ras har attackerat Jorden. I huvudrollerna ser vi Tom Cruise och Emily Blunt.

Maleficent - 30 maj

Specialeffektsmakaren Robert Stromberg regidebuterar med en annorlunda historia om Törnrosa, denna gång berättad ur den elaka drottningens perspektiv. Angelina Jolie axlar huvudrollen och får angenämt sällskap av Sharlto Copley, Elle Fanning och Juno Temple.

Jupiter Ascending - 25 juli

Syskonen Wachowski ("Cloud Atlas") gör ett nytt försök i science fiction-genren. Denna gång utspelas historien i ett universum där människan räknas som den lägst stående livsformen. I rollistan hittar vi Channing Tatum, Mila Kunis, Sean Bean och James D'Arcy.

Guardians of the Galaxy - 1 augusti

Marvel tar oss framåt i tiden, där vi får stifta bekantskap med en grupp utomjordingar som var och en är den siste av sin ras. Teamet består av Star Lord (Chris Pratt), Drax the Destroyer (Dave Bautista), Rocket Racoon (Bradley Cooper) och Groot (Vin Diesel), som måste stoppa den ondskefulla rasen Badoon.

How to Catch a Monster - september

Ryan Gosling gör här regidebut med en historia om en tvåbarnsmamma som sveps in i en mörk fantasyvärld, under tiden som hennes tonårsson upptäcker en hemlig väg till en undervattensstad. I rollistan hittar vi Saoirse Ronan, Christina Hendricks, Eva Mendes och Matt Smith.

The Maze Runner - 19 september

Wes Ball långfilmsdebuterar med en filmatisering av James Dashners bok. Historien kretsar kring Thomas (Dylan O'Brien) som efter att ha fått sitt minne utraderat placeras i en gigantisk labyrint. Enda chansen att överleva är att hitta ut. I övriga roller ser vi Will Poulter och Thomas Brodie-Sangster.

Selfless - 26 september

Tarsem Singh ("Immortals") följer upp "Spegel, spegel" med en historia om en rik döende man som är beredd att göra allt för att få evigt liv. Han får chansen att föra över hans medvetande till en ung ny kropp som ger honom ett tillskott av 40 år. Rollistan består av Ben Kingsley, Ryan Reynolds, Matthew Goode och Michelle Dockery. 

Interstellar - 7 november

Christopher Nolan har lagt Batman på hyllan och går här vidare med en historia om ett maskhål. En grupp forskare planerar att använda maskhålet för att töja på begränsningarna för mänskliga rymdresor. Matthew McConaughey har huvudrollen och får sällskap av Anne Hathaway, Jessica Chastain och Michael Caine.

Hobbit: Bort och hem igen - 17 december

Peter Jackson avslutar "Hobbit"-trilogin där vi får se om Bilbo och dvärgarna kan få bukt med draken Smaug och ta tillbaka Erebor. Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage och Benedict Cumberbatch ser vi återigen i rollistan.

Tomorrowland - 19 december

Brad Bird följer upp succén med "Mission: Impossible - Ghost Protocol" med en historia som kretsar kring ett ungt geni och en tonåring med vetenskaplig nyfikenhet. De planerar att avslöja hemligheterna med en plats någonstans som existerar i deras minne. Huvudrollen spelas av George Clooney som får sällskap av Hugh Laurie och Kathryn Hahn.

Area  51 - 2014

Oren Pelis ("Paranormal Activity") segdragna projekt om det mytomspunna området Area 51 som får oväntat besök av reportrar. De tänker hitta bevis på att militären har utomjordingar innanför avspärrningarna. I rollistan hittar vi Roy Abramsohn, Jennefer Ludwigsen och Glenn Campbell.

Ex Machina - 2014

Manusförfattaren Alex Garland ("Dredd") regidebuterar med en historia om artificiell intelligens. 24-åriga kodaren Caleb vinner en tävling där priset består av att tillbringa en vecka vid ett drömställe på ett berg. Väl på plats tas han emot av en kvinnlig robot. Dohmnall Gleeson och Alicia Vikander spelar huvudrollerna.

The Giver - 2014

Philip Noyce ("Salt") filmatiserar Lois Lowrys bok vars historia utspelas i ett till synes perfekt samhälle, utan krig, sorg och lidande. En ung pojke blir utvald att lära sig av en äldre man om den verkliga sorgen och glädjen i den riktiga världen. Rollistan toppas av Meryl Streep, Alexander Skarsgård och Jeff Bridges.

Left Behind - 2014

Vic Armstrong gör långfilm igen, 21 år efter långfilmsdebuten "Joshua Tree". Historien handlar om en grupp överlevande som är de enda som finns kvar när alla andra miljoner människor har försvunnit spårlöst. I rollerna ser vi Nicolas Cage, Lea Thompson och Nicky Whelan.

Midnight Special - 2014

Jeff Nichols följer upp den kritikerhyllade "Mud" med en modern sci-fi-jakt. Handlingen kretsar kring en pappa till en 8-årig pojke som besitter speciella förmågor. De blir tvingade att till flykt när regeringen vill ha tag på pojken. Huvudrollerna spelas av Kirsten Dunst och Michal Shannon.

The Mortal Instruments: Stad av aska - 2014

Första filmen "The Mortal Instruments:  Stad av skuggor" blev ingen ekonomisk succé, men tack vare fansen blir det i alla fall en uppföljare. Återigen regisserar Harold Zwart och nu får vi se när demondödaren Clary Fray gör sitt bästa för att återgå till det normala igen. I rollerna ser vi Lily Collins, Lena Headey och Sigourney Weaver.

MovieZines fem heta sci-fi- & fantasytips:

Noah

Interstellar

Godzilla

Area 51

Tomorrowland

| 8 januari 2014 20:01 |