Maleficent 2014

Maleficent poster

Synopsis

Här är berättelsen om Disneys mest ikoniska skurk från den klassiska "Törnrosa" från 1959: Maleficent som blir sviken och förråd så hennes hjärta förvandlas till sten. Driven av hämnd kastar hon en förbannelse över kungens nyfödda dotter Aurora. Prinsessan växer sedan upp i skogen långt från slottet och utan kännedom om sin härkomst. Maleficent följer Auroras uppväxt på avstånd och inser snart att Aurora är nyckeln till lycka, både för landet och för Maleficent själv.
Ditt betyg
3.2 av 1,820 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

27 maj 2014 | 19:01

Jolie är bättre än filmen

Angelina Jolie är perfekt castad som Den onda fén i den här "Törnrosa"-rebooten och har bra motspelare i en toksnygg film. Men bland feministiska budskap och specialeffekter finns inte mycket att bry sig om.

Stackars filmproducenter - snart har man rebootat samtliga kända sagor i liveversioner och vad ska de då sälja till den yngre biopubliken? Det är med blandade känslor man genom åren sett barndomsfavoriter blivit förverkligade på bioduken. Ibland har man fått till det ("För evigt - en askungesaga") men lika ofta har det blivit direkta magplask ("Red Riding Hood").

Filmen om den klassiska skurken i "Törnrosa" - Den onda fén - bygger på en perfekt casting av Angelina Jolie, vars amazonliknanade uppenbarelse och beniga ansiktsform matchar den Disney-figur som representerat Disney-karaktären sedan 1959. Rollsättningen är nästan lika självklar som när samma skådespelerska blev TV-spelsfiguren Lara Croft i "Tomb Raider"-filmerna.

Syftet är då här att berätta historien om "Törnrosa" ur titelpersonens perspektiv och förklara hur en inledningsvis lycklig och kärleksfull fé blir den otäcka skräckhäxa vi lärt oss älska att hata. Självfallet handlar det om ett krossat hjärta och hämnd men drypande ondska som Jolie visat upp i trailers och posters är tyvärr inte långvarig.

Här finns bland budskap kring feminism och moderskap (föga överraskande med tanke på huvudrollsinnehaverskan) ett ädelt försök att förstå och sympatisera med Maleficent och visst lyckas Jolie balansera vreden och stoltheten. Men manuset lämnar mycket att önska. Det är en del fart i början och slutet men däremellan många scener där Jolie slänger runt massa trollformler och blänger surt på det lilla Törnrosa-barnet.

Med regidebuterande specialeffektsesset Robert Stromberg (Oscarsbelönad för "Avatar" och "Alice i Underlandet") vid rodret så är det ingen överraskning att filmen är toksnygg med läckra landskap och häftiga specialeffekter. Men liksom i många filmer med pampiga effekter så finns det lite eller inget däremellan att faktiskt bry sig om. Ibland blir det rentav tråkigt och de tre goda féerna (som i den tecknade Disney-filmen var harmlöst charmiga) blir här tröttsamma och tjatiga.

Den rejäla spiken i kistan blir en pinsamt usel slutscen samt beslutet att välja en Prins (Brenton Thwaites) som mer liknar en medlem ur One Direction (även om hans speltid är tacksamt tidsbegränsad). Det är synd för det är en snyggt paketerat och med gott om talang framför kameran (bara Elle Fanning, Sharlto Copley och Sam Riley i samma film!). Och initiativet att berätta en saga ur en kvinnlig skurks perspektiv är både spännande och nyskapande. Till filmens försvar lyckas man i alla fall marginellt bättre här än i Julia Roberts-floppen "Spegel spegel".

| 27 maj 2014 19:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (5)
2
Maleficent är ingen usel film, absolut inte, men den har inte heller så mycket som räddar upp den. Det i särklass bästa med filmen är Angelina Jolie i titelrollen. Hon gör en komplex karaktär som dras mellan det goda och det onda. Jolie ligger hela tiden precis på gränsen till överspel, men det gör bara Maleficent mer njutbar att bevittna. Sam Riley gör en bra prestation som Maleficents trotjänare Diaval, och får i min mening alldeles för lite skärmtid. Riley och Jolie, tillsammans med filmens kostymdesigners (looken på Maleficent är fantastisk), är de som gör Maleficent en uthärdlig film. Annars måste det tyvärr sägas att Maleficent är en ganska medioker film. Historien tar alldeles för lång tid på sig att komma igång, och de första 30-40min blir för mycket obligatorisk set-up för att gäspningarna ska hållas inne. Filmen ser också väldigt artificiell ut, vilket skulle kunna ursäktas med att det är en film för barn baserad på den tecknade Törnrosa från 1959. Det känns dock som en lam ursäkt, då exempelvis Djungelboken (2016)kom av ungefär samma förutsättningarna, och det var en betydligt bättre och snyggare film. Maleficent känns lite som att den gjorts i all hast, även om så med största sannolikhet inte är fallet. Hedarnas miljöer i filmen känns bara alldeles för konstgjorda. Förutom Jolie, som briljerar, och Riley finns det inte heller några intressanta karaktärer i filmen, eller bra skådespelarprestationer. Elle Fanning som Aurora går en på nerverna med sin ständigt påträngande oskuldsfullhet, och Fanning (även om hon inte är någon kass skådespelerska) känns inte övertygande. Påtal om påträngande är det filmens tre goda féer, spelade av Juno Temple, Imelda Staunton och Lesley Manville, som sår ut klart mest på den fronten. De irriterar betydligt mer än vad filmskaparna förmodligen hoppades på. Sharlto Copley som kungen var inte heller någon övertygande närvaro i filmen. Prinsen, spelad av Brenton Thwaites (som jag faktiskt gillar, tycker han är en begåvad skådespelare), kändes inte som någon närvaro alls. Överlag är Maleficent inte någon fruktansvärd ursäkt för en film, men den är heller inte speciellt bra. Den fungerar som tidsfördriv en tisdagskväll, när man inte har något bättre för sig och inget bra går på tv.
Läs mer
3
Om ni vill se min videorecension kan ni klicka på nedan länk: https://www.youtube.com/watch?v=gsqrFPrq4cw Maleficent är en kraftfull fe som för längesen blev förråd av av människorna. Enda sedan dess har hon svurit att hämnas och när kung Stefan i människornas kungarike får sitt första barn tar hon sin chans… Bra Angelina, härlig tolkning av karaktären! Om jag på något sätt skulle rangordna de bästa Disneyfilmerna genom tiderna så skulle det ta hur lång tid som helst. En sak skulle dock vara säkert: ”Törnrosa” skulle hamna väldigt högt upp på listan :) Vissa av scenerna i den drygt 50 år gamla filmen är väldigt överdrivna och tråkiga vilket kanske inte är så konstigt med tanke på dess ålder. Men det som fortfarande fungerar är humorn i filmen. De olika karaktärerna får verkligen utrymme att ”fjanta” omkring och de lägger upp skämten till varandra på ett riktigt smart sätt. Det kändes verkligen som att man i ”Maleficent” ville hedra den gamla Disneyklassikern vilket både var positivt och negativt. Att filmen handlade om hur den onda fe:n blev ond och att det var Angelina Jolie som skulle gestalta detta kändes också intressant. Den här filmen var endast ”ok” och detta på grund av många olika anledningar. För det första så kändes det som att vissa moment var ganska genomhastade på ett sätt som inte gynnade filmen. Det var en VoiceOver vid tillfällen där jag hellre hade velat ha scenerna ”uppspelade” för mig. Sedan så kändes det även som att man lagt nästan allt fokus på Angelina Jolie och Maleficent vilket gjorde att de andra karaktärerna kändes tunna och lite plastiga. Filmen var endast 1h 40min men trots detta kändes den ganska seeg vilket, för mig är ett tecken på att de gjort någonting fel. Skådespeleriet från Angelina Jolie var verkligen i högsta klass och hon tog verkligen ut svängarna på ett sätt som man ska i en klassisk barnsaga. Effekterna var bra och även här kändes det som att men verkligen influerats av den gamla filmen :) Sammanfattningsvis så kändes Maleficent lite som en korsning mellan de bästa scenerna i Harry Potterfilmerna och andra mindre bra filmer som t.ex ”Jack the Giant Slayer”. Om man inte sett den gamla ”Sleeping Beauty” (och älskar den) så är jag lite osäker på vad man får ut av att se ”Maleficent” trots alla positiva moment.
Läs mer
2
Den var inte vad jag hade väntat mig. Kärlekssagan mellan Maleficent och Stefan didn't really make any sense enligt mig, trots att den tar plats i just en saga. Det var väldigt tvära kast fram och tillbaka; älska varandra, hata varandra, hata barnet, älska barnet osv. Filmen var för kort för att hantera växlingarna och det gjorde bara storyn fånig i mina ögon. Dessutom hatade jag Elle Fanning i rollen som Aurora. Hon tillförde knappast mycket till filmen förutom stela leenden och konstlade skratt. No thanks. Kunde de inte hittat någon annan där? Angelina Jolie gör för övrigt en strålande insats, och som vanligt kan man inte slita ögonen från henne. Hade dock önskat att hon fått spela Maleficent som den onda fen genom hela filmen, delarna där hon ska vara den goda skyddsängeln irriterade mig bara. Allra bäst var hon ju när hon våldgästar Auroras dop och bjuder publiken på sitt giftigaste leende. Definitivt filmens höjdpunkt. 2/5 blir mitt betyg.
Läs mer
Visa fler