Project Almanac 2015

Sci-Fi Thriller
USA
106 MIN
Engelska
Project Almanac poster

Synopsis

En grupp ungdomar lyckas bygga en tidsmaskin utifrån några hemliga anteckningar som de hittat. Men det är inte så lätt att behålla kontrollen över något som ändrar alla förutsättningar.
Ditt betyg
2.8 av 120 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Project Almanac
Biopremiär
6 februari 2015
DVD-premiär
29 juni 2015
Digitalpremiär
15 juni 2015
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Paramount Pictures
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Jake Bolin

2 februari 2015 | 11:00

Projekt Found footage

”Project Almanac” hade kunnat eliminera otaliga irritationsmoment genom att skippa ”found footage”-formen och ta ett par tidsresor tillbaka till manusstadiet för att klura ut en vettig anledning för huvudpersonen att äventyra allt som han håller kärt.
”Project Almanac” fick sitt premiärdatum uppskjutet med ett år och genomgick två namnrevideringar innan producenterna kände sig trygga med att låta den gå upp på bio. En av dessa producenter heter för övrigt Michael Bay, så det är klart att varningsklockorna dånar. Ingen titel i världen hade heller kunnat råda bot på grundproblemet här, valet att låta ”Project Almanac” vara en ”found footage”-film fast den inte alls behöver vara det. Där filmer som ”Chronicle” – ett närbesläktat men betydligt mer lyckat exempel i genren ”ungdomar filmar hur de får superförmågor” – använder greppet att låta filmens karaktärer dokumentera handlingen till fördel för berättandet, blir ”Project Almanac” mest bara irriterande med sina konstanta handkameraskakningar. Filmens logik blir också ständigt utmanad. ”Vem är det som filmar nu, och varför?” tänker jag alldeles för många gånger. 

Ett gäng tonåringar ramlar av en slump över ritningarna till en tidsmaskin och beslutar sig för att omsätta teori i praktik. Efter några veckors intensivt byggande och en del tekniskt mumbojumbo är de redo att ändra historiens gång.

Men maskinen är kalibrerad på ett sådant sätt att de inte kan färdas längre bakåt än några veckor, så eventuella planer på att mörda Hitler eller gå på dinosauriesafari får skrotas. Lyckligtvis verkar dessa dudes mest vara intresserade av att erövra tjejer och popularitet i high school. De nöjer sig därför med att använda tidsmaskinen till att förutse lottorader eller jäklas med mobbare och griniga professorer – tills en av dem bryter pakten om att aldrig färdas bakåt i tiden ensam och följaktligen ställer till det ordentligt.

”Project Almanac” har, särskilt mot slutet, en nervig kvalitet som engagerar hjälpligt. Sett till helheten är det dock en ganska oinspirerad variant på problematiken med tidsresor som presenteras här, dessutom med hjälp av ett gäng tröttsamt flåsiga tonårsstereotyper. Alla handlingar får konsekvenser, förkunnar ”Project Almanac” lillgammalt, precis som att vi inte har sett otaliga exempel på förödande kausalkedjor i filmer om tidsresor ungefär fyrahundra gånger tidigare. 

Direkt utslagsgivande för det låga betyget blir en rent förnuftsfientlig vändpunkt i filmen, där filmens huvudperson gör ett så urbota puckat – och mycket avgörande – val, att allt förtroende för filmens manusförfattare omedelbart förpassas till historiens bakgård. Vill man veta bevekelsegrunderna för detta val så får man helt enkelt gå och se filmen på bio. Men mitt tips är att kunskapen inte är värd priset.
| 2 februari 2015 11:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Project Almanac