Divergent 2014

Action Äventyr Romantik
USA
139 MIN
Engelska
Divergent poster

Synopsis

"Divergent" är en thriller i en dystopisk framtid, där människor delas in i olika grupper baserat på deras personligheter. En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken grupp de vill tillhöra för resten av livet.

För Beatrice Prior står valet mellan att stanna kvar med sin familj eller att vara den hon innerst inne är. Hon gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv. Under extrema fysiska och psykiska prövningar måste Beatrice försöka avgöra vilka som är hennes verkliga vänner. Vågar hon lita på sin karismatiska, men mycket hemlige instruktör Four? Hon bär också på en farlig hemlighet. När samhället hotas av våldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rädda de människor hon älskar. Om den inte förgör henne först.
Ditt betyg
3.4 av 1,797 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

25 mars 2014 | 19:01

Snyggt förpackad dystopi

Snyggt förpackad romantisk actiondystopi som landar i laddning någonstans mellan "Twilight" och "Hunger Games". Det är underhållande och välspelat på de flesta håll och romansen mellan de två huvudpersonerna känns äkta. Dock är filmen för lång och tappar därför emellanåt i både tempo och energi.

I ett framtida Chicago har människor efter ett förödande krig bosatt sig bakom ett enormt stängsel. De är strikt uppdelade efter personlighet och förmåga i olika falanger med så lite kontakt med de andra som möjligt. Detta för att till varje pris bevara freden dem emellan. Alla får vid 16 år fyllda välja sin egen tillhörighet. Ett test ska ledsaga beslutet och när det är taget finns ingen återvändo.

Beatrice "Tris" Prior är uppvuxen bland de Osjälviska, men får på sin testdag veta att hon är avvikande (divergent) och inte kan sättas i fack. En sådan person är ett hot mot det rådande systemet och måste utfrysas, alternativt dödas. Och en jakt efter dem är under upptakt. Hon får oväntad hjälp från sin nya vän Four som också han verkar bära på en hemlighet.

"Divergent" handlar om den fria viljan som ett hot mot individen i ett större och viktigare sammanhang och om att stoppa människor i fack för den stora massans bekvämlighet. 
Såklart som sig bör i den här subgenren om unga vackra vuxna som slåss för sin rätt att vara sig själva, ligger en hel del fokus på romansen mellan Tris och Four. Tyvärr dröjer det rätt länge innan den på allvar börjar spira och även om småtjejerna i publiken verkar nöjda med ögonkast och lätta beröringar, hade undertecknad tant velat ha mer kärlek och mindre slagsmål i det inledande skedet.

Det är det som överhuvudtaget är filmens största problem enligt mig, att den inte riktigt tillåts börja. Jag väntar på något som inte kommer och sedan väntar jag lite till. 
Det springs, tränas, boxas, kastas knivar och hoppas på och av tåg i en evighet och visst är dessa partier intensiva, väldigt actionfyllda och aldrig tråkiga, men också väldigt mycket bara det, på bekostnad av att leverera någon egentlig storyinformation.

Jag kan förstå att man måste presentera hela idén, skådeplatsen och alla karaktärer i en ny saga som denna, men det ska helst ske i själva historiens utveckling och inte i ett förlängt extra avsnitt i filmen. Nåväl, till sist kommer det igång och när det gör det blir det också fortsatt underhållande. 
Speciellt kul är det såklart att även här (liksom till exempel i "Hunger Games") får den kvinnliga hjältinnan lysa lite extra. Och som Shailene Woodley lyser! Hon är mycket trovärdig som den vilsna men modiga Tris och jag tror verkligen på henne. Kemin till Theo James som Four är dessutom på många sätt behållningen i filmen även om just den delen gärna alltså hade fått ta mer plats. James är lite äldre än den genomsnittlige förste älskaren i liknande tonårshormonella rullar och det tillför en viss mognad även i den övriga berättelsen.

Kate Winslet (som jag älskar) spelar den ondsinta Jeanine i det Kloka gardet men är inte så mycket annat än bara elak. Ungefär på samma sätt som Jodie Foster slösades bort i "Elysium". Winslet gör absolut sin karaktär rättvisa men tyvärr är den väl platt för att på allvar kunna göras något mer med.

Målgruppen för "Divergent" är framförallt tonårstjejer och i biosalongen under förhandsvisningen har jag ett par bredvid mig som varken kan sitta stilla eller hålla tyst av upphetsning. Det är lätt störande men också lite charmigt och lockar därför även fram 14-åringen i mig, vilket är bra, då det stundvis lätt annars kunde ha känts lite väl fånigt. 
Fast vadå. Tonåring eller inte. Filmen är från start väldigt läcker och som sagt extremt fartfylld och för att förföras av de hettande känslorna på duken, finns egentligen ingen övre åldersgräns.

| 25 mars 2014 19:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
3
Bättre än väntat. Men tycker personligen den är alldeles för lik Hunger Games så har svårt att tänka bort det och ta den helt på allvar. Sen kommer det bli intressant hur kommande generationer kommer känna för parkour ”tuffingar”. Men den håller men inga omkullkastande inslag.
Läs mer
4
Jag och min 11-åring såg den här och det var spännande. Inga direkta sexscener heller, lite kyssar bara, vilket alltid är uppskattat (att det inte är någon sexscen alltså). Den tappade lite i slutet tycker jag men vi ser gärna fortsättningen.
Läs mer
2