Winter's Tale 2013

Drama Fantasy Mysterium
USA
118 MIN
Engelska
Winter's Tale poster

Synopsis

"Winter's Tale" utspelar sig under ett helt sekel i ett mytomspunnet New York City och är en berättelse om mirakel, öden som möts och den eviga kampen mellan gott och ont.
Ditt betyg
2.6 av 128 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Winter's Tale
Biopremiär
21 februari 2014
DVD-premiär
30 juni 2014
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
20th Century Fox
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

20 februari 2014 | 13:01

Rörigt berättad vintersaga

En barnslig vuxensaga innehållande mirakler, magi och flygande änglahästar. "Winter's Tale" är ett obegripligt hopkok av väldigt mycket. Ändå, eller kanske just därför, lyckas filmen varken fängsla eller beröra med sin berättelse om kampen mellan gott och ont.

Ännu en film som på papper stoltserar med en fantastisk ensemble och ett lovande hantverk, men som i färdigt format tyvärr faller med ett oanat och väldigt högt ljudande plask. Det handlar någonstans mellan raderna om intressanta och existentiella frågor, om ödet, meningen med livet och om kärleken som starkare än döden.

Colin Farrell spelar tjuven Peter Lake som hamnar i bråk med sin gamle boss Pearly Soames (Russell Crowe) och hans hejdukar. Under ett sista inbrott i en villa träffar han oväntat på sitt livs kärlek - den dödssjuka, men ack så ljuva pianospelande Beverly Penn (spelad av Jessica Brown Findlay) och blir övertygad om att hans öde är att rädda henne. Det låter fint och är också det emellanåt, rent visuellt. Fast ändå är det mest något helt annat.

Största problemet med "Winter's Tale" är faktiskt hela filmen. 
Manuset den bygger på är illa adapterat från boken och det är sedan i sin tur ännu sämre anpassat till duken. Inget fungerar därutöver heller och filmens sömmar brister av den svällande sörjan av intetsägande nonsens i den. 
Detta är inte ett särskilt lyckat förstagångsförsök vad gäller regi för Oscarsbelönade manusförfattaren Akiva Goldsman. Det är ostyrigt berättat och filmen verkar inte kunna bestämma sig för om den ska vara en fantasy, ett romantiskt drama eller ett actionäventyr och det resulterar i att den är lite av allt, men egentligen i slutändan ingenting av något. Några malplacerade CGI-effekter och plötsliga uppenbarelser av rytande demoner varvas dessutom med avsnitt som jag misstänker är ämnade vara roliga, fast som inte alls roar, vilket gör det hela än mer förvirrande för åskådaren.

Överhuvudtaget brister berättandet från början till slut. Inledningen är rörig och vi förflyttas under några scener mellan nutid och 1895 och för att sedan plötsligt hamna i 1916 då också det mesta utspelas, innan det är dags att åter hoppa tillbaka till nu för filmens dramatiska klimax.

Huvudintrigen är kärlekshistorien mellan Peter och Beverly och även om det finns korta stunder av glöd är det långt ifrån en trovärdig romans vi får ta del av. Kanske mest på grund av Farrells frisyr som faktiskt är i vägen för väldigt mycket och jag kan inte annat än undra vad stylisten kan ha haft emot honom. Farrell har förvisso även andra problem än sitt hårsvall och ägnar alldeles för mycket tid åt att (inte helt övertygande) diskutera med en häst till exempel. Förbryllande nog pratar han dessutom extremt bred irländska då han i filmen är uttalat uppvuxen i New York, men gör ändå ett gott försök att vara både ridderlig fast också öm, vilket i och för sig inte torde vara så svårt tillsammans med suveräna Findlay som faktiskt är en del av filmens behållning. 
Vad gäller Russel Crowe, så går han mest morrande runt och spelar en väldigt övertydlig och onyanserad elak snubbe. Karaktären för även några riktigt krystade dialoger med Will Smiths Lucifer som får mig att rodna i biomörkret och jag tror nog att Soames får förbli en parentes i Crowes annars lysande karriär.

Historien är väldigt förutsägbar och den närmast bankar i oss tankar om livet och döden. Samtidigt är det onödigt krångligt i vissa partier och filmen har svårt att hålla ihop som helhet. Logiska luckor är mer regel än undantag och en berättarröst (Findlays tror jag) har lagts till för att om möjligt försöka täppa till de värsta håligheterna. 
Musiken av Hans Zimmer är ändå mäktigt vacker och ackompanjerar effektivt när inget annat ledsagar och den får faktisk också mina ögon att tåras lite mot slutet. 
Fast i det stora hela, några ljusglimtar till trots, är detta en film som tyvärr inte förtjänar att ödslas varken tid eller pengar på.

| 20 februari 2014 13:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
1
Om ni vill se min videorecension av den fantastiskt dåliga filmen "Winter's Tale" kan ni klicka på nedan länk: https://www.youtube.com/watch?v=7E5RlR18ZX4 Det är i början av 1900-talet… Peter Lake är en väldigt duktig tjuv och ständigt ute på uppdrag i New York. Under ett inbrott faller han pladask för Beverly Penn, en vacker kvinna som är dödligt sjuk. Under deras tid tillsammans får de reda på att livet inte är som det verkar och att det finns onda och goda krafter som verkar i New York… Alltså… en flygande vit häst, Russel Crowe som demon och en 108 gammal kvinna som är chefsredaktör för NY Times 2014…. Fy f**n…. Jag såg trailern till den här filmen och kände: ”Åh en söt romantisk historia med inslag av fantasy… kul” Tyvärr så vart filmen en grym besvikelse… Jag kanske framstår som mindre smart, eller så kanske jag är mindre smart, men jag förstod mig inte på den här filmen alls. Händelseflödet såg ut ungefär såhär: En ung flyr från ett gäng år 1916. Samma man träffar en ung kvinna. De blir kära på fem minuter. Männen som letade efter killen i början hittar dem. De flyr på en flygande vit häst. Gängets ledare visar sig ha övernaturliga krafter. Alla pratar om mirakel, stjärnor, demoner och änglar. Sen händer massa mer skumma grejer som inte hänger ihop alls… Jag blev verkligen chockad av den här filmen för att den var så osammanhängande, ologisk och skum… Regissören har skrivit ett gäng riktigt bra filmer, men inte regisserat så mycket. Men det var inte bara sättet som filmen berättades på, utan även sättet den var skriven på som förstörde den helt. Jag kan inte understryka tillräckligt mycket att jag verkligen inte kunde greppa eller förstå filmen. Skådespeleriet var inte heller speciellt bra utan mycket kändes överspelat och lite fjantigt. Vilket var synd då rollistan bestod av riktigt duktiga aktörer/aktörskor. Om ni väljer att se den här vore det oerhört kul att höra vad ni tyckte om filmen. För jag gillade den inte alls.
Läs mer