The Maze Runner (2014)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
I denna futuristiska actionthriller vaknar den unge Thomas upp instängd i en gigantisk labyrint. Han är inte ensam och den enda chansen att ta sig ut levande är att samarbeta och pussla ihop de ledtrådar de hittar, som verkar leda till en organisation som kallas W.C.K.D.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE MAZE RUNNER

Uppfriskande ungdomsadaption
Precis när den subgenre som är "young adult"-filmatiseringar kändes totalt urvattnad kommer en film som är helt fri från varulvar, kärlekstrianglar och trånande blickar. Med nya "The Maze Runner" tvekar vi inte på att gå vidare in i labyrinten.
Den uppsjö av ungdomsroman-adaptioner som vi matats med de senaste åren har mjölkats sönder nästan lika mycket som superhjältegenren. Från publika succéer som "Twilight" till "The Hunger Games" via mindre lyckade projekt som "The Host", "The Mortal Instruments" och "Beautiful Creatures" har vi kastats mellan dystopiska framtidsvisioner och fantasyfyllda berättelser av ytterst varierad kvalité. Senaste filmen i samlingen – "Divergent" – kändes som spiken i kistan för denna subgenre - där element från samtliga filmer malts ner och nästan kändes som en travesti på den populära vågen. Lyckligtvis uppstår hopp när vi denna höst kastas in i den lockade labyrint som är "The Maze Runner".

Baserad på James Dashners bokserie förtäljer "The Maze Runner" historien om Thomas (”Teen Wolfs” Dylan O'Brien) - en ung man som en dag vaknar upp i ett läger omgivet av enorma murar som sägs utgöra en del av en gigantisk labyrint. Thomas har inget minne av hur han kom dit eller vem han är – precis som samtliga av de andra pojkarna i lägret. För det lilla samhället består endast av unga män, vilket skapar en dystopisk "Flugornas herre"-civilisation där Thomas direkt blir en slev som rör om i grytan. För den mystiska labyrinten som omger dem intresserar honom nämligen mer än vad det verkar ha gjort någon annan, och när hans upproriska uppsyn vill söka svar skapar det trubbel i det homogena paradiset.

Denna skådeplats resulterar i intressant dynamik mellan de olika personerna i gruppen och filmen känns ständigt karaktärsdriven på ett sätt som positivt avvikande från övriga ungdomsadaptioner. Ihop med den kreativa och visuellt slående designen från den före detta effektskaparen Wes Ball regisserar han här snyggt de turbulenta skeenden som slingrar sig fram genom labyrintens korridorer.

Det mest uppfriskande med ”The Maze Runner” är dock att vi helt slipper de sentimentala och oftast tramsiga kärleksrelationer som genomsyrar genren. Här finns ingen trånande ungdom som hamnar mitt i en velande kärlekstriangel. Här har överlevnadsinstinkten och gruppdynamiken fokus. Även när filmens nästintill enda kvinnliga karaktär introduceras förflyttar eller förändrar den inte filmens inriktning särskilt mycket. Det är också oerhört befriande att se att när en ensam kvinna dyker upp i ett hav av män leder det aldrig till något sexistiska eller könsstereotypiska episoder utan Teresa (Kaya Scodelario) behandlas som den unika individ hon utgör för gruppen och vad hennes roll i det större sammanhanget är. 

De positiva sidorna till trots är denna dystopiska saga i övrigt relativt traditionsenlig och inget djupare går att finna i den lilla, understötta gruppens kamp mot den totalitära och mystiska makten som utgör det dominerande hotet. Även när vi når slutet hamnar vi mer i en franchise-sedvanlig ”fortsättning följer”-klimax än ett avrundat avslut. Men ”The Maze Runner” är tillräckligt spännande och utmanande för att stå på egna ben och resan är så pass rafflande att man i alla fall inte är helt avtänd på att gå ännu djupare in i labyrinten. 
Började bra... men sen spårade allt...
Om ni vill se min videorecension kan ni klicka på nedan länk: https://www.youtube.com/watch?v=6ZYsHUcYNxk Thomas vaknar upp i ett hisschakt. Han kommer inte ihåg vad som hänt, vart han är eller ens hans namn. När han når ytan finner han sig själv tillsammans med en grupp ungdomar som var och en har kommit till platsen på samma sätt som han själv. De påstår även att det är omöjligt att ta sig därifrån då de stora murarna som omger platsen där de befinner sig i själva verket är en enda stor labyrint. Men Thomas låter sig inte avskräckas utan han är fast besluten att hitta en väg ut och få klarhet i vad som hänt… En ny ungdomsboksserie som blir film…yay… Jaha… då var det dags igen… Tre böcker som är skrivna för ungdomar i fantasy/science fiction genren ska nu bli tre filmer (antar jag :)). Om jag ska jämföra med de andra filmerna som kommit ut tidigare och som bygger på liknande böcker så känns det som att ”The Maze Runner” är mest lik ”hunger Games” Däremot så håller ”the Maze Runner” inte alls av samma höga standard som Hunger Games-filmerna. Precis som så många andra liknande filmer så började allt bra, på riktigt. Det var spännande och jag blev medryckt i historien och jag ville verkligen veta vem/vad som låg bakom allt fuffens. Det var inga jätteanmärkningsvärda rolltolkningar men alla fick jobbet gjort och det var lite extra kul att se Will Poulter i den här typen av roll. Senaste filmen jag såg honom i var i ”Familjetrippen” där han skulle fungera som den komiska sidekicken. (läs recension av familjetrippen här) Tyvärr så blev det så att efter att allt börjat bra så ballade allt sakta men säkert ut… Det kändes verkligen som att allt i filmen blev sämre och sämre, och filmen fylldes med riktigt dåliga repliker som ibland blev rent utav pinsamma… Även skådespeleriet spårade ur, allteftersom att situationerna blev mer och mer extrema så blev skådespeleriet sämre och sämre, Jag fick lite känslan av att de lekte och spelade teater för en grupp barn och att de fått instruktionerna att vara övertydliga hela tiden. Sen när filmen närmade sig slutet (hela tredje akten) så spårade även logiken ur helt och hållet… Det hade inte gjort så mycket om bara själva Scifi/fantasyupplägget hade spårat ur, men nu var det de små logiska självklarheterna som man bara valt att strunta i. Även om detta var lite väntat så kändes det tråkigt för jag gillar den här typen av filmer och det känns alltid lite spännande när det dyker upp något i den här stilen. Men ”The Maze Runner” fungerade inte riktigt tyvärr… En annan sak ni kan tänka på när ni ser ”The Maze runner” är hur många kvinnliga karaktärer ni kan hitta…
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
PerH
En liten överraskning denna "young adult" film och precis som den andra "Hunger Games" liknande filmen "Divergent" så är den bra och välgjord. Ett litet plus för att är har regissören Wes Ball vågat göra den lite råare och mörkare än de andra i samma genre.
Lind_87
Gillar man hunger games kommer man älska den här filmen. Var först lite skeptiskt till denna men blev mäktigt överraskad hur extremt snygg och välgjord den här filmen var. Dylan O'Brien är suverän i rollen som Thomas.
engmar
Väldigt rå och ovanligt brutal ungdomsfilm.  Något som kändes fräscht.  En bra handling som får en intresserad av en fortsättning så fort eftertexterna rullar.

Skådisarna och dialoger är väl de som inte går hand i hand här och ibland kändes de lite väl förutsägbart.  3/5
Visa fler (18)

Relaterade filmer