Skribent

Mats Karlsson

7 januari 2012 | 18:01

Filmer för komedifånen under 2012

Nu presentar vi den tveklöst roligaste listan som är fylld av diverse lustigheter i filmform. 2012 kan mycket väl bli året då MovieZines läsare skrattade sig själva till döds.

Actiondåren, och sci-fi-fantasten har fått sitt och nu är det dags att presentera filmerna som komedifånen inte får missa under det späckade filmåret 2012. Nej, tragedi och andra ledsamheter hör verkligen inte hemma här. Ett gott skratt förlänger livet sägs det och när man har sett alla filmer i denna lista lär man få ett mycket långt och glädjefyllt liv.

Komedifånen - Du gillar visserligen action och äventyr, men för att du ska få ditt lystmäte krävs det att du ska få skratta riktigt ordentligt. Du är sannerligen allätare när det kommer till roligheter. Ibland vill du ha fånig humor och ibland vill du ha smart humor eller varför inte båda på en gång? Ett gott skratt förlänger livet och du har absolut inga problem med att leva för evigt! Du skrattar åt liemannen rätt upp i ansiktet medan du slår på "The Big Lebowski". Här är de 49 filmerna som komedifånen inte får missa under 2012.

50/50 - 20 jan

Joseph Gordon-Levitt spelar en 27-årig kille vars liv raseras när han får beskedet att han har fått cancer. Han får hjälp/stjälp av sin kompis, spelad av Seth Rogen och av en nyexaminerad terapeut (Anna Kendrick). Jonathan Levine sitter i registolen.

The Descendants - 27 jan

Alexander Payne är tillbaka i hetluften med denna dramakomedi som har gått och blivit en riktig Oscarsheting. I huvudrollen ser vi George Clooney som spelar Matt King, en odräglig man till sin fru och till sina två döttrar. Öppnar dessutom Göteborgs Filmfestival där Payne kommer att vara på plats.

Sean Banan - inuti Seanfrika - 15 feb

Ska det vara svenskt, så ska det vara Sean Banan. Han drar till världens skönaste land (enligt honom själv) Afrika och passar på att ta med sig schlagerdivan Kikki Danielsson för att spela in den fetaste musikvideon någonsin. Hur ska detta gå?

Carnage - 17 feb

Film baserad på en pjäs, kan det verkligen fungera? Roman Polanski gör i alla fall ett försök och till sin hjälp har han fyra av Hollywoods skickligaste skådespelare, John C. Reilly, Christoph Waltz, Kate Winslet och Jodie Foster.

This Means War - 24 feb

McG är tillbaka och nu med en actionkomedi. Denna gång har han Reese Witherspoon, Tom Hardy och Chris Pine till sitt förfogande. Filmen handlar om två CIA-agenter som faller för samma kvinna.

Project X - 2 mars

En skruvad uppstickarkomedi som förutspås att bli nästa "Baksmällan".  Filmen handlar om tre high school-seniorer som ställer till med fest för att göra sig ett namn. Men ryktet om festen sprider sig och snart har den spårat ur bortom all kontroll. Regisserar gör Nima Nourizadeh.

2 dagar i New York - 9 mars

Det som började med "2 dagar i Paris" fortsätter nu med "2 dagar i New York". Filmen handlar även denna gång om Marion som nu har förträngt den katastrofala resan till Paris. Julie Delpy regisserar även denna märkliga historia.

Spegel, spegel - 9 mars

Snövit blir en populär karaktär på bioduken under 2012. Tarsem Singh gör en egen version av den klassiska Grimm-sagan som är en något lättsammare än Rupert Sanders "Snow White and the Huntsman". Julia Roberts spelar drottningen och Lily Collins gestaltar Snövit.

We Bought a Zoo - 9 mars

Cameron Crowe äntrar den humoristiska genren om en man som bestämmer sig för att köpa ett zoo, enbart för att han är övertygad att det är den nystart han behöver för att komma över sin sorg. Matt Damon och Scarlett Johansson spelar huvudrollerna.

Jack and Jill - 16 mars

Inget filmår utan en komedi med Adam Sandler och någon gång ska han väl lyckas få oss att skratta. Denna gång spelar han familjemannen som förbereder sig för den årliga tillställningen han avskyr, tacksägelsemiddagen. Filmen regisseras av Dennis Dugan och Katie Holmes och Al Pacino syns i övriga roller.

Kvarteret Skatan reser till Laholm - 16 mars

TV-serien får nu en filmatisering där vi återser Johan Glans, Vanna Rosenberg och David Batra som drar till Laholm. Johan Syrén regisserar filmen där inget går som planerat.

Mupparna - 16 mars

Jim Hensons klassiska dockor gör ett kärt återbesök till bioduken. Miss Piggy, Kermit och alla deras vänner måste sätta ihop en föreställning för att rädda den gamla teatern. I registolen hittar vi James Bobin.

Playing the Field - 16 mars

Gerard Butler, Jessica Biel och Uma Thurman har rollerna i denna fotbollskomedi som kretsar kring den före detta fotbollsspelaren George som jagas av uttråkade och otroligt vackra fotbollsmammor. Gabriele Muccino regisserar.

Young Adult - 23 mars

Jason Reitman och Diablo Cody var ett lyckat koncept med "Juno" och nu är det dags igen. Denna gång handlar det om  den avdankade författaren Mavis (spelad av Charlize Theron) som försöker återuppliva tonårens glansdagar och ta tillbaka sin ungdomskärlek (Patrick Wilson).

So Undercover - 30 mars

Jeremy Piven och Miley Cyrus slår sina påsar ihop i denna actionkomedi. Filmen handlar om en privatdetektiv som har valt att hoppa av high school för att jobba med sin pappa, en före detta polisman. Tom Vaughan sitter i registolen och håller tummarna för att vi ska skratta.

American Pie: Reunion - 6 april

Skam den som ger sig brukar man saga. Efter åtskilliga filmer om de sexhungriga ungdomarna återförenas de som vuxna. Vissa saker är dock detsamma än, Finch suktar fortfarande efter Stiflers mamma. Jon Hurwitz och Hayden Schlossberg regisserar.

What to Expect When You're Expecting - 11 maj

I väntans tider är fem väntande par och vi får se hur de förbereder sig inför den stora leveransen. Cameron Diaz, Jennifer Lopez och Anna Kendrick ser vi i rollerna och Kirk Jones regisserar.

The Dictator - 16 maj

Sacha Baron Cohen gav oss "Borat" och "Bruno" och nu tänker han ge oss en diktator. Filmen är inspirerad av boken "Zabibah and the King" av Saddam Hussein. Cohens ständige följeslagare Larry Charles regisserar.

Men in Black III - 25 maj

Männen i svart är tillbaka och denna gång är agent J (Tommy Lee Jones) illa ute och agent K reser tillbaka i tiden för att rädda honom. Barry Sonnenfield axlar det betyngda regiansvaret.

Friends With Kids - 1 juni

Ack, ack. Det blir ingen "Bridesmaids 2" för Kristen Wiig, men vad gör det när det finns andra komedier att hoppa på.  Här spelar hon tjejen som åker med hela kompisgänget på skidsemester och komplikationer står runt hörnet. Jennifer Westfeldt regisserar.

LOL - 1 juni

I en värld sammanlänkad av YouTube, Facebook och iTunes samlas Demi Moore, Miley Cyrus och Ashley Greene. Det är som upplagt för problem och mycket riktigt hopar sig komplikationerna när en dagbok blir läst. Lisa Azuelos regissear.

Rock of Ages - 6 juni

Adam Shankman som gav hårsprejen ett ansikte med "Hairspray" beger sig nu till drömmarnas stad, Los Angeles. Där får vi följa Drew och Sherrie i jakten på drömmarna. Alec Baldwin, Paul Giamatti och Tom Cruise syns i rollistan.

Cockpit - 29 juni

Mårten Klingberg ställde oss "Offside" 2006 och nu bjuder han med oss på en resa i "Cockpit". Huvudrollen spelas av Jonas Karlsson som i filmen förvandlar sig till en kvinna för att kunna ta jobbet som kvinnlig pilot. 

Think Like a Man - 29 juni

Tim Story återvänder eter att ha slickat sina sår med filmerna om "Fantastic Four". I denna komedi får vi se fyra vänner som bestämmer sig för att vända sina flickvänner ryggen efter att de har använt en bok om relationsråd.

The Big Wedding - 13 juli

Vad händer om man tar Robert De Niro, Katherine Heigl  och Robin Williams och gör en komedi om en dysfunktionell familj som sals på ett bröllop? Ja, det är det vi får se. Justin Zackham sitter i registolen.

Five Year Engagement - 13 juli

Nicholas Stoller har fått smak för komedi, efter "Dunpad" och "Get Him to the Greek" ger han sig på denna historia om ett förlovat par som går i giftastankar. Huvudrollerna spelas av Jason Segel och Emily Blunt.

Seeking a Friend for the End of the World - 17 aug

Domedagsfilmer är sannerligen populära, men här går det i humorns tecken. Filmen handlar om en man som blir ensam när hans fru flyr i panik, men deppar inte ihop för det. Istället ger han sig ut för att leta rätt på en gammal flickvän från skoltiden. Lorene Scafaria regidebuterar.

Nathalie - 24 aug

Det ska vara franskt sags det och här blir det sannerligen så. Filmen handlar om Nathalie (spelad av Audrey Tautou) vars liv vänds upp och ner när hennes man dör i en bilolycka och träffar svenska kollegan Markus. David Foenkinos och Stéphane Foenkinos sitter i registolen.

All You Need is Love - 31 aug

Oscarsvinnaren Susanne Bier har hittat en romantisk historia att göra film av.  Det är en berättelse om en rad olika livsöden, där alla söker kärleken. Pierce Brosnan syns i rollistan.

The Oranges - 31 aug

Allt kan hända och även de mest oväntade sakerna kan mycket väl inträffa och här gör de det. Nina blir hembjuden på middag hos grannen och faller pladask för pappan i familjen som resulterar i att livet blir väldigt komplicerat. Julian Farino regisserar.

Flimmer - 7 sept

Lite oväntat hamnar lilla samhället Gumby i fokus i Patrik Eklunds komedi. När ett strömavbrott drabbar samhället startar en kedjereaktion av missöden, möten och kärleksaffärer. Kjell Bergqvist spelar en av rollerna.

The Biggest Movie of All Time - 14 sept

Vare sig vi vill det eller inte så är duon Aaron Seltzer och Jason Friedberg tillbaka. Denna gång gör de parodi på "Avatar" och självfallet är den i 3D. Vad annars.

Gambit - 28 sept

Nej, det är inte en film om Marvelkaraktären Gambit. Historien är skriven av bröderna Coen och handlar om en museiintendent som försöker lura en konstsamlare att köpa en förfalskad Monet-målning. Michael Hoffman sitter i registolen.

Ted - 5 okt

"Family Guy"-skaparen Seth MacFarlane gör sin långfilmsdebut med denna historia om en teddybjörn som blir levande. Mark Wahlberg och Mila Kunis har huvudrollerna.

Bröderna Hårdrock - 19 okt

Ulf Malmros tar fram sitt geuina musikintresse och förkärlek för hårdrock i denna komedi om två vuxna bröder som arrangerar ett heavy metal-konvent i sin sömniga lilla by. I rollistan hittar vi Kjell Bergqvist, Tuva Novotny och Björn Starrin.

Here Comes the Boom - 9 nov

Frank Coraci utlovade en komedi om en biologilärare som extraknäcker som martial art-fighter är nu på gång. Även här har Kevin James huvudrollen och hans motspelare är Salma Hayek.

Great Hope Springs - dec

David Frankel bär visserligen inte Prada denne gång, men Meryl Streep lyckades han få med i rollistan. Streep och Tommy Lee Jones spelar det gifta paret som beslutar sig efter en del problem att ta en kurs i äktenskapsrådgivning.

A Thousand Words - 2012

Det blev dessvärre ingen Oscarsgala för Eddie Murphy, men här får han chansen att nyttja sitt munläder. I alla fall tills han har använt de 1000 ord som är kvar för honom att säga innan han dör. I registolen sitter Brian Robbins.

Bernie - 2012

Richard Linklater prövar lyckan med en komedi om en begravningsentreprenör som råkar döda en rik änka och blir tvingad att upprätthålla illusionen att hon fortfarande är i livet. Jack Black, Matthew McConaughey och Shirley McLane hittar vi i rollistan.

Casa de mi Padre - 2012

Will Ferrell har styrt kosan mot Mexico där denna komedi utspelar sig. Han spelar en karaktär som jobbar på sin fars farm och när ekonomiska problem uppstår hamnar han i krig med knarkkungen Onza. Matt Piedmont sitter i registolen.

Dog Fight - 2012

Det är inte var dag man får se ringrävarna Dan Aykroyd och John Litgow i samma rollista, men nu är det dags. Filmen handlar om två rivaliserande politiker som båda har ambitionen att bli nästa president. I övriga roller hittar vi Will Ferrell och Zach Galifianakis och Jay Roach regisserar.

Nero Fiddled - 2012

Woody Allen ger sig inte i första taget. Nu tänker han göra relationskomedi i italienska huvudstaden Rom. I rollistan hittar vi Alec Baldwin, Penélope Cruz, Ellen Page och och italienska skådespelaren Roberto Benigni.

One For the Money - 2012

Katherine Heigl spelar en arbetslös tjej som desperat övertygar sin kusin Vinnie att ge henne jobb som prisjägare på en borgensfirma. I registolen sitter Julie Ann Robinson som senast gav oss "The Last Song".

The Sitter - 2012

David Gordon Green förtränger det ekonomiska misslyckandet med "Your Highness" och testar att göra komedi med Jonah Hill. Filmen handlar om en avstängd collegestudent som agerar barnvakt åt grannens ungar.

Vamps - 2012

Vampyrer är populärt att göra film om och här får vi följa två kvinnliga vampyrer i nutidens New York. Amy Heckerling regisserar skådespelarna Sigourney Weaver och Malcolm McDowell.

Wanderlust - 2012

Malin Åkerman gillar verkligen komedi och romcom-genren och i denna komedi spelar hon mot Jennifer Aniston och Paul Rudd. Filmen handlar om ett par som lämnar den stressiga storstan för att ansluta sig till ett frigjort sällskap med mottot: var dig själv. "Role Models"-regissören David Wain regisserar.

The Three Stooges - 2012

Bröderna Farrelly gör ett försök att återuppliva de klassiska stollarna Moe, Larry och Curly som redan innan inspelning höll på att gå i sank när de ursprungliga skådespelarna Sean Penn, Jim Carrey och Benicio Del Toro. Nu är den dock på banan igen med tre andra skådespelare som är aningen billigare.

Magic Mike - 2012

Steven Soderbergh ger sig in i komedigenren med historien om manliga strippor. Channing Tatum spelar karaktären som får i uppgift att lära upp nykomlingen (spelad av Alex Pettyfer). Utbildningen består av att lära sig hur man festar och förför kvinnor. 

Neighborhood Watch - 2012

"Hot Rod"-regissören Akiva Schaffer tar sig an historien om fyra förortspappor som bildar en grannpatrull för att komma ifrån sina familjer, men istället råkar de aavslöja en plan som kan förstöra världen. I rollerna ser vi Ben Stiller, Jonah Hill och Vince Vaughn.

| 7 januari 2012 18:01 |