Friends with Kids 2011

Romantik Komedi
USA
107 MIN
Engelska
Friends with Kids poster

Synopsis

De två sista singlarna i kompisgänget ser sina vänners förhållande drastiskt förändras så snart de får barn och tror sig ha lösningen: de ska också ha barn, tillsammans, som kompisar och dejta andra samtidigt. När hela gänget åker iväg på skidsemester och de tar med sig sina nya partners, börjar det dock skaka i snöparadiset.
Ditt betyg
2.5 av 177 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Friends with Kids
Biopremiär
13 april 2012
DVD-premiär
8 augusti 2012
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Noble Entertainment
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

6 april 2012 | 13:01

När Harry fick barn med Sally

Romcoms för trettioplussaren har fått ett uppsving tack vare "Bridesmaids". Här återförenas fyra av stjärnorna för en till av typen Föräldraskap med Komplikationer. Regidebuterande huvudrollsinnehavaren Jennifer Westfeldt får till en del poänger men passar illa framför kameran och manuset är ganska slätstruket.

Det är egentligen ganska orättvist. Att Westfeldt, som tidigare skrivit och spelat huvudrollerna i"Kissing Jessica Stein" (historisk som den första kommersiella flatkomedin?) och "Ira & Abby", regidebuterar med en film vars birollsinnehavare skapat betydligt större intresse tack vare världssuccén "Bridesmaids" som dessutom en av dem, Kristen Wiig, skrivit. Det är svårt att undvika jämförelser rent talangmässigt.

Historierna skiljer sig dock betydligt. Julie (Westfeldt) och Jason (Adam Scott) är bästa vänner och grannar - hon självmedveten och osäker på dejtingmarknaden, han en självbelåten manshora som hoppar mellan allt yngre och storbystade kvinnor. När deras gemensamma vänner blir gravida och går ner sig i dysfunktionella äktenskap bestämmer de sig för att själva undvika fällan genom att skaffa barn i sin platoniska relation. Men har de verkligen tänkt igenom sina känslor för varandra?

Den mest oerfarne filmtittaren kan gissa sig till var detta leder. Vilket är synd, för här finns potential till en kul och intelligent film, vilket den stundtals är. Vi har sett både kompisromanser (inte minst i "När Harry mötte Sally" och senaste raden av KK-komedier) och komplicerade barnskaffande (i allt från "Titta han snackar" till "På smällen"). Kombinationen här inbjuder dock till en både rolig och intressant analys av vuxna vänskapsrelationer, familjens påverkan av sociala livet, prioriteringar i livet och dejting i allmänhet.

Tyvärr hamnar det mesta - inklusive de obligatoriska birollsvännerna som här är (mycket tack vare rollsättning) stundtals mer intressanta än huvudrollsduon - i skymundan till förmån av en söt men välbekant romcom av standardtyp, som dock lyfts av en del barnförbjuden dialog och fin kemi mellan stjärnorna. TV-favoriten Scott gör sig riktigt bra som romantisk hjälte, även om han är föga trovärdig som kåt kvinnotjusare. Westfeldt är inte heller dålig men passar illa för rollen och hennes svajiga, smått sitcomliknande spel matchar dåligt med hennes superba motspelare.

Rent spontant känns det som om Kristen Wiig, här utmärkt men lite bortkastad i mindre roll som deprimerad väninna, hade gjort sig bättre i både huvudrollen och som finputsare till manuset. Även om det är uppenbart att det är en komedi vi ser så skrattar man sällan högt och mycket dialog, speciellt mellan de typiskt bröstfixerade männen, haltar i trovärdigheten. Det hade behövts en gnista, lite vassare repliker, roligare situationer och tydligare karaktärer (även om Wiig och hennes "Bridesmaids"-kollegor är ett drömteam i birollsväg).

"Friends with Kids" är ändå en trevlig och lättsmält film som puttrar på lagom och bjuder på både roliga och intressanta iakttagelser. Jag hade hellre sett fokus på igenkänningshumorn och fördjupning i de andra paren än den lite förutsägbara romcom den faktiskt är. Men det funkar för stunden. Och alla filmer med Jon Hamm som packad skitstövel förtjänar ju en titt.

| 6 april 2012 13:01 |