Cockpit 2012

Komedi
Sverige
96 MIN
Svenska
Cockpit poster

Synopsis

Piloten Valle får sparken och förlorar hustru och bostad på kuppen. För att kunna umgås med sin son tvingas han till den drastiska lösningen att ikläda sig peruk och klänning – och söka ett pilotjobb som faller under kvinnokvoten. Som kvinna står han för en hjälteinsats under en flygincident och blir plötsligt hela Sveriges mediaälskling. En minst sagt komplicerad situation, och att bisexuella kollegan Cecilia blivit kär i honom gör inte saken mindre komplicerad.
Ditt betyg
2.7 av 401 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Cockpit
Biopremiär
13 juli 2012
DVD-premiär
14 november 2012
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Nordisk Film
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Jake Bolin

5 juli 2012 | 13:01

Jonas gör en Dustin

Att tackla känsliga ämnen som kvotering och heteronormer med hjälp av en crossdressande flygpilot hade naturligtvis kunnat gå helt åt helsicke. Sommarpremiärskomedin "Cockpit" pekar med hela handen men innehåller tillräckligt mycket charm och Jonas Karlsson för att undvika en kraschlandning med god marginal.

Vad gör en plötsligt uppsagd och bostadslös pilot som befinner sig mitt i en bitter vårdnadstvist om sin blinde son, när det enda jobbet som utannonseras är vikt för en kvinna? Han drar, om han heter Valle i en Mårten Klingberg-komedi, en Dustin Hoffman i "Tootsie" - på med smink, peruk och in med lösattributen under flygbolagsuniformen.

Att utge sig för att tillhöra ett annat kön medför naturligtvis en rad nya problem för Jonas Karlssons genomsympatiske huvudkaraktär, och även om Sydney Pollacks hyllade komedi från 1982 utspelade sig i Manhattans showbizuniversum så är skämten i grunden av samma förvecklingstyp i "Cockpit". Många gånger träffsäkra, sällan särskilt oväntade. Här drivs med intelligensbefriade manschauvinister, stridslystna radikala feminister och ingrodda fördomar under gemytliga former, och med lika delar överraskningar som väl bekväma lösningar i historien.

Visserligen navigerar man i ett territorium där själva filmen riskerar att bli ett bihang till budskapet om jämlikhet, och ingen kan anklaga "Cockpit" för att vara subtil. En del av de stereotyper som används för att driva med diverse stereotyper är så pass stereotypa att man tvingas reagera med stereotypa suckanden. Valles giriga exfru är till exempel så bottenlöst genomrutten att det trotsar allt förnuft att han skulle ha gift sig med henne från första början. Lika ensidig fast på ett roligare sätt är Björn Gustafssons Albin, en lättretad och våldsbenägen slacker som har överdoserat på genusmedvetenhet.

Som sympatisk - det är nyckelordet här - svensk helyllekomedi klarar sig "Cockpit" fint tack vare komisk tajming och Erik Ahrnboms lagom kluriga, men i enlighet med genren givetvis inte helt logiska manus. Och eftersom Jonas Karlsson spelar huvudrollen. Han klarar nämligen att göra till och med det mest basala slapstickskämt underhållande. Inte för att någon vid det här laget skulle tvivla på bredden i hans register. Ingen behöver heller tvivla på att "Cockpit" kommer att nå liknande publikframgångar som fotbollskomedin "Offside", även den signerad Mårten Klingberg och Jonas Karlsson.

| 5 juli 2012 13:01 |