En ny start 2011

Drama Komedi Familj
USA
124 MIN
Engelska
En ny start poster

Synopsis

Matt Damon och Scarlett Johansson spelar huvudrollerna i denna berättelse om en man som när hans fru dör, bestämmer sig för en nystart i livet och gör någonting oväntat – han köper ett zoo. Filmen bygger på en sann historia.
Ditt betyg
3.0 av 318 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Lotta Zachrisson

22 februari 2012 | 15:01

En lagom familjefilm

De som inte skrämts bort av den fullständigt idiotiska titeln bjuds på en småputtrig familjerulle med lagom delar drama och söt humor. Att Matt Damon lyckas visa sina skådespelartalanger med det här enkla materialet bevisar bara igen hur bra han faktiskt är.

Titeln får sin förklaring under filmens gång, ja inte bara genom att de faktiskt köper ett zoo - det visste vi ju redan - men att filmen döpts till det stolpiga uttrycket, så det kan jag förlåta den.

Annars är det mest fascinerande att försöka lista ut varför Matt Damon och Scarlett Johansson innehar huvudrollerna. I sådana här berättelser brukar man ofta sitta och grunna på var man har sett skådisarna innan, för att efter filmens slut ge upp och låta internet lösa gåtan som brukar ge svaret att de hade en biroll i någon amerikansk tv-serie.

Men inte här - här är det riktiga a-listeskådisar som är otroligt eftersökta och kostar multum. För jag tror i alla fall inte att Matt och Scarlett valde att sänka sina arvoden för att de så gärna ville vara med. Filmen lär inte göra något för att ge skjuts åt någon av deras karriären och jag tror heller knappast att de hade någon förhoppning om att det var med den här filmen som regissören Cameron Crowe skulle hitta tillbaka till sina glansdagar med "Almost Famous" och till viss del "Jerry Maguire", även om jag personligen inte var ett stort fan av den senare.

Fast som redan nämnt så inser man Damons storhet av att han faktiskt hittar något att göra riktigt skådespeleri av även i det här tunna stoftet. Det är framför allt i scenerna med honom och sonen som det blir riktig substans i filmen.

Benjamins fru har nyligen dött och änklingen försöker nu få ihop livet som tvåbarnsfar med allt vad det innebär i uppoffringar av karriär. Barnen handskas förstås också de med att förlora en mamma även om det är tydligt att 14-åriga Dylan lider mer än 7-åriga Rosie. Benjamin inser att familjen behöver en nystart och när drömhuset (som egentligen är ett ruckel, men ett naturnära sådant) dyker upp under en hustittarrunda bestämmer de sig för att slå till. Beslutet står fast även efter att mäklaren påpekat att i köpet ingår ett nerstängt zoo med djur och allt.

Benjamin vet absolut inget om djur men en utmaning har han inget emot och tillsammans med zoo-managern Kelly (Johansson) och resten av personalen tar de sig an den enorma uppgiften att få djurparken öppningsklar lagom till sommaren.

Filmen bygger på en sann historia. Något annat skulle vara otänkbart, eftersom det är en så vansinnigt dum idé att om någon kläckt den vid ett brainstormingmöte så hade alla protesterat att det inte finns någon trovärdighet i att en familj som inte har något speciellt djurintresse väljer att köpa ett zoo som kostar miljoner att få ordning på, bara för att 7-åriga dottern gillar idén.

Det blir ännu konstigare av att sonen som verkligen behöver styrsel och kärlek i sitt liv just nu protesterar högt men blir totalt överkörd. Och mycket riktigt - eftersom zoo:et ligger på landsbygden kommer inga av hans vänner och hälsar på och pappan har fullt upp med att betala dyra räkningar och bygga inhägnader till djuren för att ha tid med honom. Att han sedan verkar förbluffad när sonen inte trivs - det är lite svårt att förstå.

Men pappa-son-bråken känns för övrigt väldigt äkta. Tyvärr är resten av relationerna inklädda i klichéer och kan långt ifrån anklagas för det samma. Sonens intresse, eller brist på detsamma, av 13-åriga praktikanten Lily (Elle Fanning - "Super 8") hade jag kunnat vara utan. Dottern Rosie är otroligt charmig, men filmskaparna kan inte hålla sig från att låta henne kläcka lite för smarta och förnumstiga kommentarer.

Scarlett klarar sig rätt bra och det är lite kul att se henne i en så totalt osexig roll - en där hon mest går runt i gummistövlar och har skit upp till armbågarna, snarare än bär urringade kläder och plutar med munnen.

"We Bought a Zoo" är en riktig familjerulle som säkert kan passa för dem som inte kollar på film alltför ofta eller förväntar sig några imponerande storverk när de går på bio.

| 22 februari 2012 15:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Otroligt genom mysig familjefilm som tyvärr inte blivit uppmärksammad så mycket som den är värld. Grymt skådespeleri av både unga och små, Matt Damon gör det aldrig fel, inte heller Scarlett Johansson! Den urgulliga Maggie Jones gör ifrån sig galant och inte en sekund med Elle Fanning. Humor för både unga och äldre, genom mysig hela vägen utan några hinder eller långtråkiga scener!
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu