The Big Lebowski 1998

Komedi Gangster
USA
117 MIN
Engelska
The Big Lebowski poster

Synopsis

Jeffrey "The Dude" Lebowski är en slacker som helst går klädd i tofflor och bermudashorts, spelar bowling och dricker White Russian. En dag får han besök av två torpeder som kräver att hans fru ska betala vad hon är skyldig olika individer. The Dude förstår ingenting, han har varken pengar eller fru. Men torpederna låter sig inte övertygas utan pissar på hans matta och går. The Dude inser att han tagits för en annan och letar reda på rätt Lebowski för att kräva tillbaka mattan.
Ditt betyg
3.7 av 1,829 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Lisa Olsson

22 augusti 2010 | 13:09

Skruvad komedi med finess

Bröderna Coens skruvade bowlingkomedi fungerar fortfarande som ett rejält glädjepiller som får mig att allt som oftast brista ut i gapskratt med sin sjuka humor. Karaktärerna och det genialiska manuset är det som håller uppe filmen på sin höga nivå.

Jeffrey "The Dude" Lebowski (Jeff Bridges) är en övervintrande hippie vars liv mest består av att röka gräs, dricka White russian och att bowla iklädd en för stor kofta och mönstrade byxor som man inte ens skulle vilja ge sin värsta fiende. Hans polare är den aggressiva Vietnam-veteranen Walter (John Goodman) och mesiga Donny (Steve Buscemi). Jeffrey är nöjd med sitt liv tills han plötsligt en dag får oväntat besök vilket slutar med en nerpissad matta, hans favoritmatta dessutom. Det här är starten på en förvecklings- och kidnappningshistoria som Jeffrey ofrivilligt blir inblandad i. Den ena karaktären knasigare än den andra dyker upp, fast frågan är väl om det finns någon som är galnare än Walter som drar pistol när han inte får som han vill i bowlingtävlingarna.

Jeff Bridges är som född för att spela "The Dude" som det inte går att låta bli att gilla med sina enkla livsmål - att röka på och ta det lugnt. Han är en ovanligt klantig hjälte som oftast misslyckas med sina goda intentioner, inte så sällan på grund av att Walter har fått en briljant idé och försöker hjälpa till. "The Big Lebowski" driver ordentligt med det vapengalna USA där Walter får symbolisera den värsta av de värsta.

Bara genom att tänka på karaktärerna blir man glad, särskilt som skådespelarna verkligen lyckas göra det mesta av dem. Förutom huvudpersonerna som är riktigt bra så finns det mer att hämta. Peter Stormare som tysk nihilist i röda lackkläder som väser "We believe in nothing" är klart uppfriskande, precis som Julianne Moores konstnärsfeminist som på ett väldigt korrekt sätt gärna pratar om vaginor. Philip Seymour Hoffman gör en liten men klockren roll som den store Lebowskis assistent. Han är ständigt lätt nervös och lydig som en hund. Den biroll som jag nog ändå gillar mest är John Turturros latinobowlare Jesus i tajta lila kläder. Han vet vad han pratar om när han säger "Nobody fucks with the Jesus".

Den komiska tajmingen är oftast exakt och manuset är fyndigt och proppfullt med klockrena repliker. Själva berättelsen är inte det viktigaste i "The big Lebowksi", den är ibland nästan för skruvad. Istället är det humorn och de små detaljerna som är det bästa med filmen. Dessutom är inte soundtracket fy skam heller. Favoriten är "Just dropped in (to see what condition my condition was in)" med Kenny Rogers och den musikvideosekvens som utspelas just då i filmen.

"The Big Lebowski" är nära ett högre betyg men stannar på en fyra. För mig är det ingen film som jag går runt och tänker på eller refererar till men två timmars skratt ger den mig varje gång.

| 22 augusti 2010 13:09 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Kultklassikern och komedilegenden The Big Lebowski är en film som man bäst kommer ihåg för dess absurda svarta humor och överdrivna men genialiska skådespeleri. Filmen får en spektakulär start och Jeff Bridges för sin karriärs roll redan från de första sekunderna. Bridges karakteristiska slögång kopplat ihop med Goodmans rasande personlighet och en ständigt vilsegångne Steve Buscemi skapar en filmtrio som aldrig skådats varken tidigare eller efteråt. De upprätthåller filmens å ena sidan glada vibbar, å andra sidan krassa verklighet och svarta humor. Men det är inte bara Bridges karakteristiska karaktär - den barnasinnade The Dude - som får filmen att sticka ut. De flesta känner såklart till de bisarra och minnesvärda drömscenerna, som utgör filmens höjdpunkter. Sedan finns det några bowlingscener, som fungerar som viktiga scener för att bygga upp och utveckla de centrala karaktärerna men som samtidigt saktar ner filmens tempo avsevärt. En annan nämnvärd sak är den inkompetens som gör huvudpersonerna så roliga - det här är en annorlunda kriminalfilm med kidnappningar, lösensummor och maffiagrupper! Den är såväl överdriven som överraskande realistisk. Filmen har ett bra flyt och genom hela manuset går det att skönja Coenbrödernas speciella syn på livet och verkligheten. Det vore inte fel att kalla The Big Lebowksi mer än bara en film – den kunde ses som en livsfilosofi. När kriminalfilmen kombineras med komedin skapar Coens en mysteriefilm där man aldrig riktigt vet vad som kommer att hända härnäst. Och även om filmen på ytan verkar rätt så enkel gör regissörerna den sin vana troget allt mera komplex hela tiden genom att ta ut svängarna och föra in filmens berättelse på oväntade spår. All denna kreativitet, denna artistiska glädje och tidlösa charm har gett The Big Lebowksi stämpeln som kultklassiker. Även om filmen visserligen drar ut lite väl mycket mot slutet räddar Coen-bröderna helheten med sina färggranna karaktärer och en utmärkt skådespelarskara. John Goodman själ showen i så gott som varje scen och även Philip Seymour Hoffman samt David Thewlis (!) gör läckra roller.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu