Gambit (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Harry Deane är museiintendent med siktet inställt på att lura en förmögen konstsamlare att köpa en förfalskad Monet-målning. För att få samlaren att gå i fällan hittar Deane på en bakgrundsstory, och anlitar en viss lättmanövrerad PJ Puznowski från Texas till rollen som den kvinna vars farfar hade målningen i sin ägo mot slutet av andra världskriget.

När Deanes lurendrejeri inte riktigt går som planerat visar det sig att den lättmanövrerade flickan från Texas inte var så lättmanövrerad, och snart har ett viljornas krig brutit ut.

Efter ett manus av bröderna Coen.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: GAMBIT

Typecastad kuppremake
Colin Firth som fumlig nörd, Cameron Diaz som käck sidekick och Alan Rickman som slemmig skurk. Känns det fräscht? Nej. Faktumen att det är en remake av en kuppkomedi från 1966 känns mer än uppenbart, men tyvärr har man inte lyckats uppdatera varken skämt eller charm.

"Högt spel i orienten" kom under något av kuppkomedins guldera med två av sin generations främsta stjärnor, Michael Caine och Shirley Maclaine. Nu har inga mindre än bröderna Coen fått för sig att damma av filmen. Det finns absolut en någorlunda fyndig story och en del (på pappret) kul figurer, men i händerna på regissören Michael Hoffman ("The Last Station") liknar resultatet snarare något från Coens ökända svacka.

Inledningsvis träffar man tonen rätt med animerade förtexter och en läcker spionliknande första kvart där självsäkra museiintendenten Firth med vänner lurar galne konstsamlaren Rickman. Dessvärre visar det sig att denna sekvens är en fantasi. Verkligheten presenterar en mer typecastad Firth som misslyckad, tafatt och osäker klant som fått för sig att lura Rickman (typecastad) efter att ha blivit illa behandlad. Han anlitar Texas-donnan Diaz (typecastad) och därefter är missförstånd, förväxlingar och bedrägerier i full fart.

Troligen hade filmen blivit snäppet mer intressant om Coens själva regisserat. Hoffman är ingen mästerregissör och man känner att de kompetenta skådespelarna kämpar för att få liv i sina ganska platta karaktärer. Men faktum är att remakekänslan infinner sig tidigt och vägrar släppa. Det känns hela tiden som en ny, modern - men mindre kul - version av något som hörde hemma på just 1960-talet.

Humorn känns förlegad med billig slapstick (stolar som inte går att sitta på, återkommande käftsmällar) och tröttsamma stereotyper (snobbiga hotellägare, knäppa japanska affärsmän, etc.). Filmen självdör lite under en hotellsekvens som i samma scen har Firth klättrandes utanpå ett höghus och tappar byxorna. Ni hör ju. Det urartar i en slags springa-i-dörrar-fars med ett försök till screwballkomedi, vilket går ut på att Diaz pratar med söderaccent och har lite eller inga kläder på sig. Det är trist att se sådana vanligtvis imponerande namn i ett sådant meningslöst projekt. Stjärntrion går praktiskt taget på rutin (Rickman spelar den här typen av roller i sömnen numera) och endast Stanley Tucci förmår att locka till fniss i sina få scener, trots en poänglös tysk accent.

Filmens twist i slutet kan din femåriga son/lillebror räkna ut. Och att man valt Firths partner, spelad av Tom Courtenay, som berättarröst känns inte heller logiskt. Ska du se en kuppfilm om konstvärlden vänta på Danny Boyles intelligenta "Trance". Av "Gambit" får du inte ut mer av än en naken Alan Rickman.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Mr.Firth The King
Fick svar ifrån SF.

Hej!
 
Tack för ditt mail. Gambit utgick dessvärre från repertoaren och kommer inte visas alls hos oss. Vi hyr filmer av filmdistributörerna, så det är alltså distributörerna (filmbolagen) som bestämmer vilka filmer som finns tillgängliga för visning. Premiärdatum, antal kopior av filmen vi får och vilka städer filmen kommer visas i kan justeras baserat på t.ex. besökssiffror i andra länder, och ibland händer det tyvärr att filmen inte visas alls. Det är dessvärre inget som vi kan helgardera oss mot även om vi försöker vara tydliga och ge så mycket information som möjligt angående kommande filmer.
 
Med vänliga hälsningar | Kundservice | 

Och jag som hade velat se den på bio,aja får väl vänta tills den släpps på dvd.
Mats
Japp, den hade premiär i fredags. Enligt distributören gick den dessvärre inte upp i Sthlm, utan i två andra städer. Vilka städerna är meddelande man inte.
jluckhurst41
denna film skulle haft biopremiär 17 maj står det, men hittar ingen bio som visar denna. har den verkligen kommit eller är det fel i information?
Visa fler (5)

Veckans populära filmer

Visa fler