Kvarteret Skatan reser till Laholm 2012

Komedi
Sverige
84 MIN
Svenska
Kvarteret Skatan reser till Laholm poster

Synopsis

Sommaren närmar sig och det är dags för vännerna i Kvarteret Skatan att spika de traditionella gemensamma semesterplanerna. Men allt är inte som det brukar. Magnus och Frida vill fira semester på egen hand. Jenny, gängets eviga singel, har hittat ”Den stora kärleken” och tänker sig en sommar med honom i Saint Tropez. Bara Ulf ser den gemensamma semestern som årets höjdpunkt. Utan att tveka ljuger han ihop en historia som får vännerna att än en gång fira semestern ihop.
Ditt betyg
2.3 av 223 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Kvarteret Skatan reser till Laholm
Biopremiär
16 mars 2012
DVD-premiär
22 augusti 2012
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

EvaEpic

7 mars 2012 | 16:01

Resan från helvetet

Kvarteret Skatan går från kortare sketcher till långfilm. Det är inte helt lätt och det märker man tydligt i detta virrvarr av konflikter och dåliga skämt.

”Kvarteret Skatan” är från början en humorserie som sändes under tre säsonger mellan 2003-2006. Programmet bestod av kortare sketcher med diverse udda karaktärer som fanns med under alla säsongerna. Förutom tv-serien har gänget även satt ihop två stycken liveshower – men då var inte alla skådespelare med. Man kunde tro att de hade fått nog av både varandra och karaktärerna, men icke, för nu reser gänget till Laholm.

Frida och Magnus har problem med sitt förhållande. Han är för blyg och mesig och hon har försökt med allt för att krydda till deras gemensamma liv. Deras sista utväg är att resa långt bort tillsammans – bara de två. Med det finns ett problem och han heter Ulf. Gänget har som tradition att åka till Laholm varje sommar, men när Frida, Magnus och Jenny (som vill resa bort med sin nya kille) berättar om sina nya planer får han panik. I desperation säger Ulf att han har cancer och att åka till Laholm med sina käraste vänner är hans sista önskan. Och så blir det.

Att göra film av en tv-serie är inte alltid lätt. För det första så handlar det inte bara om korta små lösryckta scener som ska leda till skratt, i en film måste man få publiken att fokusera under en mycket längre tid och dessutom bibehålla den röda tråden. Det märks att de verkligen har försökt att behålla samma ”Skatan”-känsla, men det håller verkligen inte. Varje scen eller skämt dras ut till absurda nivåer och till slut sitter man där och undrar ”Vafan hände egentligen”?

Vi har barslagsmål med en rullstolsbunden snubbe, kast med liten plastbebis, snoppbonanza och kaskadkräkningar. Ulf är mer irriterande än vanligt och man vill inget annat än att han ska vara dödssjuk på riktigt – då kanske han blir lite mer ödmjuk istället för att vara en pinne i arslet på samtliga. Frida går bara runt och är irriterad på Magnus för en bagatell och Jenny är lika obeslutsam som vanligt. Den enda som faktiskt inte går mig på nerverna är Ulfs nya fru (Anna Blomberg är inte med, så därför fick man slänga in den nya frun) som förblir namnlös. Hon tar hela cancer-grejen på stort allvar (för innerst inne hoppas hon på att han faktiskt ska dö) och planerar både hans begravning och sitt framtida liv som singel.

Men visst har ”Kvarteret Skatan reser till Laholm” sina stunder. Inledningsvis får vi se de problem Frida och Magnus har och lockar fram rätt många fniss hos mig. Hissmannen (som bara är med i ett par fåtal sekunder) är som han är och han gör det bra. Det som är fruktansvärt synd är att alla de gamla karaktärerna är som bortblåsta, det är ett fåtal som dyker upp och bara för en kort stund. Man fokuserar bara på det dysfunktionella gänget och därför fallerar hela filmen, jag hade förväntat mig mer. Jag tycker att de borde stanna hemma istället för att åka till Laholm och fortsätta med det de gör bäst – sketcher.

| 7 mars 2012 16:01 |