What to Expect 2012

Romantik Drama Komedi
USA
113 MIN
Engelska
What to Expect poster

Synopsis

Romantisk komedi som följer fem par på väg in i föräldraskapet. Filmen baseras på Heidi Murkoffs bästsäljande bok.
Ditt betyg
2.6 av 317 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
What to Expect When You're Expecting
Biopremiär
25 maj 2012
DVD-premiär
26 september 2012
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Noble Entertainment
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

18 maj 2012 | 19:01

Charmlöst spektakel kring livets mirakel

"What to Expect" är en överambitiös gravidkomedi som varken lyckas leverera skratt eller romantik. Det finns ljuspunkter, men flera karaktärer och sidospår hade behövt ryka för att ge de verkliga stjärnorna mer utrymme, och fokusera på de få bitar som faktiskt funkar.

Först lite bakgrund: "What to Expect When You're Expecting" är namnet på en amerikansk faktabok, som blivit något av en bibel för gravida. Den ligger stadigt på topplistorna och har skänkt råd och stöd till kvinnor i över 25 år. Huruvuda manusförfattarna Shauna Cross ("Whip It") och Heather Hach ("Freaky Friday") lånat något av mer substans än bokens goda namn, låter jag vara osagt. Men att filmen får samma långa liv som sin förlaga finner jag inte särskilt troligt.

Med utgång från graviditetens alla frågor, farhågor och mödor har de skapat fem historier om fem blivande mammor: Cameron Diaz spelar hälsogurun vars största problem är om lillen ska omskäras eller inte. Elizabeth Banks är den käcka babybutiks-försäljaren som inte hittar något positivt alls med sin graviditet. Anna Kendrick blir på smällen bakom bacontrucken med Chace Crawford, får missfall två minuter senare och det blir aldrig helt klart varför hon ens är med i filmen... Ja, och så vidare.

Fem kvinnor, lägg till lika många karlar och några biroller som är sådär krystat lustiga (Rebel Wilson lyckas, men är å andra sidan stulen rakt av ur "Bridesmaids"). Allt som allt blir det 14-15 karaktärer att hålla reda på, och man hinner varken börja gilla eller engagera sig i någon av dem. Om "What to Expect" försöker vara en ny "Love Actually" hamnar den närmare den betydligt sämre "Valentine's Day" - det är urvattnat och utan charm eller romantik. Och det som på något sätt väntas vara grundstommen i filmen - vad som sker fysiskt och mentalt under dessa nio magiska/skrämmande månader - dränks i lite väl mycket malplacerad drama (Jennifer Lopez blir av med jobbet, jaha?).

Och givetvis ligger håret alltid perfekt, varje ansikte ser photoshoppat ut, och bristningar och acne får nämnas men aldrig visas. Hollywood-versionen av en graviditet är som hämtat ur de Mama-omslag som man samtidigt försöker håna. Enbart Elizabeth Banks karaktär vågar fula ner sig något, och tappar kontrollen över kroppsfunktioner vid olämpliga tillfällen.

"What to Expect" hade mått bra av att klippa bort några sidohistorier, fokusera på två-tre huvudkaraktärer (förslagsvis Diaz, Banks och Brooklyn Decker) och faktiskt låta sina leading ladies umgås och interagera, istället för att sätta dem i dessa väldigt löst sammanbundna historier. På med mer humor och lite äkta känslor. Bort med allt överflödsfett, som "coola" pappagruppen med snubbarna som går i slowmotion och highfivear varandra. Du får ändå inte en kille att se den här frivilligt. Jag har faktiskt svårt att se att någon, som inte är en kvinna i fertil ålder och själv går i barnatankar, får ut jättemycket av den här filmen.

Givetvis är det just förstagångsmammorna som "What to Expect" främst riktar sig mot, och lär tack vare igenkänningsfaktorn säkert roa, oroa och underhålla sin målgrupp med godkänt resultat. Men även en blivande mamma gör bäst i att plocka upp en riktig manual inför vad som komma skall: titeln till trots bör du inte förvänta dig så mycket mer än två timmars vardagsflykt.

| 18 maj 2012 19:01 |