The Dictator (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Komedi med Sacha Baron Cohen som tidigare gav oss "Borat" och "Bruno". Den heroiska historien om en diktator som riskerade livet för att försäkra sig om att demokratin aldrig ska komma till det land som han så kärleksfullt förtryckte! Inspirerad av romanen "Zabibah och The King" av Saddam Hussein.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE DICTATOR

Skön politiskt inkorrekt humor från "Borat"-duon
Regissören respektive stjärnan bakom "Borat" och "Brüno" kommer med en ny absurd, icke-politisk korrekt komedi som lär tillfredställa fansen av de tidigare filmernas humor. Ojämnt, särskilt första halvan och stundtals billiga skämt men ofta väldigt roligt.

Brittiska Sacha Baron Cohen intog världen med buller och bång i och med den - främst i USA - kontroversiella halvmockumentären "Borat" där han blottlagde olika amerikanares vidriga beteenden samtidigt som han friskt drev med fördomar om invandrare. I den inte fullt lika helgjutna "Brüno" skojades det om homosexuella och homofober.

Här man återgått mer åt samma tema som "Borat" även om man helt skippat det dokumentära upplägget till förmån för en mer traditionell standardkomedi. Cohen spelar General Aladeen, en bisarr diktator i ett fiktivt mellanösternland som med en handgest både bombar andra länder och avrättar medarbetare. När han besöker USA går hans närmaste man (Ben Kingsley!) bakom ryggen och ersätter honom med en dubbelgångare. Nu måste Aladeen, med hjälp av en feministisk rättvisekämpe (Anna Faris), stoppa dubbelgångaren innan han sprider den amerikanska demokratin till hemlandet.

Duon Cohen och regissören Larry Charles stora fördel är att de inte skyr att skämta om känsliga teman. Här är det mycket gags om terroristdåd och mellanösterns syn på barn och kvinnor ("Det är en flicka, var är soptunnan" säger generalen om en nyfödd bebis) men även den vanliga slängan mot USA och dess politik, särskilt i ett välskrivet finaltal. Allt är inte kul och speciellt första halvan är ojämn och har svårt att hitta sitt tempo.

Efter ett tag levereras dock humor med både högljudda fniss och flera asgarv som resultat. Det är knappast fyndig eller subtil humor men så pass galen och in-your-face, som man är van från detta gäng, att det är svårt att värja sig. Det är dessutom ytterst befriande att se en amerikansk komedi som bygger på knäppa situationer och repliker snarare än de sedvanliga fylla/kiss/bajs/spya-skämten.

Cohen ger som vanligt prov på sin komiska tajming även om hans karaktär inte är lika välutvecklad som hans tidigare. Faris gör det hon brukar - och är bra på - och det dyker upp en hel del bekanta namn i gästroller även om komikern Jason Mantzoukas stjäl showen som generalens sidekick. Vad stackars Oscarsvinnaren Kinglsey gör i en sådan här film är dock svårt att begripa (men ribban är väl satt ganska lågt efter "Love Guru" och "Prince of Persia"...).

"The Dictator" är en komedi av älska/hata-typen, liksom Cohens tidigare alster. Hans fans lär älska den och höja betyder 1-2 steg medan de som inte gillade Borat/Brüno knappast lär falla för general Aladeen. Vad gäller politisk humor så finns självfallet vassare satirer men här finns nog med sköna garv och politisk inkorrekthet för att göra den till en mycket sevärd sommarkomedi.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
22724
The dictator är den roligaste film jag sett på länge.

http://jmm.nu/the-dictator/
Anders Falun
Ytligt och rätt billiga sex och situations skämt m hyggligt småtokigt om fördomar , sexism och rasism som ändå väcker en tanke trots fler vulgära pekoraler.
MovieManVonKickass
Älskade verkligen denna första gången jag såg den, men precis som Men in Black 2 och Shrek 4, så håller inte The Dictator alls samma klass andra gången man ser den. Synd, för att Borat hade den fantastiska förmågan att fortfarande hålla efter många tittningar. Sen kom usla Bruno och sen denna. Undrar om SBC börjar gå utför... :/ 3/5 blir det. Och inte ens en stark sådan.......
Visa fler (29)

Veckans populära filmer

Visa fler