Film

Skribent

Mats Karlsson

19 januari 2014 | 21:01

Filmer för actiondåren under 2014

2014 bjuder på mängder av actiongodis och MovieZine hjälper dig att hitta rätt i den täta actiondjungeln.

Sci-fi-nörden , skräckfreaket och thrillerfanatikern har fått sitt och nu är det dags för actiondåren att sätta sig vid dukat bord.

Actiondåren - Thriller i all ära, men det är ändå alldeles för lite explosioner för dig. Ju mindre dialog och ju mer action, desto bättre. Du mår som bäst när någon bankar skiten ur någon annan karaktär, helst utan anledning. Spänn fast säkerhetsbältena, nu kör vi!

Här är filmerna actiondåren inte får missa under 2014.

Jack Ryan: Shadow Recruit - 17 januari

Kenneth Branagh ("Thor") tar tillbaka Jack Ryan till bioduken och nu är det Chris Pine vi får se som Tom Clancys välkända CIA-agent. Ryan upptäcker att ryssarna planerar att kollapsa den amerikanska ekonomin med en terroristattack. I övriga roller hittar vi Kevin Costner och Keira Knightley.

Lone Survivor - 14 februari

Peter Berg floppade med "Battleship", men har nu återhämtat sig och gör här en krigsskildring om operation Red Wing. Fyra amerikanska militärer får i uppdrag att tillfångata eller döda den ökända talibanledaren Admad Shad. I rollerna ser vi Mark Wahlberg, Taylor Kitsch, Ben Foster och Emile Hirsch.

300: Rise of an Empire - 7 mars

Zack Snyder fick många att famla efter svärdet i biosalongerna med "300" och nu är det upp till Noam Murro att återupprepa den bedriften. I uppföljaren får vi återse Xerxes som får hjälp av gudinnan Artemisia för att få den persiske härskaren att dra ut i krig. Lena Headey och Rodrigo Santoro ses i huvudrollerna.

47 Ronin - 14 mars

Långfilmsdebuterande Carl Rinsch berättar historien om utbölingen Kai som går med i gänget 47 Ronin. De söker hämnd mot den ondskefulle härskaren som dödade deras ledare och fördrev deras folk. Huvudrollen spelas av Keanu Reeves.

Need for Speed - 14 mars

Scott Waugh ("Act of Valor") filmatiserar Electronic Arts racingspel och i förarstolen sätter sig Aaron Paul. Handlingen kretsar kring Tobey som har precis blivit utsläppt från fängelset och beslutar sig för att vara med i ett cross country race. I övriga roller ser vi Dakota Johnson, Dominic Cooper och Michael Keaton.

Captain America: Return of the First Avenger - 26 mars

Joe och Anthony Russo tog over registolen från Joe Johnston, som regisserade första filmen. I uppföljaren utspelas handlingen efter händelserna i "The Avengers", där Captain America tillsammans med S.H.I.E.L.D. kämpar emot den sovjetiska agenten Winter Soldier. Scarlett Johansson, Chris Evans, Robert Redford och Samuel L. Jackson toppar rollistan.

Non-Stop - 11 april

Jaume Collet-Serra ("Unknown") tar med Liam Neeson på en actionfylld flygtur där allt går fel. Handlingen kretsar kring den utbrände veteranen Bill Marks som under flygresan till London får flera märkliga meddelanden att han måste se till att regieringen betalar 150 miljoner dollar. Om inte, dör en passagerare var tjugonde minut.

The Amazing Spider-Man 2 - 18 april

Marc Webb regisserade föregångaren till Sonys belåtenhet och belönad därför med att göra uppföljaren. Nu får han tampas med superskurkarna Electro och Rhino som har bestämt sig för att göra livet surt för väggklättraren. I rollerna hittar vi Andrew Garfield, Emma Stone, Dane DeHaan, Jamie Foxx och Paul Giamatti.

Pompeii - 2 maj

Paul W.S. Anderson tar mod till sig och berättar den legendariska historien om Pompejis undergång. Handlingen kretsar kring byggnadsingenjören Marcus Attila som får uppdraget att göra komplicerade reperationer på akvedukten vid den rastlösa vulkanen Vesuvius. Kit Harington, Emily Browning och Jared Harris hittar vi i rollistan.

X-Men: Days of Future Past - 23 maj

Bryan Singer kommer tillbaka till mutantvärlden för att låta X-männen resa i tiden. Deras uppdrag är att försöka ändra historien och förhindra att en framtida katastrof äger rum. Michael Fassbender, Ian McKellen, Hugh Jackman och Halle Berry återvänder till sina roller.

Sabotage - maj

David Ayer regisserar historien om en knarkbekämpande elitstyrka som är en farlig narkotikakartell på spåren. Det som verkar vara en rutinrazzia är i själva verket en välplanerade kupp från deras sida, som gör dem fem miljoner rikare. Men någon bestämmer sig för att döda dem, en efter en. I rollerna ser vi Arnold Schwarzenegger och Sam Worthington.

Transformers: Age of Extinction - 27 juni

Michael Bay bestämde sig till slut för att återvända till registolen och denna gång vilar det tunga ansvaret på Mark Wahlbergs karaktär Cade Yeager. Han och hans dotter gör en upptäckt som får Autobots och Decepticons att återvända till Jorden.

Apornas planet: Uppgörelsen - 18 juli

Rupert Wyatt lyckades återuppliva intresset för intelligenta och talföra apor med föregångaren och Matt Reeves tog över regirodret. I uppföljaren leder nu Caesar en växande grupp genetiskt utvecklade apor som hotas av de få människor som överlevt ett dödligt virusutbrott. Andy Serkis, Gary Oldman och Keri Russell ser vi i rollistan.

Hercules: The Thracian Wars - 25 juli

Brett Ratner ("Tower Heist") försöker uppdatera oss om halvguden Hercules och till sin hjälp har han Dwayne Johnson. Historien utspelas efter Hercules tolv storverk när kungen av Thrakien och hans dotter vill ha hans hjälp med att besegra en tyrannisk krigsherre.

Teenage Mutant Ninja Turtles - 8 augusti

Jonathan Liebesman ("Wrath of the Titans") regisseras den nya filmatiseringen om de fyra sköldpaddorna. Denna gång får Raphael, Donatello, Michaelangelo och Leonardo ta itu med muterande reptilkrigare. I rollistan hittar vi Megan Fox, William Fichtner,Alan Ritchson, Noel Fisher, Jeremy Howard och Pete Ploszek.

22 Jump Street - 15 augusti

Phil Lord och Chris Miller som gjorde föregångaren "21 Jump Street" smet emellan och regisserade "Lego-filmen". Men nu är ordningen återställd, när duon återigen intar registolerna. Handlingen kretsar kring Schmidt (Jonah Hill) och Jenko (Channing Taum) som går undercover på en ny skola.

The Expendables 3 - 27 augusti

Sylvester Stallone gjorde första filmen, Simon West gjorde uppföljaren och nu sitter Patrick Hughes ("Red Hill") i registolen. Handlingen kretsar kring Barney (Sylvester Stallone), Christmas (Jason Statham) och resten av teamet som ställs öga mot öga med Conrad Stonebanks (Mel Gibson). Stonebanks smider nu planer på att stoppa The Expendables en gång för alla.

Sin City: A Dame to Kill For - 29 augusti

Robert Rodriguez har äntligen kommit till skott och gör här den efterlängtade uppföljaren till "Sin City". Historien utspelar sig innan "The Big Fat Kill" (som "Sin City" baseras på) och förklarar varför Dwight blev tvingad att byta ansikte. Mickey Rourke, Rosario Dawson, Bruce Willis ser vi återigen i rollerna.

Lucy - 5 september

Luc Besson gjorde senast "Farväl till Maffian" och nu gör han den actionfyllda historien som utspelas i Taiwan. Historien handlar om knarksmugglaren Lucy "Scarlett Johansson) som oavsiktligt får i sig knark och förvandlar henne till en supermänniska med oanade krafter.

Resident Evil 6 - 12 september

Paul W.S Anderson fortsätter att utöva sin kärlek för "Resident Evil"-serien med den sjätte filmen. Vad filmen kommer att handla om är fortfarande okänt, men både Anderson och Milla Jovovich har sagt att det blir sista filmen med deras inblandning.

The Gunman - 19 september

Pierre Morel blev ett med världen med "Taken" och gör här historien om den lejda mördaren Martin Terrier (Sean Penn) som planerar att dra sig tillbaka. Hans uppdragsgivare vägrar släppa honom och hamnar istället i Terriers mordlystna sikte. I övriga roller ser vi Idris Elba, Javier Bardem och Ray Winstone.

Fury - 24 oktober

David Ayer regisserar sitt eget manus om en grupp amerikaner i en stridsvagn med smeknamnet Fury. De befinner sig i krig med tyskarna under andra världskriget och får det farliga uppdraget bakom fiendelinjerna. I rollistan hittar vi Brad Pitt, Shia LaBeouf och Logan Lerman.

The Hunger Games: Mockingjay Part 1 - 19 november

Francis Lawrence regisserade "The Hunger Games: Catching Fire" och gör även nästa del i historien om Katniss Everdeens äventyr. Denna gång leder hon Panems tolv distrikt mot den korrupta huvudstaden Capitol. Återigen ser vi Jennifer Lawrence i huvudrollen som Katniss.

3 Days to Kill - 2014

McG tillbringade förra året med att göra två TV-filmer, men nu är han tillbaka på biosidan. Han regisserar denna historia om en sjuk agent (Kevin Costner) som ges möjligheten att pröva ett nytt botemedel, om han gör ett sista uppdrag.

The Legend of Hercules - 2014

Brett Ratner får konkurrens av Renny Harlin som också har en historia om Hercules att berätta. I Harlins version får vi följa Hercules när han blir förrådd av sin styvfar och säljs som slav. Hercules får använda sina krafter för att ta sig tillbaka till sitt rike. Kellan Lutz spelar huvudrollen som Hercules.

The Raid 2 - 2014

Gareth Evans kommer tillbaka och gör den efterlängtade uppföljaren till "The Raid". Handlingen utspelas direkt efter första filmen och kretsar kring polismannen Rama som känner sig tvingad att gå med insatsstyrkan för att kunna skydda sin familj. I rollerna ser vi Iko Uwais, Yayan Ruhian och Donny Alamsyah.

MovieZines fem heta actiontips

Non-Stop

X-Men: Days of Future Past

Apornas Planet: Uppgörelsen

Sin City: A Dame to Kill For

The Gunman

| 19 januari 2014 21:01 |