The Gunman 2015

Action Gangster Thriller
USA
115 MIN
Engelska
The Gunman poster

Synopsis

Jim Terrier, en före detta legosoldat, jagas av sitt förflutna när hans förra arbetsgivare sätter en dödsdom på hans huvud. De är även ute efter Anne, kvinnan han lämnade för flera år sedan. Det finns bara ett sätt att rädda Anne och honom själv - Terrier måste avslöja och krossa världens mäktigaste organisation och möta fienderna från sitt förflutna.
Ditt betyg
2.4 av 85 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Fredrik Adolvsson

5 april 2015 | 10:00

Sean Penn är ingen Liam Neeson

Sean Penn försöker göra en Liam Neeson och leka medelålders actionhjälte i regi av Pierre Morel. Men "The Gunman", om en legosoldat som tvingas ut ur sin självvalda pensionering för att hitta (och döda) personen eller personerna som försöker döda honom, är då rakt ingen "Taken". Den skulle kunna vara, försöker vara något mer, och blir därmed mycket mindre.
"The Gunman" bygger på romanen "The Prone Gunman" av Jean-Patrick Manchette, en fransk kriminalförfattare som var känd för sina våldsamma och existentiella historier. En kombination som passar Sean Penn utmärkt, och han är även inblandad i manus här. Kanske borde han också ha regisserat? För det är tydligt att Pierre Morels styrka ligger i våldsamheterna. Om Penn regisserat, hade han kunnat hålla sig borta från huvudrollen. Han må vara en av de bästa där borta i Hollywood, det tycker jag verkligen, men känns fel här. Extra fel när det finns två eller tre roller som hade passat honom bättre. 

Penns karaktär, Jim Terrier, är en legosoldat som efter ett uppdrag i Kongo helt tvingas lämna den afrikanska kontinenten. Han väljer att byta yrkesbana och verkar nöjd med det, tills den dag det förflutna kommer i kapp honom. Med stora vapen i nävarna. Jim drar slutsatsen att det är kopplat till hans sista uppdrag i Kongo, men vem ligger bakom, och varför, och varför nu? Han har inget annat val än att försöka hitta svaren och hindra den som vill döda honom från att lyckas.

Det finns saker som sätter käppar i hjulet. Huvudvärk och yrsel, orsakat av hans explosiva leverne, och kärleken till en kvinna. Naturligtvis är politik inblandat. Ingredienser för en tät, actionfylld, thriller med lite mening. Underhållning med budskap. Snyggt, effektivt, inramat med hjälp av dokumentära bilder, av nyhetsklipp. Tyvärr lyckas inte Morel kombinera bitarna på ett ens nästan tillfredsställande sätt. Actionscenerna och slagsmålen fungerar jättebra men plotbitar och karaktärsgrejer som borde stärka filmen, höja den, är antingen dåligt skrivna eller (vilket är vanligare) passar inte in. Har tvingats på plats, som pusselbitar från en annan låda. 

Ungefär samma sak är det med skådespelarna. Liksom Penn tvingas in i mallen som är Jim Terrier, spelar den vanligtvis genomgående fantastiske Javier Bardem sin roll som antagonist och äckel på ett konstigt vis. Det känns inte rätt. Idris Elbas roll borde vara större, hans mystiska britt (karaktärens initialer, JB, kan förstås vara en slump, men jag tror inte det) passar honom utmärkt men känns på grund av sitt begränsade utrymme minst lika bortkastad som Bardem och Penn. Då hjälper det heller inte att den enda kvinnorollen av värde, Jasmine Trincas Annie, blott existerar som motivation för Jim Terrier och för att kunna räddas.

Jag tycker inte "The Gunman" är en usel film. Den är snygg, den har bra action, den har bra skådespelare. Om den nöjt sig med det, om Pierre Mortel valt att fokusera på sina styrkor, hade mitt betyg också blivit högre. Missförstå mig rätt, jag älskar filmer med både underhållning och budskap, men de måste fungera i symbios. Det ena får inte sänka det andra. Då får man "The Gunman".
| 5 april 2015 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Det var skönt att se en åldrande Sean Penn i huvudrollen som Terrier. Normalt hade vi sett Jason Statham eller eventuellt Sylvester Stallone i den här rollen. Och då hade det här varit en B-action. Nu blir den i mina ögon en A-action, om än lite svag. Storyn är kanske inte i toppklass. Men är man ett action-fan får man vad man önskar sig. Filmen har vissa likheter med Taken och Transporter. Troligen på grund av regissören Pierre Morel. Vi följer historien om en prickskytt (Sean Penn) som på uppdrag mördat Kongos gruvminister, flytt landet och gått under jorden. Felix (Javier Bardem) var med om uppdraget. Han tog sedan tog hand om Terriers stora kärlek Annie, som aldrig fick veta varför Terrier försvann. Åtta år senare är Terrier tillbaka i Kongo som hjälparbetare och blir plötsligt måltavla för män som letar efter "den vite mannen". Någon är synnerligen angelägen om att radera varje bevis för vad som hände åtta år tidigare. Nu måste Terrier ta reda på vem och varför, samtidigt som både han och Annie är hotade till livet.
Läs mer