47 Ronin (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Keanu Reeves har huvudrollen som Kai, en utböling som går med i gänget 47 Ronin, lett av Oishi (Hiroyuki Sanada). Tillsammans söker de hämnd mot den ondskefulle härskare som dödade deras ledare och fördrev deras folk. För att återupprätta sitt hemlands heder ger sig krigarna ut på en resa med ett antal prövningar som skulle krossa vilken annan soldat som helst.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: 47 RONIN

Påkostat bottennapp
Keanu Reeves spelar huvudrollen i en påkostad actionmacka bland körsbärsträden i det feodala Japan. Nej, han har inte gått en snabbkurs i japanska men förflyttat sig till den asiatiska kontinenten på världsatlasen. Fula specialeffekter och oengagerat berättande gör filmen obeskrivligt tråkig att recensera. I klarspråk är "47 Ronin" ett riktigt bottennapp.

Kai (Keanu Reeves) är halv britt och halv japan och togs till Lord Asanos (Min Tanaka) stora kungadöme som hittebarn. På grund av sitt ursprung har han hamnat lite utanför samhället men tränar på egen hand för att bli en lika skicklig krigare som de andra samurajerna. Ledaren blir fördriven från maktpositionen, folket deporteras och Kai hamnar i trälskap. Oishi (Hiroyuki Sanada) samlar ihop fyrtiosju samurajer villiga att kriga mot den nya härskaren och tvingas acceptera Kai som medlem i gruppen. Däremellan får vi följa en uttryckslös bihistoria om förbjuden kärlek mellan Kai och Asanos dotter.

Reeves har med största sannolikhet skrivits in i historien som ett dragplåster för en västerländsk publik. I "47 Ronin" har han plockat fram barytonrösten, pratar lakoniskt och uttalar varje ord med emfas. Sådana pålägg hade kanske varit betydelsefulla för filmen om karaktären inte uppfattades som förfärligt tråkig. Efter en wikipedia-läsning får jag reda på att flera scener spelades in på nytt för att öka Hollywood-stjärnans närvaro. Det förklarar dels varför karaktären Kai känns så borttappad men också varför man var tvungen att kalla in "The Matrix"-skådisen. Med tanke på att jag själv endast sett en handfull filmer ur genren i mina dagar och rapporter om att film från USA och Europa dominerar utbudet på biograferna är det inte konstigt att en sådan knuff behövs för att väcka intresse. Nu råkar det här vara en amerikansk produktion och dessutom en engelskspråkig sådan men faktum om svårigheterna för icke-västerländska nationers film att nå ut kvarstår. Keanu Reeves verkar i varje fall ha ett genuint intresse för den asiatiska filmindustrin då regidebuten blev martial arts-filmen "Man of Tai Chi" och han i en intervju beskrivit det som en pojkdröm som slagit in att få spela i en samurajfilm.

Legenden om de fyrtiosju samurajerna är en berömd en i Japan och en historia om heder och hämnd. I filmatiseringen har man behållit de kulturella aspekterna av historien med det rituella självmordet harakiri och svärdfäktning men har piffat upp handlingen med skrattretande fantasyinslag. Med övernaturliga väsen, häxkraft och fiender som liknar Voldemort lever filmen inte upp till inspirationen från "Sagan om ringen". Det blir inget episkt äventyr eller några häpnadsväckande stridsscener för den som väntat på det.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
marleey
Korkad och förutsägbar story som inte engagerar på något plan. Kärlekshistorien som är en av de centrala delarna i filmen är så larvig och väntad att man vrider sig av obehag. Egentligen är det inte storyn i sig som är dålig, utan hur det berättas i filmen. Handlingen hoppar sig fram. Känns som att det blivit mycket bortklipp vilket gör att många scener känns hafsiga. Effekterna är på sin höjd okej. 

Keanu Reeves känns bara fel i huvudrollen. Många av de asiatiska skådespelarna är kända och gör inte bort sig på något vis. Men det känns mest dumt när de pratar engelska. 1/5
Onge
Gick att se på en gång. Coola miljöer men som vanligt en träig Keanu.
2/5
Visa fler (13)

Veckans populära filmer

Visa fler