Teenage Mutant Ninja Turtles (2014)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Staden behöver hjältar. Mörkret har lagt sig över staden. Shredder och hans onda Fotklan har kopplat ett järngrepp kring polisen och politikerna. Framtiden ser mörk ut tills fyra utstötta bröder reser sig från kloakerna och upptäcker sitt öde som Teenage Mutant Ninja Turtles. Tillsammans med den orädda reportern April O'Neil (Megan Fox) och hennes konstant skämtande fotograf Vern Fenwick (Will Arnett) måste Turtles rädda staden från Shredders djävulska planer.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES

Ingen sköldpaddsrenässans
”Teenage Mutant Ninja Turtles” är inte provocerande usel, givetvis beroende på hur lättkränkt man är. Jag skulle rekommendera att lägga förväntningarna någonstans i trakten kring ”menlös”, ”oväsentlig” och ”meh”.
Det var många ninjasköldpaddsälskare som gnydde av obehag när det stod klart att Michael Bay skulle vara inblandad i denna reboot. För att riktigt gjuta olja på elden retade han på ett tidigt stadium upp de ortodoxa fansen med prat om att det skulle finnas utomjordisk inblandning i de kloaklevande protagonisternas tillblivelsehistoria. En fruktansvärd hädelse, tyckte bland andra skådespelaren Robbie Rist (han gjorde rösten till sköldpaddan Michelangelo i en tidigare filmatisering) som upplevde det som att Michael Bay därmed förgrep sig sexuellt på hela Turtles-mytologin. Rist tog senare tillbaka det uttalandet med motiveringen att Bay kanske ändå var något på spåren eftersom han bevisligen är rik. 

Ett underligt argument. Som att Bays vulgära förmögenhet per automatik skulle göra honom kvalificerad som manusförfattare – alla vi som har utsatts för hans testosteronstinna CGI-spektakel i en biosalong vet ju hur den mannen har tjänat sina pengar. 

Man släppte i alla fall spåret med utomjordingar och Bay är med i bilden som producent snarare än regissör, ett ansvar som istället har axlats av Jonathan Lebesman. Han har med filmer som ”Wrath of the Titans” och ”World Invasion: Battle Los Angeles” visat god form när det gäller att förpassa skådespelare, dialog och nyanser till periferin för att istället vräka på med så mycket specialeffekter och explosioner att självaste… Michael Bay borde bli stolt. Man anar ett mästare-lärjunge-förhållande mellan dessa två.

Men kanske blev denna rollfördelning ändå utslagsgivande. Det är fullt möjligt att ”Teenage Mutant Ninja Turtles” hade blivit en ännu sämre film om Michael Bay hade regisserat den. Som det är nu undviks den totala katastrofen, trots Megan Fox ansträngningar och tack vare att man i en handfull scener får till den sociala dynamik och humor som i franchisens bästa stunder har utmärkt sköldpaddorna. Man har förstärkt turtlarnas individuella utseenden i enlighet med deras distinkt olika personligheter. Spelevinken och lustigkurren Michelangelo är därför minst och ser barnsligast ut medan den vresige Rafael är störst och brutalast. Donatello – som alltid var min favorit som liten eftersom hans långa Bo-stav var överlägsen de andras vapen vid en särskild boss i ett Nintendospel – är den intellektuelle i gruppen och bär därför ett överflöd av teknik och gadgets på sitt skal. Rösten till den rätt neutrale ledaren Leonardo görs av Johnny Knoxville utan att det stör på något överdrivet sätt. 

Att all kreativ kraft har lagts på sköldpaddornas estetik är tydligt inte bara när råttmästaren Splinter syns i bild (ouch!) utan också om man intresserar sig nämnvärt för handlingen. I Nintendospelet från åttiotalet gick storyn ut på att stoppa den ondskefulla Shredder och hans armé av kanonmat genom att spöa allt som fanns inom räckhåll. Detta koncept har ingen i produktionen velat utveckla alls. Det händer följaktligen ytterst lite i de scener som inte skildrar hur sköldpaddorna krossar både tyngdlagen och allt motstånd. De gör det på ett förhållandevis hyggligt och helt och hållet blodfritt sätt eftersom Bay och hans stab inte vill skrämma bort någon av de yngre målgrupperna som ju utgör marknaden för en helt ny generation leksaker, TV-spel, kläder, porslin, kapsylöppnare, musmattor, dekaler, smycken, kopphållare, godisförpackningar, schampoflaskor och tapeter.   

Undrar man om någon vid något tillfälle kommer att hedra den gamla tecknade originalserien med en mörkare och vuxnare film om de tonåriga muterade ninjasköldpaddorna så får man i och med årets ”Teenage Mutant Ninja Turtles” svaret att, ”Tja, kanske, vem vet? Det där har inte vi med att göra. Det här är ’Alla talar svenska’-Turtles med minsta möjliga risk.”

Jag undrar just vad Michael Bay skulle säga om man frågade honom om hans aktieportfölj? ”Cowabunga!”, kanske.
En enkelspårig fast ändå underhållande film!
Reportern April O'Neil är villig att göra vad som helst för att slå igenom som reporter. Hon är trött på sin nuvarande tjänst och för att få mer tv-tid bestämmer hon sig för att göra reportage om en mycket farlig rånarliga med namn fotklanen. När allt ser ut att hetta till lite alltför mycket så får hon oväntad hjälp... Av fyra...vandrande... pratande... sköldpaddor! En ganska enkel film men som på något sätt hookade mig :) En film jag tycker ni ska se om ni inte sett den redan är den första turtlesfilmen från 1990. Det är en actionfilm för barn som jag numera skulle kalla för en mysig familjefilm. Den tar upp utanförskap, familjerelationer och är imponerande välgjord för att vara från 1990. Visst, den är sådär lite "90-talsseg" med en ensemble som ibland bjuder på ganska obehagligt överspel. Men den har ett budskap utan att bli alltför uppfostrande trots att det är en actionfilm och detta tilltalar mig :) 1991 kom uppföljaren och den var ok men inte så mycket mer. Det riktiga stolpskottet kom 1993 och det kändes som att franchaisen med de 4 paddorna var körd i botten. Nu är sköldpaddorna tillbaks i en ny spelfilm som är producerad av Michael Bay och efter att ha sett trailern så var jag verkligen rädd för att det skulle bli som Transformers fast med animerade sködpaddsmutanter istället. Även rollistan pekade på detta då den mänskliga huvudrollsinnehaverskan spelas av Megan Fox. Men riktgt så illa vart det inte! "TMNT" var en positiv överraskning med välgjorda effekter och godkänt skådespeleri från samtliga. Sköldpaddorna var dataanimerade och det kändes som att man faktiskt tagit hänsyn till deras olika personligheter som man, om man läst tidningarna och sett filmerna (de tecknade och spelfilmerna) var väl bekanta med. Däremot så hade man gått ifrån originalhistorien en del och då framförallt historien om hur allt började. Det kändes egentligen som att de skurit bort den "besvärliga och invecklade biten" mest för att det skulle bli en enklare historia vilket ändå kändes ok med tanke på hur de valt att lägga upp resten av filmen. "Teenage Mutant Ninja Turtles 2014" bleknar i jämförelse med originalfilmen från 1990. Den nya filmen är inte alls lika djup och tar inte upp något mer än huvudagendan som är April O'Neil + Turtles & Splinter vs. Shredder. Detta gör att den kändes något platt och enspårig, men jag tycker ändå att resan som den bjöd på var till belåtenhet. Visst det fanns vissa "Öh oj, hur hamnade de där?" eller "hm... hur fixade de till detta???" men att fokusera på de logiska luckorna i en film som handlar om fyra muterade sköldpaddor och en muterad råtta känns som att det är lite överpretantiöst. Vad tycker ni? Håller "Teenage Mutant ninja Turtles" från 1990 fortfarande? Om ni vill se min videorecension kan ni klicka på länken nedan: https://www.youtube.com/watch?v=SLd9Qpinrro&feature=youtu.be
Mycket barnslig och löjlig version med specialeffekter som är inte så bra
Har nu ikväll varit på bio och sett Jonathan Liebesman´s "Teenage Mutant Ninja Turtles" som handlar om att Shredder och hans ondskefulla fotklan terroriserar New York och håller fast järngrepp om stadens poliskår och politiker. Men ut från kloakerna kommer fyra muterade sköldpaddsbröder som visar sig vara Teenage Mutant Ninja Turtles. Tillsammans med den orädda reportern April O´Neil så försöker dom bekämpa Shredder´s ondskefulla plan. Jag kan börja med att berätta att jag hade som inga förväntningar alls på denna film och min tidigare erfarenhet av "Teenage Mutant Ninja Turtles" är rätt liten, jag har sett den där filmen från 1990 och har svagt minne av att jag har sett uppföljaren till den filmen också. I högstadiet spelade och varvade jag spelet på en Commodore 64. Sen har man sett några enstaka avsnitt från den tecknade serien och sett den animerade filmen från 2000-talet som var helt okej. Åter till filmen som jag har sett ikväll som jag måste få säga är riktigt dålig och lite väl barnslig humor och löjligt flörtande med dagens popkultur. Manuset är helt enkelt bara dumt i sig och känns för enkelt. Megan Fox som spelar April O´Neil visar än en gång att hon är fortfarande en talanglös snygg skådis som är mer som ett snyggt paket utan värdefullt innehåll. Andra som medverkar i filmen är bl.a, Will Arnett, William Fichtner, Whoopi Goldberg, Johnny Knoxville, Danny Woodburn, Tony Shalhoub och Alan Ritchson. Filmen sig känns också klantigt filmad och actionscenerna, speciellt slagmålsscenerna upplevs väldigt rörigt. Specialeffekterna känns inte så bra gjorda och CGI animationerna är inte alls så trovärdiga, speciellt om man ser på sköldpaddorna Leonardo, Raphael, Donatello, Michaelangelo och Splinter, det är väldigt konstigt med tanke på att det är ILM som står för specialeffekterna och CGI:n. Jag hade gärna föredragit en mer mörkare och mer vuxnare version men istället får vi en mycket barnslig och löjlig version. Betyget på denna film kommer inte att bli snäll och tidigare i veckan hade Megan Fox uttalats sig på en presskonferens att dom som inte gillar filmen kan dra åt helvete och jag blir en av dom som hon får be att dra åt helvete, vi ses i helvetet Megan Fox. Den här filmen och "Transformers: Age of Extinction" är nog dom filmerna som är årets sämsta filmer, som att välja mellan pest eller kolera. Betyget för "Teenage Mutant Ninja Turtles" blir 1/5
Senaste kommentarer
magiul
Inte så pjåkig ändå, även om filmen är en bagatell på alla sätt och vis. Men med en halvtimme kvar till midnatt och hjärnan på paus så hade jag rätt kul ändå när jag återsåg sköldpaddorna från min barndom. Jag är så snäll att jag ger den en mycket svag 3/5, då jag tycker de nya sköldpaddorna ser så bra ut, trots sina näsborrar. Och för att Fichtner är med, även om han går på sparlåga. Men för att den skulle få helt godkänt kunde de gjort April lite mindre stereotyp och även animerat Splinters morrhår, som såg sjukt plastiga ut, lite bättre.
PerH
Typisk Bay produktion, svulstigt, högljutt och hjärndöd action. Hade jag varit 10 år gammal så hade jag fullständigt älskat den. Snyggt och tilltalande för en yngre publik men jag föredrar de gamla paddorna. 4/10
Dean
Snygg action och något man verkligen ska se i högsta tillgängliga kvalité, men manus var väldigt ytligt, vilket dock inte gjorde särskilt mycket eftersom den riktas till den yngre publiken. Stark 2/5
Visa fler (26)

Relaterade filmer