The Expendables 3 2014

Action Thriller
USA
126 MIN
Engelska
The Expendables 3 poster

Synopsis

I den tredje filmen ställs Barney, Christmas och resten av teamet öga mot öga med Conrad Stonebanks, som för många år sedan bildade The Expendables ihop med Barney. Stonebanks blev sedan en iskall vapenhandlare som Barney blev tvungen att döda... trodde han, i alla fall. Stonebanks överlevde och smider nu planer på att stoppa The Expendables en gång för alla.
Ditt betyg
2.7 av 539 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Fredrik Adolvsson

12 augusti 2014 | 08:00

Dum underhållning i toppform

När ett uppdrag går fel och en gammal bekant visar sig vara inblandad, skakar det om tillvaron rejält för Barney Ross och han får anledning att se över sina metoder. Och sitt gäng. Jag var gruvligt besviken på förra filmen men med "Expendables 3" har man hittat tillbaka igen, till underhållningsvåldet i sin bästa form: Enkelt och explosivt.
Det börjar med ett vrål. Igen. Ett tåg far fram över filmduken och vi har hamnat mitt i en räddningsaktion. Dessa förbrukningsbara herrar, denna grupp med legosoldater som kallar sig Expendables, håller på att rädda en av sina egna - tillika en av gruppens medgrundare - innan det är dags att bege sig mot nästa uppdrag. Det är ett uppdrag som även det visar sig innehålla element från Expendables förflutna, och inom kort har gruppens ledare Barney Ross såväl ett arbete som en hämnd att utföra.

Ett arbete som Barney, Stallones karaktär, delvis utförd med nya och yngre rekryter. Det innebär inte att filmen går ifrån den sedvanligt upplagda strukturen med mer eller mindre avdankade actionhjältar som får en ny chans att spränga saker till höger och vänster. Nej, här får Wesley Snipes slåss som om han aldrig suttit inne för skattebrott (samma skattebrott som för övrigt hindrade honom att ta rollen som Hale Ceasar - någon gång måste vi för övrigt prata om de härliga karaktärsnamnen - redan i den första "The Expendables", en roll som istället gick till härligt hårde Terry Crews). Harrison Ford ersätter avhoppade Bruce Willis, med en ny karaktär som fyller samma funktion, och Ford har inte känts såhär vital på många år. Antonio Banderas är tramsigt underhållande.

Fast bäst av alla är Mel Gibson, en man som haft en välförtjänt svacka i karriären de senaste åren. Välförtjänt eftersom han har betett sig som en idiot av rang. Samtidigt kan jag inte annat än kapitulera inför det faktum att han är, fortfarande, en riktigt jäkla bra skådespelare, och "The Expendables 3" visar att han fortfarande har det. Har någonting. Rollen som Conrad Stonebanks, filmens skurk, har för all del inte mycket djup att prata om, men han vandrar på precis rätt sida av överspelet och verkar ha förbaskat roligt under tiden. Det är kul.

De yngre rekryterna innebär å sin sida att filmserien får friskt blod och det är välbehövligt. Även om de inte nödvändigtvis är några purunga gröngölingar, är de långtifrån lika välkända som det äldre gardet, och det ger en välbehövlig kontrast. Här finner vi också gruppens enda kvinna, Luna, spelad av kampsportsmästaren Ronda Jean Rousey i en av sina första filmroller. En bra roll. Att vara ensam kvinna i en sådan här testosteronstinn film, som i sig är en hyllning till gamla tiders machodoftande actionrökare, bådar naturligtvis inte gott. Men bortsett från att ett par av männen stöter på henne tycker jag det är svårt att klaga på hur karaktären hanteras ur ett genusperspektiv. Hon är alltid jämlik, hennes förmåga ifrågasätts aldrig, varken av övriga karaktärer eller av filmmakarna. Luna är en i gänget, helt enkelt. Det borde vara så enkelt för alla andra.

Dessa, plus några till, och vi har ganska många kockar i samma soppa. För många? Faktiskt inte. Eller jo, egentligen, men "The Expendables 3" lyckas mycket bättre med att balansera alla spelare än vad "The Expendables 2" gjorde. Här, i trean, känns de nya ansiktena inte lika påtvingade, onaturligt intryckta i historien, som de kunde göra i andra filmen.

Historien är också bättre. Visst, jag hade gärna sett att man gjort mer med parallellerna mellan Snipes och Gibsons karaktärer. Att de båda var med och startade The Expendables och att de båda gjorde olika slags snedsteg som tog dem ifrån gruppen, i slutändan med olika resultat. Det hade varit intressant men, vet vet, kanske tagit fokus från explosionerna. Så jag ska inte klaga. Vad vi får är istället mer klassiskt enkelt och rakt berättad. Fullt fungerande. Speciellt med tanke på att plotten knappast är fullt i fokus för de flesta som ser filmen.

Och actionsekvenserna levererar. Ofta over-the-top, overkliga, näst intill löjliga, men helt underbara. Med båten på bilflaket i början av filmen som en av höjdpunkterna. Med den episka pangpangfinalen. Snabbt klippt men inte för snabbt, till skillnad från många andra amerikanska actionfilmer slipper vi missa slagsmålen på grund av en klippare med ADHD. Dessutom tillåts lugnare stunder emellanåt, något som ger både karaktärer och oss en chans att andas ut. Även detta i en bra balans med resten av filmen. Patrick Hughes, regissören här, är knuten till en remake av indonesiska "The Raid" och jag tycker det känns rätt lovande. Hughes kan snygga slagsmål, inget snack om saken.

Trots att filmens trailer har pratat om att det här är den sista åkturen, pratades det redan i våras om ett fjärde uppdrag. Om de kan hålla den här nivån av dum underhållning hoppas jag verkligen att Stallone med vänner fortsätter med några till. BOOM!
| 12 augusti 2014 08:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
För min videorecension kan ni klicka på nedan länk: https://www.youtube.com/watch?v=hRiHeDkc1FM Barney Ross och hans grupp är ute på ett rutinuppdrag när de helt oväntat stöter ihop med en fiende de trodde varit död sedan länge. Detta blir upptakten till deras svåraste kamp någonsin... (Nooooo) Precis som de föregående två, fast tråkigare... Jaha... då var det återigen dags för de gamla gubbarna att samlas i en film för att dra så mycket publik och pengar som möjligt. På grund av att jag följt många av skådisarna som liten så har jag sett och svurit över hur dåliga de föregående filmerna varit. Trots detta så har jag köpt de föregående Expendablesfilmerna :) och jag har inte ångrat det en sekund. Jag vet att filmerna inte är bra på något sätt och att det bara är p.g.a nostalgi som jag väljer att se dem. Jag vill inte en stänka på hur det varit om jag skulle ha sett dessa filmerna utan att veta vilka huvudrollsinnehavarna var...? filmerna hade fått "-G)" allihopa...:) Här kändes det som att man försökte göra en lite seriösare film än de tidigare två. Självklart så var det halvkassa passningar och referenser till gamla filmer som de gamla gubbarna varit med i tidigare, men de var lite subtilare än i "The Expendables 2". Sedan så kändes det även som att manuset inte var lika kasst som till de andra filmerna. Det var liksom inte några långa monologer om vad som hänt någon någonstans för länge sedan likt Liam Hemsworths fantastiskt dåliga monolog i den 2:a filmen. Om detta hade varit en normal film hade detta varit positiv kritik. Problemet nu var att man tog bort de få momenten som fick mig att överhuvudtaget reagera i den föregående filmen! I "The Expendables 2" så skrattade jag åtminstone, även om det var åt filmen och inte med filmen och detta var på grund av det dåliga manuset och den riktigt kassa metahumorn. Man skulle kunna säga att "The Expendables 2" var så dålig att den blev värd att se, men att "The Expendables 3" bara blev dålig och tråkig... Alltså inte uppseendeväckande dålig utan bara liksom bara "blä, blä, blä, blä, blä, blä.... Men jag har full förståelse för att alla gamla fans kommer gå och se den här filmen trots hur hårt jag sågar den :) Och det är precis så det ska vara!
Läs mer