Lone Survivor (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
28 juni 2005 utfördes "Operation Red Wing" där fyra amerikanska militärer får i uppdrag att tillfångata eller döda den ökända talibanledaren Ahmad Shah. De hamnar i bakhåll och isoleras från hjälp, och möter en hel armé talibaner som är redo kriga. Mot alla odds kämpar de fyra männen i bergen i Afghanistan.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: LONE SURVIVOR

Avpolitiserad krigsskildring
Regissören och producenten Peter Berg höjer flaggan med stjärnor och ränder i en film som varken ger eller tar särskilt mycket. Efter halva tidens gång med flera potentiella avslut börjar det bli enformigt och sticka i fötterna.

Varenda gång jag sätter mig framför en amerikansk krigsfilm så är det med viss skepticism. Att dessa filmer inte tillhör de jag favoriserar beror just på att de är signerade av ett land vars tankar om nationalism bankas in på barnen redan innan navelsträngen klippts. Ja, nästan i alla fall. Andra kulturer främmandegörs ignorant på film på grund av imperialistiska idéer och skildras på olika villkor.

I "Lone Survivor" - som håller handen över hjärtat och svär på att tjäna sitt land med den säljande undertiteln "based on true acts of courage" - vet man utgången redan i förväg. Endast en man kommer stå kvar som överlevare i slutändan.

Mark Wahlberg, Emile Hirsch, Ben Foster och Taylor Kitsch spelar ett gäng Navy SEAL-soldater som är tillsatta att meja ner talibanledaren Ahmad Shah i Afghanistan. I den mest gripande scenen som leder fram till brännpunkten har radiokommunikationen med befälhavaren (Eric Bana) brutits och gruppen diskuterar om de borde låta ett par getaherdar gå eller inte. En vill handla pliktetiskt, en annan hävdar att det skulle leda till skandaler, att omvärlden skulle utmåla dem till mördare. Bossen ger order om att släppa fångarna. Kort därefter blir de omringade av talibaner och kamraterna blir senare nedskjutna. "Lone Survivor" är en verklig historia baserad på löjtnant Marcus Luttrells egna erfarenheter under operation Red Wings år 2005 som gått från bok- till filmformat.

Det är inte en renässansartad skildring av tjänstgöringens skeva verklighet med psykiska besvär som kan medkomma. Den militära styrkan häver ur sig repliker till en massa dunkanden i ryggen. Jodå, skådespeleriet håller. Trovärdigheten är på topp och rollinnehavarna ser ut att ha kommit direkt från en machofabrik men jag saknar en övergripande bild av situationen i det krigshärjade landet vars historia utgjorts av inbördeskonflikter med dynastibyten. Afghanistan reduceras till ett intetsägande territorium med höga berg och djupa dalar men visar tack och lov inte alla skäggiga män med palestinasjalar som islamska fundamentalister eller terrorister.

Det här är mer av en actionfilm än en krigsskildring där köttsår och kamouflageklädda män kutar runt med handgranater - en avpolitiserad historia av en politisk sanning som inte hamnar i närheten av mästerliga "The Hurt Locker".

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Björn
Mycket intensiv actionfilm, stridens hetta skildras med realism och det gäller att komma ihåg att andas under vissa partier. Till det snyggt filmad med suverän ljudmix. Kunde klarat mig utan Wahlbergs hyllningsmonologer och andra halvan av filmen vart klart sämre än den första. Det blir en stark 3/5 i betyg från mig.
Onge
Allt annat än en actionfilm för mig. Vilka känslor den framkallade, kunde knappt se på vad de gjorde två gånger om för att undvika talibanerna. Vad de utsattes för på andra sätt och ändå håller modet uppe för att kämpa för friheten åt ett land långt långt borta.
Ibland nära tårar, särskilt när man tänker på att det är verkliga händelser. Oftast ser vi dessa nyheter som en liten notis, om ens det. Här får man vara med på första parkett. Ljudet och skådespeleri i världsklass.
En brutal och mycket bra film, men som berör fel känslor mestadels så helst slipper jag se den igen. Men givetvis är det ett absolut blu-ray inköp.
4/5
HeyPaul
2/5 här. För mig känns filmen som om den vill vara mer än vad den egentligen är. Det är en ren action-film men det känns som om den vill skapa sympatier och känslor hos publiken men jag kände verkligen ingenting. Jag antar att denna kan väcka känslor hos framför allt jänkarna då den är väldigt patriotisk. 
Synd att slösa Ben Fosters tid på en denna rullen!
Visa fler (54)

Veckans populära filmer

Visa fler