Lone Survivor 2013

Action Drama Krig
USA
121 MIN
Engelska
Lone Survivor poster

Synopsis

28 juni 2005 utfördes "Operation Red Wing" där fyra amerikanska militärer får i uppdrag att tillfångata eller döda den ökända talibanledaren Ahmad Shah. De hamnar i bakhåll och isoleras från hjälp, och möter en hel armé talibaner som är redo kriga. Mot alla odds kämpar de fyra männen i bergen i Afghanistan.
Ditt betyg
3.1 av 567 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Lone Survivor
Biopremiär
14 februari 2014
DVD-premiär
11 juni 2014
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Noble Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Victoria Machmudov

16 januari 2014 | 19:01

Avpolitiserad krigsskildring

Regissören och producenten Peter Berg höjer flaggan med stjärnor och ränder i en film som varken ger eller tar särskilt mycket. Efter halva tidens gång med flera potentiella avslut börjar det bli enformigt och sticka i fötterna.

Varenda gång jag sätter mig framför en amerikansk krigsfilm så är det med viss skepticism. Att dessa filmer inte tillhör de jag favoriserar beror just på att de är signerade av ett land vars tankar om nationalism bankas in på barnen redan innan navelsträngen klippts. Ja, nästan i alla fall. Andra kulturer främmandegörs ignorant på film på grund av imperialistiska idéer och skildras på olika villkor.

I "Lone Survivor" - som håller handen över hjärtat och svär på att tjäna sitt land med den säljande undertiteln "based on true acts of courage" - vet man utgången redan i förväg. Endast en man kommer stå kvar som överlevare i slutändan.

Mark Wahlberg, Emile Hirsch, Ben Foster och Taylor Kitsch spelar ett gäng Navy SEAL-soldater som är tillsatta att meja ner talibanledaren Ahmad Shah i Afghanistan. I den mest gripande scenen som leder fram till brännpunkten har radiokommunikationen med befälhavaren (Eric Bana) brutits och gruppen diskuterar om de borde låta ett par getaherdar gå eller inte. En vill handla pliktetiskt, en annan hävdar att det skulle leda till skandaler, att omvärlden skulle utmåla dem till mördare. Bossen ger order om att släppa fångarna. Kort därefter blir de omringade av talibaner och kamraterna blir senare nedskjutna. "Lone Survivor" är en verklig historia baserad på löjtnant Marcus Luttrells egna erfarenheter under operation Red Wings år 2005 som gått från bok- till filmformat.

Det är inte en renässansartad skildring av tjänstgöringens skeva verklighet med psykiska besvär som kan medkomma. Den militära styrkan häver ur sig repliker till en massa dunkanden i ryggen. Jodå, skådespeleriet håller. Trovärdigheten är på topp och rollinnehavarna ser ut att ha kommit direkt från en machofabrik men jag saknar en övergripande bild av situationen i det krigshärjade landet vars historia utgjorts av inbördeskonflikter med dynastibyten. Afghanistan reduceras till ett intetsägande territorium med höga berg och djupa dalar men visar tack och lov inte alla skäggiga män med palestinasjalar som islamska fundamentalister eller terrorister.

Det här är mer av en actionfilm än en krigsskildring där köttsår och kamouflageklädda män kutar runt med handgranater - en avpolitiserad historia av en politisk sanning som inte hamnar i närheten av mästerliga "The Hurt Locker".

| 16 januari 2014 19:01 |