Hercules (2014)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Efter tolv svåra prövningar och efter att ha förlorat allt finner halvguden Hercules tröst bara i dödens närhet. Sonen till Zeus är en plågad själ, som lånar sig till blodiga krigsuppdrag för rätt lön. Men när Thrakiens kung vill träna en armé tills de uppnår samma rykte om hänsynslös blodtörst som Hercules och hans anhang, öppnas deras ögon för hur djupt de fallit.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: HERCULES

Lättillgänglig charm
Jämförelsen är oundviklig. Brett Ratners actionrulle vann enkla bonuspoäng när "The Legend of Hercules" som kom i våras var en riktig kalkon. Men här finns ändå lättillgänglig charm i form av hederlige Dwayne Johnsons och hans imponerande rövarband.

Det är egentligen orättvist. Av alla dessa krockar när två filmer av samma typ släpps med korta mellanrum ("Armageddon"/"Deep Impact", "Ett småkryps liv"/"Antz", etc.) så har ju få haft det så lätt som denna. Att följa upp Renny Harlins genomusla "The Legend of Hercules", som släpptes i våras, är lite som att vinna på ren teknikalitet. Det kan helt enkelt inte bli sämre.

Och trots att ojämne Brett Ratner sitter i registolen så är det en helt klart lättsmält actionrulle med en perfect castad Dwayne Johnson i titelrollen. Visst, han är knappast en skådespelare av Oscarsklass men i sådant här nonsens funkar hans lättillgängliga charm, sorgsna hundvalpsögon och bodybuilder-uppenbarelse utmärkt. Han är en actionhjälte med hjärta. Även utan jämförelse med den bleka Ken-dockan Kellan Lutz...

Som backup har han dessutom ett rövarband av häftiga sidekicks/imponerande karaktärsskådespelare. Ian McShane är typiskt ultracool som spågubben Amphiaraus, norska talangerna Aksel Hennie ("Huvudjägarna") och Ingrid Bolsø Berdal ("Kallt byte" 1 och 2) sticker ut som galne Tydeus respektive kaxige bågskytten Atalanta medan Rufus Sewell anammar Viggo Mortensens Aragorn-hunk från "Sagan om ringen".

Det finns överhuvudtaget en känsla av Peter Jacksons kända trilogi (inte minst första filmen) på en slags billig blockbuster-nivå. Självfallet saknar den samma kvalité gällande story, effekter, dialog... ja, det mesta. Men gruppkänslan av detta gäng på äventyr är ändå drabbande och när de inför det stora finalslaget pratar om att vara en familj blir det ändå väldigt finstämt.

Det är för övrigt sista halvtimmen som är filmens starkaste del. Fram till dess är det stundtals väl fånigt med gott om klyschor - överlevnadstal, träning av tafatta bönder, flirt med snygg prinsessa (Rebecca Ferguson i sevärd Hollywooddebut), rufs i håret på söt grabb. För att inte nämna en utdragen stridsscen med grönmålade huliganer där Ian McShane har en vagn med utfällbara svärd.

Vid vad som liknar en typisk slutstrid blir det uppenbart att filmen saknar en ordentlig skurk, något det blir ändring på vid en kanske inte helt oförutsägbar twist. Det är dock då filmen tar fart på riktigt. Det blir lite råare, mörkare och brutalare. Karaktärernas samspel utvecklas och birollsproffs som John Hurt och Peter Mullan kommer till sin rätt. (Jag kan dock omöjligt ta Joseph Fiennes på allvar i hans lockiga peruk.)

Brett Ratner, Dwayne Johnson och legenden Herkules är kanske inte den ultimata kombinationen för årets största filmupplevelse och det är inte heller någon blivande klassiker. Men den uppnår trots allt sitt syfte - att glatt och högljutt underhålla - och som Renny Harlin lärt oss så skulle det kunnat vara mycket värre...

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Björn
Nej fy, det här var inget vidare. Pinsamt uselt skulle jag snarare säga! Johnson är ju hur fånig som helst som krigshjälte...  1/5
magiul
Kul dock med svenska Rebecca Fergusson från Nya tider som prinsessan. =)
magiul
Sämre än jag hade förväntat mig. Filmen lovar stort i början när får myten om Hercules berättad för sig. De scenerna med hans tolv stordåd är det bästa i hela filmen. Men det var väl för dyrt att göra, så istället får man nöja sig med ett tråkigt slag som ingen bryr sig om och en vendetta som känns helt meningslös. Sämsta manuset i mannaminne? Men... The Rock är sjukt imponerande och jag gillar honom verkligen. Han har potential att bli en ny Arnold, men väljer ju tyvärr korkade projekt gång efter annan. Som detta. Men tack vare The Rock blir det en svag 2/5.
Visa fler (13)

Veckans populära filmer

Visa fler