LISTA

Skribent

Jonatan Blomberg

17 januari 2021 | 12:00

MovieZine listar 21 heta tv-serier med premiär under 2021

Nytt år och mängder av nya tv-serier... men vilka bör man hålla utkik efter mest? Vi har satt ihop en lista på de 21 hetaste nya tv-serierna.
Listan presenteras i samarbete med Lånat.se. Hos oss hittar du Sveriges bästa sms lån!
 
Det är givetvis nästan omöjligt att ens försöka gissa vilka tv-serier som kommer att bli de allra bästa under 2021, särskilt med tanke på hur många nya serier som vi troligtvis knappt ens har hört talas om... som bara kommer att dyka upp och "The Queen's Gambit"-överraska oss alla. 
 
Men jag har ändå gjort ett ordentligt försök och letat upp 21 av de mest lovande tv-projekten, som i skrivande stund åtminstone sägs vara planerade för premiär under 2021 (men det kan såklart ändras på grund av pandemin). Glöm inte att kommentera med dina egna (mest efterlängtade) tv-tips i kommentarerna!
 

"Atlantic Crossing" (SVT) - premiär 1 februari

 
 
En av de mest påkostade tv-serierna som någonsin har gjorts i Norden kommer redan i februari att ta oss tillbaka till när Tyskland invarderade Norge under det andra världskriget. I huvudrollen ser vi Sofia Helin ("Bron") som kronprinsessan Märta, vars flykt till USA påverkade den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt (Kyle MacLachlan) och landets medverkan i kampen mot Hitler. 
 

"Clark" (Netflix)

 
 
Clark Olofsson, den svenske gangstern som gav upphov till begreppet "Stockholmssyndromet", får en egen tv-serie hos Netflix. Bill Skarsgård spelar huvudrollen medan Björn Gustafsson, Adam Lundgren, Alexander Karim och typ alla andra svenska skådespelare du kan tänka dig också dyker upp i olika roller. Serien regisseras och skrivs av Jonas Åkerlund.
 

"Foundation" (Apple TV+)

 
 
David S. Goyer ("Batman Begins", "The Dark Knight") är showrunner och manusförfattare för den nya Apple Original-serien, som kommer att adaptera Isaac Asimovs banbrytande sci-fi-böcker. "Foundation" utspelar sig under 1000 år i ett alternativt sci-fi universum, som dessutom redan inspirerat mängder av moderna klassiker... exempelvis "Star Wars". 
 

"Gaslit" (Peacock)

 
 
Julia Roberts, Sean Penn och Joel Edgerton kommer att låta oss lära känna de mer okända spelarna i händelserna som ledde fram till Watergate-skandalen. Serien produceras av "Mr. Robot"-skaparen Sam Esmail och kommer att regisseras av Edgerton-bröderna (som ligger bakom FX-serien "Mr. Inbetween").
 

"Halo" (Showtime)

 
 
Sci-fi-serien kommer att utspela sig på 2500-talet och följa mänsklighetens kamp mot den utomjordiska rasen Covenant, precis som i de populära spelen. Det utlovas "djupa personliga historier blandade med action, äventyr och en rik vision av framtiden". I huvudrollen som Master Chief kommer vi att få se Pablo Schrieber ("Orange is the new Black", "American Gods").
 

"Inventing Anna" (Netflix)

 
 
Shonda Rhimes första originalserie hos Netflix blev "Familjen Bridgerton", vilket blev en av streamingjättens mest framgångsrika serier från 2020. Näst på tur står "Inventing Anna", som kommer att följa Julia Garner ("Ozark") i rollen som Anna Delvey medan hon smälter hjärtan - och lurar fint folk på stora summor pengar i New York.
 

Marvel Studios tv-serier hos Disney+

 
 
"WandaVision" har redan haft premiär i år, men under året kommer vi även att få ta del av "The Falcon and the Winter Soldier" (19 mars), "Loki" (maj), "What If...?" (i sommar), "Hawkeye" (i höst) och "Ms. Marvel" (i höst) hos Disney+. Så, eftersom det inte skulle bli en hel drös platser på listan som togs upp av alla Marvel Studios påkostade tv-serier, så får de dela en plats på listan. 
 

"Masters of the Air" (Apple TV+)

 
 
Cary Fukunaga ("No Time to Die", "True Detective") regisserar miniserie-uppföljaren till Tom Hanks och Steven Spielbergs "Band of Brothers" och "The Pacific". Den nya krigsserien kommer att kretsa kring amerikanska och brittiska stridspiloter under det andra världskriget. Budgeten sägs vara satt till 200 miljoner dollar, fördelat på tio avsnitt... så Apple TV+ har verkligen öppnat plånboken för en av sina mest påkostade projekt hittills.
 

"Nine Perfect Strangers" (Hulu)

 
 
Nicole Kidman och David E. Kelley har redan gjort "Big Little Lies" och "The Undoing" tillsammans, den här gången får Kidman sällskap av skådespelare som Melissa McCarthy, Luke Evans, Samara Weaving, Michael Shannon, Bobby Cannavale och Regina Hall. "Nine Perfect Strangers" följer nio storstadsmänniskor som försöker att hitta lugnet på en idyllisk resort.
 

"Station Eleven" (HBO Max)

 
 
"Station Eleven" är en sci-fi-serie som tar vid precis efter att en pandemi utplånat större delen av mänskligheten på vår planet. Mackenzie Davis ("Halt and Catch Fire", "Black Mirror") spelar huvudrollen med Patrick Somerville ("Maniac", "The Leftovers") som showrunner och Hiro Murai ("Atlanta") som regissör för alla tio avsnitten.
 

"Scenes from a Marriage" (HBO)

 
 
Oscar Isaac och Michelle Williams kommer att spela huvudrollerna i en remake av Ingmar Bergmans klassiker, som däremot kommer att utspela sig i nutid. Hagai Levi ("The Affair") har fått i uppdrag att skriva manus till den nya miniserien hos HBO.
 

"The Book of Boba Fett" (Disney+) - december

 
 
Den första spinoffserien till Disneys superpopulära Star Wars-serie "The Mandalorian" kommer att låta oss följa Boba Fett i en än så länge hemlig berättelse, som kommer att utspela sig parallellt med flera av de andra kommande "The Mandalorian"-spinofferna ("Ranger of the New Republic" och "Ahsoka"). 
 

"The Gilded Age" (HBO)

 
 
"Downton Abbey"-skaparen har gjort en ny tv-serie, som denna gången kommer att utspela sig bland de rikaste i New York City under 1880-talet. Christine Baranski, Cynthia Nixon och Carrie Coon är klara för huvudrollerna.
 

"The Justice League" (HBO Max)

 
 
Under 2021 kommer vi alltså äntligen (?) att få ta del av Zack Snyders egen klippning av "Zack Snyder's Justice League", som är avsevärt längre än filmversionen och därför kommer att levereras till oss i form av en miniserie på 4-6 avsnitt (det verkar vara lite oklart med antalet fortfarande). HBO Max kommer att lanseras här i Sverige under året, så förhoppnings kommer vi att kunna ta del av miniserien samtidigt som släppet i USA.
 

"The Lord of the Rings" (Amazon Prime)

 
 
Det råder fortfarande oklarhet kring huruvida vi faktiskt kommer att få ta del av den första säsongen av Amazon Primes oerhört påkostade tv-serie, som kommer att utspela sig tusentals år innan händelserna i "Sagan om Ringen"-filmerna, redan i slutet av 2021. Det har däremot länge varit streamingtjänstens mål att få ut den redan under det här året... även om det kanske, på grund av pandemin, lutar åt att vi får vänta till 2022.
 

"The Nevers" (HBO)

 
 
"The Nevers" handlar om viktorianska kvinnor med ovanliga krafter, som tar sig an svåra fiender och ett uppdrag som kan förändra världen. Joss Whedon skulle från början ha både skrivit och regisserat serien... men hoppade av på grund av pandemin, i slutet av 2020. Produktionen förväntas däremot ändå att bli klar under 2021.
 

"The Old Man" (FX)

 
 
"The Old Man" handlar om Dan Chase, spelad av den flerfaldigt Oscarsnominerade skådespelaren Jeff Bridges, som gick under jord när han smet från CIA flera årtionden tidigare. Plötsligt dyker en lönnmördare upp och försöker göra slut på Chase, vilket får honom att inse att han måste ta hand om sitt förflutna för att kunna bevara vad som finns kvar av hans framtid.
 

"The Sandman" (Netflix)

 
 
"The Sandman" är baserad på Neil Gaimans hyllade seriealbum vars handling kretsar kring Dream (även känd som Morpheus, Sandman och under en rad andra namn), som är en av The Endless - de ändlösa som alltid har funnits och som alltid kommer att finnas. Tv-serien kommer även att följa flera av de andra The Endless-karaktärerna, exempelvis Destiny, Death, Destruction, Despair, Desire och Delirium.
 

"The Wheel of Time" (Amazon Prime)

 
 
Amazon Prime har i nästan tre år arbetat på en påkostad adaption av Robert Jordans hyllade fantasyböcker "The Wheel of Time", som här i Sverige gått under namnet "Sagan om Drakens återkomst". Huvudrollen kommer att spelas av Rosamund Pike, som får hjälp av den Oscarnominerade skådespelerskan Sophie Okonedo ("Hotel Rwanda", "Ratched") och ett gäng andra skådespelare.
 

"Vikings: Valhalla" (Netflix)

 
 
Den officiella uppföljaren till "Vikings" kommer att utspela sig ungefär 100 år efter händelserna i originalserien, vars sista avsnitt släpptes i slutet av 2020. Leif Erikson, Freydis, Harald Harada och kung Vilhelm "Erövraren", är bara några av vikingarna vi kommer att få följa i "Vikings: Valhalla". Michael Hirst ("Vikings") är dock endast producent av den nya serien, som istället kommer att skrivas av manusförfattaren Jeb Stuart ("Die Hard", "The Tudors").
 

"Y: The Last Man" (FX)

 
 
"Y: The Last Man" skulle egentligen ha haft premiär redan ifjol, men sen kom pandemin i vägen och försenade produktionen för förtielfte gången. Brian K. Vaughans hyllade seriealbum har nämligen varit under någon form av produktion sedan 2007, även fast det bara är under de senaste åren som projektet legat hos just FX som nu äntligen kommer att låta oss följa planetens enda levande man - i en postapokalyptisk värld där samtliga män dog i princip samtidigt.
 

Läs också: Jonatan Blomberg rangordnar 160 tv-serier från 2020

 
Vilka tv-serier ser du fram emot mest under 2021? Kommentera gärna nedan!
| 17 januari 2021 12:00 |