Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

9 januari 2021 | 18:00

Årskrönika: Jonatan Blomberg rangordnar 160 tv-serier från 2020

Hur många av de 160 serierna på listan från MovieZines egna tv-guru har du hunnit ge en chans under 2020? Vilka är dina favoriter?
Det är väl ingen som har missat att 2020 blev ett minst sagt annorlunda år, som gjorde det okej att sitta hemma och plöja tv-serier som aldrig förr. Men efter att ha sett nästan 200 tv-säsonger under året så är det något som säger mig att jag ändå ligger i framkant... det hjälper ju givetvis att jag är en av få som får betalt för att titta på tv.
 
2019 släppte jag en rangordnad lista med 150 tv-serier som släppte nya säsonger under det året - och nu har det blivit dags att göra det samma för 2020. Den här gången har jag satt ihop en lista på 160 olika tv-serier, där jag faktiskt har gillat de allra flesta på ett eller annat sätt... så det är givetvis i princip omöjligt att sätta alla i en specifik ordning och påstå att det är något slags "facit".
 
Det är det inte. Men rangordningen är däremot min högst personliga ranking från ett helt okej tv-år, min förhoppning är att du som tar del av den får ett gäng tips på (för dig som läser) nya tv-serier att beta av.
 
För att ha fått "kvala in" på listan nedan så måste jag ha hunnit se alla avsnitt av säsongen som har släppts - och säsongen måste ha haft premiär i Sverige under 2020. Vilket gör att serier som "Small Axe" och "Harley Quinn" (som jag tror hade tagit höga placeringar) inte kommer att dyka upp förrän på nästa års lista (om de får premiär i Sverige då). Jag bedömer med andra ord inte hela seriens kvalitet utan enbart dess säsong från 2020.
 
Vi börjar med topp 10 och därefter kan du skrolla dig igenom resten av den rangordnade listan:
 

10. ”Ted Lasso” (Apple TV+)

 
 
En av årets överlägset mest positiva överraskningar, bokstavligt talat. Det var nog inte många som på förhand hade förväntat sig att Jason Sudeikis skulle kunna ta karaktären Ted Lasso från sina gamla reklamfilmer - och spinna vidare på karaktären på ett sätt som gjort honom till årets mest genomgoda tv-karaktärer. 
 
Vi får följa en amerikansk fotbollstränare som blir värvad av en fiktiv Premier league-klubb i England, trots att han inte ens kan något om det han själv kallar för "soccer". Kulturkrockarna hade givetvis gått att göra "billig" humor (likt reklamfilmerna) på, men "Ted Lasso" är en av de mest genomtänkta och godhjärtade nya tv-serierna på väldigt länge. 
 

9. ”I May Destroy You” (HBO Nordic)

 
 
Michaela Coel ("Chewing Gum", "Black Earth Rising") har skrivit, regisserat och spelat huvudrollen i dramaserien "I May Destroy You". Serien handlar om hur hennes karaktär Arabella inser att hon kan ha blivit drogad och våldtagen under en utekväll, vilket sakta men säkert börjar att påverka henne allt mer.
 
"I May Destroy You" är möjligtvis en serie som kan bli en aning stark för vissa, men är utan tvekan berättad på exakt det sätt som Coel velat göra det på. För min egen del är det en av de jobbigaste säsongerna jag sett i år, fast jobbig på ett "positivt" sätt.
 

8. ”The Mandalorian” (Disney+)

 
 
Innan du utbrister något i stil med; "Bara på plats åtta? Skandal!", så vill jag bara poängtera att både den första och andra säsongen släpptes här i Sverige under 2020. Så placeringen tar alltså även hänsyn till den (helt godkända) första säsongen, även om det givetvis är framför allt den andra säsongen som imponerade mig mest. 
 
"The Mandalorian" är den första live-action-serien som utspelar sig i Star Wars utökade univsersum - och har nästan på egen hand återväckt mångas kärlek för den fiktiva galaxen. Om några år kommer vi däremot sitta med elva nya Star Wars-serier hos Disney+, så det återstår väl att se om alla kommande serier når upp till samma höga nivå.
 

7. ”The Queen’s Gambit” (Netflix)

 
 
Redan när jag såg trailern till "The Queen's Gambit" så kände jag på mig att det skulle bli en serie jag verkligen skulle gilla... och på premiärdagen så gick det inte att slita sig. Faktumet att den otroligt välgjorda miniserien, om det unga schackgeniet Beth Harmon, lyckades bli en supersuccé bland Netflix miljontals prenumeranter hade jag däremot inte förväntat mig.
 
Men tack vare Anya Taylor-Joys fantastiska skådespel, ett ursnyggt foto och en genuint intressant och välgjord berättelse, så kan till och med schack bli till högklassik underhållning för alla.
 

6. ”Euphoria” (HBO Nordic)

 
 
Jag var inte helt säker på om jag skulle låta "Euphoria" få ta en plats på listan eller inte, med tanke på att man bara släppte ett specialavsnitt under 2020... men med tanke på att det är ett av de mest välskrivna och tankeväckande tv-avsnitten vi fick under året så får "Trouble Don't Last Always" givetvis vara med här i toppen. 
 
Avsnittet tar vid precis efter säsongsfinalen av den första säsongen och låter oss följa med Rue (Zendaya) och Ali (Colman Domingo) till ett litet kvartersfik, för djupa, långa och existensiella diskussioner om beroende, olika livsval, viljan att leva eller dö och allt möjligt där i mellan. Otroligt gripande, välspelat och finstämt.
 

5. ”Mr. Robot” (SVT/HBO Nordic)

 
 
När jag satte ihop en liknande lista i slutet av 2019 så var det många som saknade "Mr. Robot" någonstans i toppen av den, men det var ju inte förrän i början av 2020 som serien släpptes här i Sverige på SVT (och sedan i slutet av året på HBO Nordic).
 
Men det är givetvis inget snack om saken, "Mr. Robot" hade möjligtvis en liten dipp under sin andra säsong och precis i början av den tredje... vilket tyvärr fick många att överge den. Ni vet verkligen inte vad det är ni har missat! Få tv-serier är så otroligt genomtänkta och välgjorda ned i minsta detalj som "Mr. Robot" - där avslutningen på den sista säsongen till och med lyckades höja nivån för hela serien ett ytterligare snäpp. 
 

4. ”The Plot Against America” (HBO Nordic)

 
 
David Simon och Ed Burns, som skapade både "The Wire" och "Generation Kill" tillsammans, är tillbaka med miniseriern "The Plot Against America". Serien utspelar sig i ett alternativt universum där Franklin D. Roosevelt förlorade presidentvalet 1940 mot Charles Lindbergh, vars kampanj gick ut på att America inte skulle ge sig in i kriget mot Hitler på andra sidan Atlanten.
 
"The Plot Against America" är otroligt välskriven, skådespelad, regisserad och har med tanke på vad som har skett i USA under den senaste tiden blivit allt mer aktuell. Med sina blott sex avsnitt är det utan tvekan den mest effektiva nya miniserien från 2020.  
 

3. ”Kingdom” (Netflix)

 
 
Om du fortfarande inte har givit den koreanska zombieserien "Kingdom" en chans, så har du definitivt missat en av Netflix snyggaste och bästa tv-serier. Den första säsongen släpptes ifjol och beskrev på ett förvånansvärt troligt sätt hur en zombie-apokalyps hade kunnat se ut i ett medeltida Korea.
 
Den andra säsongen fortsätter i samma rasande och imponerande fart och lyckas dessutom komma med en förklaring till hur apokalypsen fick sin början. Det finns även vissa likheter med diverse zombie-händelser ur "Game of Thrones", som både ser snyggare ut och är avsevärt bättre skrivna i "Kingdom". 
 

2. ”After Life” (Netflix)

 
 
Ricky Gervais är känd för en relativt barnslig, överdriven och elak humor, som bara passar för vissa. Den första säsongen av "After Life" var redan den avsevärt mer nedtonad och mörkare än hans tidigare produktioner, men hade fortfarande flera inslag av den barnslighet som Gervais är mest känd för.
 
Under den andra säsongen av "After Life", som är både skriven och regisserad av Gervais samt har honom själv i huvudrollen, är det mer av en rörande dramaserie (med vissa förlösande och komiska inslag) som vi får se. I grund och botten handlar serien om hur lokalreportern Tony blir änkling efter att ha förlorat sin fru (och meningen med livet) i cancer.
 
Enligt mig så är det här det bästa Gervais har gjort under sin karriär som tv-skapare - och det är dessutom lyckligtvis en tredje säsong på gång.
 

1. ”Better Call Saul” (Netflix/AMC)

 
 
Den femte säsongen av "Better Call Saul", en tv-serie som alldeles för få tittar på, cementerade en gång för alltid att spinoffserien till "Breaking Bad" är bättre än originalserien. Spinoffserien bjuder på snudd på perfektion i nästan varje avsnitt under den femte säsongen, som nu börjar krypa allt närmre händelserna i originalserien. 
 
Under 2021 kommer vi att få ta del av den sjätte och sista säsongen, som kommer att knyta ihop spinoffen med "Breaking Bad". Ett faktum som sannolikt innebär att flera av karaktärerna som vi fått lära känna under de senaste åren går en extremt osäker framtid till mötes.
 

De resterande 150 tv-serierna på listan:

 
"Björnstad" blev årets bästa svenska tv-serie med sin 30:e plats på listan.
 
Här nedan hittar du de resterande 150 titlarna rangordnade, från plats 11 till 160 på listan över över de tv-serier som släppt nya säsonger under 2020 (och där jag har hunnit se klart alla avsnitt).
 
11. ”I Know This Much is True” (HBO Nordic)
12. ”Dispatches from Elsewhere” (Amazon Prime)
13. ”Dave” (HBO Nordic)
14. ”The Third Day” (HBO Nordic)
15. ”Ozark” (Netflix)
16. ”Castlevania” (Netflix)
17. ”The Last Dance” (Netflix)
18. ”Rick and Morty” (HBO Nordic)
19. ”Gangs of London” (C More)
20. ”Industry” (HBO Nordic)
21. ”The Boys” (Amazon Prime)
22. ”The Crown” (Netflix)
23. ”What We Do in the Shadows” (HBO Nordic)
24. ”The Eddy” (Netflix)
25. ”Normala människor” (SVT/HBO Nordic)
26. ”Mythic Quest: Raven's Banquet" (Apple TV+)
27. ”Devs" (HBO Nordic)
28. ”Perry Mason” (HBO Nordic)
29. ”Central Park" (Apple TV+)
30. ”Björnstad” (HBO Nordic)
31. ”Lovecraft Country" (HBO Nordic)
32. ”Better Things” (HBO Nordic)
33. ”Dark” (Netflix)
34. ”Unorthodox" (Netflix)
35. ”Tales from the Loop" (Amazon Prime)
36. ”The Haunting of Bly Manor” (Netflix)
37. ”Tiger King: Mord, kaos och galenskap” (Netflix)
38. ”Jakten på en mördare" (SVT Play)
39. ”Kalifat" (SVT Play)
40. ”Simma lugn, Larry” (HBO Nordic)
41. ”Älska mig” (Viaplay)
42. ”Defending Jacob" (Apple TV+)
43. ”The Flight Attendant" (HBO Nordic)
44. ”22 juli" (SVT Play)
45. ”Måste Gitt - serien” (SVT)
46. ”The Undoing” (HBO Nordic)
47. ”The Good Lord Bird" (HBO Nordic)
48. ”Last Week Tonight with John Oliver” (HBO Nordic)
49. ”The Outsider” (HBO Nordic)
50. ”His Dark Materials” (HBO Nordic)
51. ”Fargo" (HBO Nordic)
52. ”Partisan” (Viaplay)
53. ”Breeders” (HBO Nordic)
54. ”Bosch” (HBO Nordic)
55. ”The Vow” (HBO Nordic)
56. ”Sex Education" (Netflix)
57. ”We Are What We Are" (HBO Nordic)
58. ”Disney Gallery: The Mandalorian” (Disney+)
59. ”Evil" (Comhem Play+)
60. ”#blackAF” (Netflix)
61. ”PEN15” (Comhem Play+)
62. ”Mrs. America” (HBO Nordic)
63. ”The Good Fight” (HBO Nordic)
64. ”The Great" (HBO Nordic)
65. ”Insecure” (HBO Nordic)
66. ”The New Pope" (C More)
67. ”Dirty John: The Betty Broderick Story” (Netflix)
68. ”Home Before Dark" (Apple TV+)
69. ”Hunters" (Amazon Prime)
70. ”I'll be Gone in the Dark" (HBO Nordic)
71. ”Away" (Netflix)
72. ”Upload" (Amazon Prime)
73. ”Die Hart” (Quibi)
74. ”High Score” (Netflix)
75. ”Westworld” (HBO Nordic)
76. ”Star Trek: Picard” (Amazon Prime/CBS All Access)
77. ”Penny Dreadful: City of Angels” (HBO Nordic)
78. ”Dracula” (Netflix)
79. ”Little Fires Everywhere” (Amazon Prime)
80. ”White Wall” (SVT)
81. ”Kärlek & Anarki” (Netflix)
82. ”Briarpatch” (Comhem Play+)
83. ”The Politician” (Netflix)
84. ”Vår tid är nu - 1951” (SVT)
85. ”Amningsrummet” (SVT)
86. ”Surviving Jeffrey Epstein” (Netflix)
87. ”Homeland” (SVT)
88. ”Narcos: Mexico” (Netflix)
89. ”McMillions” (HBO Nordic)
90. ”Top Dog” (C More)
91. ”Hamilton” (C More)
92. ”The Kominsky Method" (Netflix)
93. ”For Life" (Viaplay)
94. "Ratched" (Netflix)
95. "Stateless" (Netflix)
96. "Raised by Wolves" (HBO Nordic)
97. "The Umbrella Academy” (Netflix)
98. ”Lucifer” (Netflix)
99. "Trying" (Apple TV+)
100. "Familjen Bridgerton" (Netflix)
 
Fram till hit har jag verkligen uppskattat alla serierna på listan och kan utan problem rekommendera de allra flesta att ge samtliga serier på topp 100 en chans. Här nedan har jag fortfarande sett klart alla avsnitt och därför alltid funnit något av värde i serien, men desto längre ned vi kommer... desto mindre tycker jag att du ska ge titeln en chans (om du inte redan har sett samtliga här ovan).
 
101. "Tehran" (Apple TV+)
102. ”Cursed" (Netflix)
103. ”Hollywood” (Netflix)
104. "Snowpiercer" (Netflix)
105. ”Messiah” (Netflix)
106. ”Bäckström” (C More)
107. "The Pale Horse” (Amazon Prime/TV4)
108. ”White Lines” (Netflix)
109. ”Dummy” (Quibi)
110. ”The Stranger” (Netflix)
111. ”Truth Seekers” (Amazon Prime)
112. ”The World According to Jeff Goldblum” (Disney+)
113. ”Locke & Key” (Netflix)
114. ”Agua Donkeys” (Quibi)
115. ”The American Runestone” (Viaplay)
116. ”Tsunami” (SVT)
117. ”Medical Police” (Netflix)
118. ”I’m Not Okay with This” (Netflix)
119. ”Brave New World” (HBO Nordic/Peacock)
120. ”The Magicians” (HBO Nordic)
121. ”Little Voice" (Apple TV+)
122. ”Maskineriet” (Viaplay)
123. ”The Comey Rule” (HBO Nordic)
124. ”Hanna” (Amazon Prime)
125. ”Dear…” (Apple TV+)
126. ”Queen Sono” (Netflix)
127. ”The Right Stuff” (Disney+)
128. ”#FreeRayShawn” (Quibi)
129. ”Flipped” (Quibi)
130. ”Space Force” (Netflix)
131. ”You Aint Got These” (Quibi)
132. ”Treadstone” (Amazon Prime/USA Network)
133. ”Tiny Pretty Things” (Netflix)
134. ”Young Wallander” (Netflix)
135. ”Tunn is” (Viaplay)
136. ”The Chilling Adventures of Sabrina” (Netflix)
137. ”Chrissy’s Court” (Quibi)
138. ”Most Dangerous Game” (Quibi)
139. ”Spinning Out” (Netflix)
140. ”Run This City” (Quibi)
141. ”Intelligence” (C More/Peacock)
142. ”Ju-On: Origins” (Netflix)
143. ”Barbarians” (Netflix)
144. ”Altered Carbon” (Netflix)
145. ”Punk’d” (Quibi)
146. ”Britannia” (HBO Nordic)
147. ”Box 21” (Viaplay)
148. ”The Letter for the King” (Netflix)
149. ”Love Life” (C More/HBO Max)
150. ”Ares” (Netflix)
 

De 10 sämsta placeringarna på årets lista:

 
"Ragnarök". 
 
För den som är intresserad över att läsa varför just nedan tio serier markerar mitt års botten-tio, så har jag motiverat varje placering i en helt egen "de 10 sämsta nya tv-serierna från 2020"-lista.
 
151. ”The Walking Dead: World Beyond” (Amazon Prime/AMC)
152. ”Utopia” (Amazon Prime)
153. ”Run” (HBO Nordic)
154. ”Avenue 5” (HBO Nordic)
155. ”The Head” (Viaplay)
156. ”Survive” (Quibi)
157. ”Japan Sinks: 2020” (Netflix)
158. ”Ragnarök” (Netflix)
159. ”The Fugitive” (Quibi)
160. ”Hoops” (Netflix)
 

Läs också: MovieZine listar de 20 bästa filmerna från 2020

 
Vilka tv-serier har DU gillat mest från 2020? Vilka serier har jag missat helt? Kommentera gärna nedan!
| 9 januari 2021 18:00 |