Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

28 december 2019 | 18:00

Årskrönika: Jonatan Blomberg rangordnar 150 tv-serier från 2019

Hur många av de 150 serierna på listan från MovieZines tv-skribent har du hunnit ge en chans under året? Vilka är dina favoriter?
Det har varit ett helt galet bra tv-år under 2019, med fler tv-serier (och streamingtjänster) än någonsin förr att välja mellan. I min roll som tv-skribent hos MovieZine har det under året hunnit avverkas lite drygt 170 tv-serier och cirka 1500 enskilda tv-avsnitt, här nedan ska jag försöka rangordna 150 av dessa serier (som släppt nya säsonger under 2019).
 
När man summerar det såhär så låter det givetvis som väldigt många tv-serier, men som ni snart kommer att märka har jag fortfarande inte hunnit börja på "Vikings", slutat titta på "The Walking Dead" och aldrig fattat tycke för några av de populära superhjälteserierna i "Arrowverse". Hur mycket jag än tittar på så verkar det fortfarande finnas minst lika mycket som jag inte har hunnit börja på ännu... så med tanke på att jag ändå har det här som ett arbete kan jag bara tänka mig hur svårt det är att hålla koll på vilka serier som är värda att ge en chans, för någon som bara slår på tvn och är sugen på att se någon ny "bra" serie.
 
"The Mandalorian" får vänta till nästa årslista, eftersom den inte har haft premiär i Sverige ännu.
 
Jag har därför gjort mitt bästa här nedan och försökt rangordna årets upplaga av nya säsonger enligt hur bra jag har tyckt att de har varit. När man skapar listor av den här typen kommer det givetvis att sticka i ögonen på vissa när en serie som "Game of Thrones" inte ens tar sig in på topp 50, medan andra blir förbannade att den ens tog sig in på topp 100. Men. Det här är min lista och förhoppningsvis hittar du några titlar du inte ens har hört talas om tidigare... och kanske ger du dem till och med en chans när tvn slås på och suget efter något nytt och "bra" är som störst.
 
För att ha fått "kvala in" på listan nedan så måste jag ha hunnit se alla avsnitt av säsongen som har släppts - och säsongen måste ha haft premiär under 2019. Jag bedömer med andra ord inte hela seriens kvalitet utan enbart dess säsong från 2019. Säsongen måste även ha haft premiär i Sverige, vilket gör att serier som "Mr. Robot" och "The Mandalorian" inte kommer att dyka upp förrän på nästa års lista.
 
Vi börjar med topp 10 och därefter kan du skrolla dig igenom resten av den rangordnade listan:
 

10. "Barry" (HBO Nordic)

 
 
Jag gillade verkligen den andra säsongen av "Barry", Bill Haders tv-serie om en deprimerad lönnmördare som inser att han egentligen vill ha ett helt vanligt liv... som amatörskådespelare. Men anledningen att jag rankar "Barrys" andra säsong som en av årets tio bästa beror nästan helt och hållet på att man även lyckats leverera ett av årets allra bästa avsnitt på tv i år, nämligen "ronny/lily".
 
Om du inte har hunnit ge "Barry" en chans ännu så går det bra att se det här avsnittet ändå, det är i princip fristående, vilket visserligen troligtvis innebär att du kommer att se resten av serien från start direkt efteråt.
 

9. "The Boys" (Amazon Prime)

 
 
Amazon Prime har verkligen börjat slå igenom allt mer här i Sverige under 2019 - och den allra största anledningen för det är givetvis på grund av att "The Boys" släpptes i somras och blev populär nog att få folk att vilja testa streamingtjänsten.
 
Till skillnad från alla andra (typ hundratals) tv-serier och filmer om superhjältar så utspelar sig "The Boys" i en värld där "hjältarna" är världskändisar och en miljardindustri, med tillhörande PR-människor och dyra advokater som sopar undan varje snedsteg med en check och ett avtal om tystnadsplikt.
 

8. "Unbelievable" (Netflix)

 
 
Vi får följa en ung kvinna (Kaitlyn Dever) med en, enligt polisen, helt otrolig våldtäktshistoria. Någon ska visst ha smugit sig in i hennes lägenhet under natten och våldtagit henne under flera timmar, städat upp efter sig och sedan försvunnit spårlöst. Sättet hon bemöts av polisen, sjukvården och därefter rättsväsendet är fruktansvärt... men helt och hållet baserat på verkliga händelser. 
 
Samtidigt får vi följa två kvinnliga poliser (Toni Collette och Merritt Wever) som först utreder två liknande fall separat, men sedan börjar samarbeta och gör allt för att hitta den skyldige. Serien känns på många sätt som en kombination av "True Detective" och "Mindhunter", fast med tre fantastiska kvinnor i huvudrollerna istället.   
 

7. "Mindhunter" (Netflix)

 
 
David Finchers "Mindhunter" är tillbaka för en andra säsong med intervjuer av några av USA:s värsta seriemördare, med förhoppningen att kunna använda deras beskrivningar av morden för att stoppa framtida seriemördare. Under säsongen får vi också se hur de börjar sätta sina kunskaper på prov när mängder av barn börjar försvinna för att sedan dyka upp mördade i Atlanta.
 

6. "The Dark Crystal: Age of Resistance" (Netflix)

 
 
Efter allt snack om vilken serie som kan tänkas ta över som nästa stora fantasyserie efter "Game of Thrones", så verkar alldeles för få ha givit "The Dark Crystal: Age of Resistance" en chans. Troligtvis på grund av att det rör sig om en serie med "dockor" i huvudrollerna... men det är inget som hindrar serien från att bli en av årets allra snyggaste och mest imponerande. Faktumet att det är dockor glömmer man dessutom snabbt bort.
 

5. "Years and Years" (HBO Nordic)

 
 
Om du är ett "Black Mirror"-fan så finns det ingen tvekan om att du kommer att älska "Years and Years". För det lättaste sättet att beskriva "Years and Years" är nämligen att tänka sig miniserien som ett enda långt "Black Mirror"-avsnitt där handlingen tar oss från nutid och låter oss följa teknikens och världspolitikens utveckling fram till början av 2030-talet.
 
Av alla serier jag har sett i år så är nog "Years and Years" den som har väckt flest tankar, både positiva och oroande. I handlingens centrum får vi följa den stora familjen Lyons och se hur tidens ringar på vattnet drabbar de olika familjemedlemmarna på olika sätt.
 

4. "Succession" (HBO Nordic)

 
 
En av förra årets mest överranskande succéer lyckas leverera en ännu bättre fortsättning. Ifjol gav jag upp efter ett avsnitt och tackade nej till en intervju med Jeremy Strong (som spelar Kendall Roy) eftersom "ingen kommer väl att titta på den där förutsägbara serien". Aldrig har jag ångrat mig så mycket, efter att ha förstått att det här var en av dem där serierna som faktiskt blev bättre (till och med fantastisk) om man bara gav den några få avsnitt till.
 
Den andra säsongen tar vid där den första slutade och fortsätter att vara helt omöjlig att förutspå. Aldrig har det varit mer spännande att följa stormarna kring en av USA:s mäktigaste mediefamiljer - och se hur de vuxna barnen alla tävlar om att få möjligheten att ärva medieimperiumet och makten efter sin far.
 

3. "Chernobyl" (HBO Nordic)

 
 
Under en tid när folk var upprörda över hur påskyndat och slarvigt manusen i den sista säsongen av "Game of Thrones" kändes, släpptes plötsligt miniserien "Chernobyl" om kärnkraftverkskatastrofen. Där varje sekund på skärmen plötsligt kändes viktig, genomtänkt och nästintill perfekt.
 
Det är kanske inte så konstigt att serien under en tid även hade högst betyg av alla serier på IMDb, 350 000 röster senare har man visserligen halkat ned till en femte plats på listan... men det är fortfarande otroligt imponerande. Regisserad av Johan Renck, med Stellan Skarsgård i en av huvudrollerna tillsammans med David Dencik, Fares Fares samt Alexej Manvelov framför kameran och med ett utsökt foto från Jakob Ihre - så känns det givetvis extra roligt att vara svensk!
 

2. "Fleabag" (Amazon Prime)

 
 
Nu är vi uppe på en nivå av kvalitet som kanske inte kommer falla alla i smaken, men eftersom det här är min lista så behöver jag ju bara bry mig om vad jag själv tycker. Personligen tycker jag att både "Fleabag" och "Watchmen" (som alltså har fått första platsen på listan) är två perfekta tv-säsonger - som levererar allt jag älskar från en tv-serie. Ett unikt, överraskande, genomtänkt, välspelat och skitsnyggt sammanpackat paket av perfektion.
 
Phoebe Waller-Bridge har skapat och spelar huvudrollen i "Fleabag", en serie som tycks ha förmågan att göra precis vad som helst otroligt intressant. Under den andra säsongen faller hon för prästen (Andrew Scott) som ska viga hennes pappa och blivande styvmor (Olivia Colman) under deras kommande bröllop.
 

1. "Watchmen" (HBO Nordic)

 
 
För att citera mig själv så är "Watchmen" helt enkelt ett "unikt, överraskande, genomtänkt, välspelat och skitsnyggt sammanpackat paket av perfektion". Men till skillnad från "Fleabag" så hade jag orimligt högt ställda förhoppningar på just "Watchmen" redan innan premiären, vilka alla överträffades. Skaparen Damon Lindelof ("Lost") gick helt enkelt och blev ett geni under skapandet av den andra säsongen av "The Leftovers", eftersom jag sedan dess aldrig har kunnat få nog av hans sätt att skapa tv-serier.
 
Faktumet att Lindelof dessutom lyckades ta en redan hyllad serieroman och valde att låta hans helt egna berättelse bara utspela sig i samma värld, samtidigt som allt i originalverket tilläts finnas kvar i sin egen perfekta form, är riktigt imponerande - och väl värt placeringen i den absoluta toppen av min lista.
 

De resterande 140 tv-serierna på listan:

 
Josephine Bornebuschs "Älska mig" blir årets bästa svenska serie med sin 16:e plats på listan.
 
Här nedan hittar du de resterande 140 titlarna rangordnade, från plats 11 till 150 på listan över över de tv-serier som släppt nya säsonger under 2019 (och där jag har hunnit se klart dem/ligger i fas).
 
11. "Rick and Morty" (Netflix)
12. "Russian Doll" (Netflix)
13. "Mr Inbetween" (HBO Nordic)
14. "Undone" (Amazon Prime)
15. "Peaky Blinders" (C More/Netflix)
16. "Älska mig" (Viaplay)
17. "The Good Fight" (HBO Nordic)
18. "The Marvelous Mrs. Maisel" (Amazon Prime)
19. "The Deuce" (HBO Nordic)
20. "Euphoria" (HBO Nordic)
21. "For All Mankind" (Apple TV+)
22. "Servant" (Apple TV+)
23. "The Morning Show" (Apple TV+)
24. "Impulse" (YouTube Premium)
25. "The End of the F**ing World" (Netflix)
26. "Sex Education" (Netflix)
27. "Kingdom" (Netflix)
28. "Legion" (Fox Sverige)
29. "Better Things" (HBO Nordic)
30. "Stranger Things" (Netflix)
31. "Our Planet" (Netflix)
32. "The Crown" (Netflix)
33. "Luther" (Netflix)
34. "What We Do in the Shadows" (HBO Nordic)
35. "Beforeigners" (HBO Nordic)
36. "Black Earth Rising" (Netflix)
37. "The Hot Zone" (National Geographic+/Viaplay)
38. "Dark" (Netflix)
39. "True Detective" (HBO Nordic)
40. "Störst av allt" (Netflix)
41. "When They See Us" (Netflix)
42. "Bojack Horseman" (Netflix)
43. "Gösta" (HBO Nordic)
44. "Killing Eve" (HBO Nordic)
45. "The OA" (Netflix)
46. "Big Little Lies" (HBO Nordic)
47. "One Day at a Time" (Netflix)
48. "The Righteous Gemstones" (HBO Nordic)
49. "Don't F**k with Cats: Hunting an Internet Killer" (Netflix)
50. "Good Omens" (Amazon Prime)
51. "The Umbrella Academy" (Netflix)
52. "Exit" (SVT)
53. "Love, Death & Robots" (Netflix)
54. "High Maintenance" (HBO Nordic)
55. "Yellowstone" (Paramount Network)
56. "Counterpart" (Viaplay)
57. "Home for Christmas" (Netflix)
58. "Too Old to Die Young" (Amazon Prime)
59. "GLOW" (Netflix)
60. "Modern Love" (Amazon Prime)
61. "His Dark Materials" (HBO Nordic)
62. "The Witcher" (Netflix)
63. "Game of Thrones" (HBO Nordic)
64. "Big Mouth" (Netflix)
65. "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet" (C More)
66. "Silicon Valley" (HBO Nordic)
67. "Warrior" (HBO Nordic)
68. "Black Mirror" (Netflix)
69. "Fartblinda" (C More)
70. "After Life" (Netflix)
71. "The Punisher" (Netflix)
72. "Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes" (Netflix)
73. "Carmen Sandiego" (Netflix)
74. "Formula 1: Drive to Survive" (Netflix)
75. "Star Trek: Discovery" (Netflix)
76. "Wisting" (Viaplay)
77. "The Devil Next Door" (Netflix)
78. "You" (Netflix)
79. "Carnival Row" (Amazon Prime)
80. "Das Boot" (SVT)
81. "Dear White People" (Netflix)
82. "Billions" (HBO Nordic)
83. "Veep" (HBO Nordic)
84. "Jack Ryan" (Amazon Prime)
85. "War of the Worlds" (Fox Sverige)
86. "Gåsmamman" (C More)
87. "The Loudest Voice" (HBO Nordic)
88. "Goliath" (Amazon Prime)
89. "Castle Rock" (HBO Nordic)
90. "The Polictician" (Netflix)
91. "Mr. Iglesias" (Netflix)
92. "Lucifer" (Netflix)
93. "The Act" (HBO Nordic)
94. "Catch-22" (C More)
95. "Tuca & Bertie" (Netflix)
96. "Dirty John" (Netflix)
97. "Titans" (HBO Nordic)
98. "Bosch" (HBO Nordic)
99. "Fosse/Verdon" (HBO Nordic)
100. "Jessica Jones" (Netflix)
101. "The Magicians" (HBO Nordic)
102. "Chilling Adventures of Sabrina" (Netflix)
103. "Limetown" (Facebook Watch)
104. "Ballers" (HBO Nordic)
105. "Orange is the New Black" (Netflix)
106. "Swamp Thing" (HBO Nordic)
107. "Jett" (HBO Nordic)
108. "Gentleman Jack" (HBO Nordic)
109. "Bonding" (Netflix)
110. "Hanna" (Amazon Prime)
111. "The Society" (Netflix)
112. "Truth Be Told" (Apple TV+)
113. "The Chef Show" (Netflix)
114. "The Spy" (Netflix)
115. "Vi överlevde R. Kelly" (SVT)
116. "Turn Up Charlie" (Netflix)
117. "Living With Yourself" (Netflix)
118. "Raising Dion" (Netflix)
119. "Filip och Mona" (SVT)
120. "The Handmaid's Tale" (HBO Nordic)
121. "Deep State" (Fox Sverige)
122. "Sagasagor" (Viaplay)
123. "See" (Apple TV+)
124. "V Wars" (Netflix)
125. "Heder" (Viaplay)
 
Fram till hit så tycker jag ändå att varje serie på listan ändå har varit en god underhållning rakt igenom, även fast det såklart varit mycket bättre ju närmre toppen på listan vi befunnit oss. Här nedan följer ett par serier som jag fick kämpa mig igenom, men med facit i hand ändå uppskattade på något sätt.
 
126. "Fear the Walking Dead" (HBO Nordic)
127. "Tretton skäl varför" (Netflix)
128. "Himmelsdalen" (C More)
129. "Dead to Me" (Netflix)
130. "Criminal: UK" (Netflix)
131. "Criminal: Germany" (Netflix)
132. "Förhöret" (Viaplay)
133. "Innan vi dör" (SVT)
134. "Hidden" (Viaplay)
135. "Black Monday" (HBO Nordic)
136. "Den inre cirkeln" (Viaplay)
137. "The Passage" (Fox Sverige)
138. "Eagles" (SVT)
139. "Daybreak" (Netflix)
 
Okej, de resterande titlarna kan jag verkligen inte rekommendera. Vissa smällar får man helt enkelt ta som tv-kritiker, men det betyder inte att du behöver kasta bort din tid i onödan... se dessa på egen risk:
 
140. "Catherine the Great" (HBO Nordic)
141. "The Last Czars" (Netflix)
142. "Britannia" (HBO Nordic)
143. "Wu Assassins" (Netflix)
144. "Chambers" (Netflix)
145. "Another Life" (Netflix)
146. "Nightflyers" (Netflix)
147. "What/If" (Netflix)
148. "Black Summer" (Netflix)
149. "The I-Land" (Netflix)
150. "Typewriter" (Netflix)
 

Läs också: "The I-Land" är så dålig att vi spoilar hela skiten

 
Vilka tv-serier har DU gillat mest från 2019? Vilka serier har jag missat helt? Kommentera gärna nedan!
| 28 december 2019 18:00 |