The Boys 2019-

Action Drama
USA
Engelska
The Boys poster

Synopsis

Vad händer när superhjältar - lika populära som kändisar, lika inflytelserika som politiker och lika vördade som gudar - missbrukar sina superkrafter snarare än att använda dem åt gott? Det är de maktlösa mot de supermäktiga när The Boys inleder en heroisk strävan att avslöja sanningen om "The Seven" och deras formidabla Vought-stöd.
Ditt betyg
4.2 av 84 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Daniel S Ogalde

3 augusti 2019 | 11:00

Årets coolaste hjältar

För alla som tröttnat på Marvel och DC slår Amazon Prime in i superhjältegenren med besked. ”The Boys” imponerar stort på vår recensent som ger den full pott. En av årets bästa serier?
Vad skulle du göra om du hade superkrafter? Det är en klassisk fråga som det i generationer filosoferats om i allt från sandlådan och kuddrummet till biomörkrets Marvelfilmer. Oavsett ålder, kön, politisk åskådning eller idyllisk uppfostran är svaret troligtvis mer homogent än i någon annan fråga. För låt oss vara ärliga. De flesta av oss, mig inkluderat, skulle antagligen fiffla till sig lite fördelar oavsett om det handlade sex, pengar, makt eller ja, droger. Ett högst mänskligt drag som i de flesta superhjältesammanhang helt tvättats bort eller åtminstone fått representera det korrupta, det svaga och även det onda. Inte i ”The Boys”, Amazon Primes nya omtalade serie baserad på Garth Ennis och Darick Robertson dystopiska serietidning, som sätter fokus på minst sagt defekta superhjältar. Och det det går inte att säga annat än att det är helt genialt.
 
Kanske är det tajmingen. När många av oss nu tycks vara överdoserade på Marvel och DC's hjältemoralism är det dags för mer realistiska för att inte säga mer igenkännbara karaktärer att skapa sig ett namn. Eller vad sägs om Homeland, A-train och The Deep? För ”The Boys” vet hur man parodierar på ett både underfundigt och underhållande sätt. Ett där exempelvis nationalklenoder som Stålmannen förvandlats till ett överladdade psykfall och The Flash en speedad pundare men även med tydliga sårbarheter och svagheter.
 
Det är mot denna verklighet som butiksmedarbetaren Hughie Campbell får sitt liv kastat på ända när hans flickvän råkar stå i vägen för den sistnämnde, världens snabbaste man. Resultatet blir inte bara blodigt utan också traumatiserande för Hughie som tillsammans med mystisk Billy Butcher , spelad av en episk Karl Urban, börjar nysta i en dold och alldeles för korrupt värld.
 
Att hitta en bra serie att följa är som att dejta. Visst, de första avsnitten är spännande och roliga men därefter börjar intresset så smått falna. Alternativt så kommer man efter en säsong eller två fram till att det här, det är serien, för att sakta men säkert hamna i ett monotont och slarvigt berättande några år senare och slutligen känna svekets förkrossande smärta när den åttonde säsongen blir ett totalt antiklimax. Ni förstår nog vad jag menar.
 
Så det är med en viss förväntansfull skepsis som ”The Boys” första avsnitt fullkomligen knockar sig igenom dagens överflöd. En vågad story som inte svänger för varken svordomar, sex eller våld trots att det ändå handlar om superhjältar och som samtidigt är en tankeväckande samhällskommentar som vågar nyansera. Backad av en förvånansvärt okänd men en ytterst talangfull skådisensemble är detta också serien som befäster Karl Urban som en av vår tids mest mångsidiga och begåvade skådespelare. Det här är kanske ingen serie för alla men däremot för många. De som gillar en sjuk och underhållande mix av komedi, action och drama och som saknar det förväntansfulla adrenalinet i det oväntade. Adrenalinet i en riktigt bra första dejt. Jag ser fram emot många fler när Amazon Prime nu förnyat ”The Boys” inför en andra säsong.
| 3 augusti 2019 11:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Boys
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu