Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

15 september 2019 | 22:15

"The I-Land" är så dålig att vi spoilar hela skiten

Vi har sett hela "The I-Land" - så att du slipper. Här kan du lära dig allt om den nya serien alla älskar att hata, utan att själv behöva se den.
Netflix nya originalserie "The I-Land" är så dålig att många redan utnämnt den till årets sämsta tv-serie. Men tack vare en helt okej trailer och en spännande idé i grunden, verkar det som att många ändå valde att ge serien en chans under premiärhelgen.
 
Serien har alltså ändå gått och blivit en snackis, trots sitt fruktansvärda manus, regi och skådespel. Personligen hat-tittade jag mig igenom hela säsongen, underhållen på ett sätt som bara de mest hängivna "The Room"-fansen kan förstå.
 
Om du nu vill vara med i snacket om "The I-Land", helt redo för att i grupp kunna spy galla över den nya serien, så finns det tre val:
 
1. Du ser alla sju (förskräckliga) avsnitt.
2. Du ser det första avsnittet, det tredje (när det avslöjas hur de hamnade på ön) samt det sjunde avsnittet (det sista som "knyter ihop" de flesta av de mest galna trådarna).
3. Du skiter i att titta på serien helt och hållet och läser alla spoilers från säsongen här nedan.
 
 

Hur kom alla till ön?

 
Det gjorde de inte, det är bara en simulering, á la "Matrix", för dödsdömda fångar vid ett fängelse i Texas. Tanken är att se om fångarna, utan sitt minne, skulle kunna bevisa att de kunde vara bättre människor under andra förutsättningar - och i bästa fall visa sig vara värdiga att släppas fria ut i samhället igen. Ett slags vetenskapligt experiment som påminner om det i den svenska serien "Himmelsdalen" från tidigare i år.
 
Ett av de större problemen med simuleringen, det finns visserligen många, är att fängelsedirektören inte alls gillar hur mycket pengar det kostar att hålla simuleringen vid liv, vilket är varför han i hemlighet gör allt för att förstöra den. Han gör detta genom att exempelvis placera en kannibal på grann-ön, en pistol på "The I-Land"-ön och kopplar in två av sina fångvaktare - som för övrigt döper om sig själva till Bonnie och Clyde, för att sedan gå runt och börja mörda folk.
 
Juste. Om du dör i simuleringen, så dör du på riktigt också. Av chocken av att se dig själv dö, är förklaringen.
 
 

Varför minns ingen något från sina tidigare liv innan ön?

 
Det hänger givetvis ihop med experimentet och förhoppningen att man ska hitta någon som faktiskt väljer att vara en bättre människa. Men det gör det också möjligt att chocka oss som tittar med några riktigt stora vändningar i storyn.
 
Chase, som är den karaktär vi följer mest, är exempelvis egentligen gift med Cooper. De tjänstgjorde i militären tillsammans där de föll för varandra, men Cooper kom inte alls överens med sin svärmor och råkade döda henne och råkade på kuppen sätta dit sin fru för mordet. 
 
När den "onde fängelsedirektören" bestämmer sig för att ge alla på ön delar av deras minnen tillbaka, så de ska börja mörda varandra (givetvis), erkänner Cooper att det var han som mördade sin svärmor och inte Chase. Vilket gör att hon kopplas ur simuleringen och släpps fri, får en liten ursäkt och några dollar för att kunna ta sig in till Houston från fängelset...
 
Men först fick hon veta att hon redan hade suttit 25 år i fängelset och egentligen är gammal, för det var bara en drog som gjorde att hon såg sig själv som ung. Varför? Eftersom simuleringen var designad så. Om några dagar har nog "troligtvis" minnet däremot kommit tillbaka. Inte nog med det, vi får också veta att klimatförändringarna gjort att stora delar av Texas nu ligger under havsvatten, och att världen är påväg att gå under.
 
 

5 småsaker du bara måste veta

 
1. Karaktären K.C. är den enda på ön att inte bli kallad vid sitt efternamn. K.C. står för Killing Children, vilket var vad hon gjorde för att dömas till döden.
 
2. Vi får aldrig se kannibalen, men han hugger av fingrarna på Taylor när hon sover och lagar sedan soppa på dem. Kannibalen ställer sedan fram soppan framför Taylor tillsammans med skylten "kycklingsoppa"... vilket hon givetvis äter upp, innan hon märker att hon saknar några fingrar.
 
3. Våldtäktsmannen Brody aka "På ön finns ingen våldtäkt, bara sex eller inte sex" blir den första att dö på ön. Trots att Donovan blir biten av en haj redan i det första avsnittet så dör han inte förrän långt senare, av att han blir skjuten med en nödsignals-pistol i magen av Blair - som han precis innan hade friat till.
 
4. Fängelsedirektören blir påkommen med att försöka mörda Chase precis innan hon ska släppas fri, eftersom han inte ville att hon skulle avslöja att han hade försökt sabotera experimentet. Den sista scenen i serien slutar med att vi får se hur han kastats in i simuleringen och möts av K.C. och Cooper på stranden.
 
5. Chase, vår huvudperson, heter Gabriella i förnamn. Alla de andra får vi som sagt (förutom K.C.) bara veta efternamnen på.
 

Läs också: Hur dålig är den egentligen? "The Phantom Menace" fyller 20 år

 
Nå, vad tyckte du om den första säsongen av "The I-Land"? Håller du med om att det är en av årets sämsta tv-serier hittills? Kommentera gärna nedan!
| 15 september 2019 22:15 |