Better Call Saul 2015-2022

Drama Komedi Deckare
USA
47 MIN
Engelska
Better Call Saul poster

Synopsis

Denna "Breaking Bad"-spinoff handlar om brännvinsadvokaten Saul Goodmans liv och leverne som tämligen ljusskygg försvarare i New Mexico åren innan han träffar Walter White och hans öde beseglas.
Ditt betyg
3.8 av 596 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
4
5
6
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
SÄSONG 4
SÄSONG 5
SÄSONG 6
01
Uno
2015-02-09
02
Mijo
2015-02-10
03
Nacho
2015-02-17
04
Hero
2015-02-24
05
Alpine Shepherd Boy
2015-03-03
06
Five-O
2015-03-10
07
Bingo
2015-03-17
08
RICO
2015-03-24
09
Pimento
2015-03-31
10
Marco
2015-04-07

Recensent

Rebecca Unnerud

9 april 2015 | 10:00

Sexigt självsäker spinoff

Att vara en spinoff till ”Breaking Bad” medför per automatik en stor tittarskara men också skyhöga förväntningar och förutfattade meningar, ”Better Call Saul” levererar men lyckas inte dämpa saknaden till "Breaking Bad", snarare tvärtom.
En spinoff ger ofta en fadd eftersmak eftersom det lätt handlar om pengar men Saul Goodman var en oerhört populär karaktär i en fantastisk serie så seriens existens känns på förhand berättigad. 

”Better Call Saul” är en ursprungsberättelse där vi får följa Walter Whites/Heisenbergs hängivna kriminella advokat några år före händelserna i ”Breaking Bad” då han fortfarande gick under sitt eget namn, Jimmy McGill. Han är den underbetalde advokaten som får ta jobben som ingen annan advokat vill ha. En man som vill göra väl men som inte räds genvägar och som inte kom in på de finare juristutbildningarna och därför gick en nätkurs under tiden han jobbade på posten på en advokatfirma. Hans bror Chuck (Michael McKean), däremot, är hjärnan i familjen som tidigare jobbat på samma advokatfirma, som han är delägare i. Sedan en tid tillbaka har han utvecklat en elallergi och vägrar lämna sitt hus. 

Det finns en ”Breaking Bad”-samhörighet med grymt foto som blandar närbilder med breda ökenbilder, en speciell berättarstil och Albuquerque som skådeplats. Även om några karaktärer ur ”Breaking Bad” syns under den första säsongens gång så är det Saul och Mikesom är de två välkända ansiktena vi får följa. Bob Odenkirk och Jonathan Banks är klockrena och förhöjer det kaxiga manuset som innehåller riktigt mycket svart humor. Skiftningarna mellan drama och komedi funkar utmärkt och dialogen är smart och skarp. Serien är långsamt berättad och innehåller många långa scener utan klipp som inte för handlingen framåt. Om vi ska jämföra med "Breaking Bad" (vilket vi gör) så var det ju samma sak i de första säsongerna men ändå hade den ett enormt stort underhållningsvärde. Det dröjer egentligen till slutet innan "Better Call Saul" lyfter och börjar ta fart ordentligt, resan dit är verkligen inte tråkig men kanske inte helt tillfredställande. 

Kvalitén avsnitten emellan skiljer sig ganska mycket och historien kring brorsan Chuck känns först ganska blek och ointressant men är en av flera saker som växer mot slutet. Men ändå är den nya casten inte särskilt färgstark, exempelvis är seriens enda stora kvinnoroll Kim Wexler ganska platt. Desto färgstarkare är Mike och Saul, de är ett fantastiskt team som utgör serien, både ihop och var för sig. Mike Ehrmantraut, denna väderbitna våldsverkare som lever efter devisen ”öga för öga, tand för tand”, är kanske en ännu populärare karaktär än vad Saul är och har varit, därför är han minst lika viktig som titelpersonen. Avsnitt fem som uteslutande handlar om Mike är helt klart ett av de vassaste avsnitten. 

Det är självsäkert av Vince Gilligan att inte mjölka på med högt tempo, stora händelser och många igenkänningsbara karaktärer från "Breaking Bad" utan istället köra sitt eget race. "Better Call Saul" kan inte på något sätt ersätta en av tv-historiens absolut finaste serier men solkar inte heller ner de fina minnena, i jämförelse med ”Joey” där saknaden efter ”Vänner” ständigt var märkbar.

Jag vet inte vad det säger om mig egentligen men jag känner igen mig i Jimmy, han representerar nog de flesta av oss… halvt misslyckade, kämpande själar som försöker så gott vi kan i en värld som inte är så lätt alla gånger.
| 9 april 2015 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Jonathan Banks,är kung i rollen som Mike Ehrmantraut . Längtar efter säsong 5....
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu