The Plot Against America 2020-

Drama
USA
59 MIN
Engelska
The Plot Against America poster

Synopsis

Miniserie som berättar en alternativ historia där Roosevelt förlorade presidentposten 1940 till Charles Lindbergh. Under denna tid blir antisemitism alltmer accepterat i samhället och judiska familjer förföljs på olika vis. Från romanen av Philip Roth.
Ditt betyg
3.2 av 9 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Oscar Söderman

16 mars 2020 | 10:00

Den typen av drama man vill se mer av

”The Wire”-skaparnas nya mini-serie är briljant, krypande och spännande samhällskritik som alla borde se i vår. ”The Plot Against America” är drama gjort helt rätt.
Kontrafaktiska historie-skildringar är bland det bästa jag vet. Inte bara för att kontrafaktisk är ett av mina favoritord, utan kanske mest för att det är fruktansvärt spännande att se hur otroligt annorlunda vår egen verklighet hade sett ut ifall en liten enstaka komponent från det förflutna hade bytts ut.
 
Den dunderkreddiga författaren Philip Roth gjorde just detta 2004 när han bytte ut en komponent i boken ”The Plot Against America”. Som fallet så ofta är har det såklart blivit dags för boken att bli adapterad av Hollywood. Det är ett bitande och aktuellt ämne boken tacklar, tack och lov föll uppdraget på David Simon och Ed Burns (skaparna bakom ”The Wire”) skrivbord.

Vad hade hänt om Franklin D. Roosevelt förlorade presidentvalet 1940 mot flygaren och den *harkel, dubbelkollar anteckning* tyvärr svenskättade antisemiten Charles Lindbergh? Det är premissen som lägger grunden för de sex briljanta tv-avsnitten på HBO Nordic. Vi får följa den judiska familjen Levin med utökad släkt och se hur de påverkas av denna nya regering som beslutar sig för att inte ta del av Andra Världskriget. Några tar fullkomlig ställning emot den nya verkligheten medans andra intressant nog väljer att ansluta sig och tro det bästa. Ni ser ju, det är en otroligt intressant premiss.

En av de sakerna jag älskar allra mest med ”The Plot Against America” är hur skaparna låter handlingen ta sin tid, det hade varit lätt att få in allt det som ovan nämnt i det första avsnittet för att sedan köra en bombastiskt thriller-serie som kanske skulle frodats lite för mycket i de hemska sakerna som sker. Det som är bra här är dock att det är ett långsamt krypande drama som snarare frodas i allt det hemska som kommer ske, även fast det såklart finns inslag av det första också. De riktigt hemska bilderna en ser framför sig när man först läser premissen kommer inte förens långt i säsongen. Presidentvalet förloras inte ens i det första avsnittet, utan det får också sin tid att etablera alla effekterna förlusten kommer få. Sparsmakat och elegant är spelets namn.

Familjen Levin som vi följer genom serien är en helt vanlig arbetarklassfamilj, mamma (den aldrig dålige Zoe Kazan), pappa (den för mig nyupptäckte men fantastiske Morgan Spector) och barn (Caleb Malis och ”Marriage Storys” Azhy Robertson). Det är familjemiddagar och allt trevligt det innebär, efter det är det politiksnack med allt bråk det innebär vid radion. Alla i familjen är olika brydda och/eller engagerade, ju längre serien går blir dock varenda en av dem inblandade vare sig de vill eller inte. När gatorna inte längre blir säkra är det omöjligt att ignorera vad som hänt, även fast några försöker. Bland dem Winona Ryders Evilyn som är syster till Kazan och gift med John Turturros Rabbi Lionel Bengelsdorf, en otroligt kontroversiell figur i samhället som blivit tilldelad tjänst hos Lindbergh. Rollsättningen är så bra den kan bli, Turturro får till och med igenom en rätt så grov sydstatsdialekt utan att det blir roligt.

Det här är den typen av drama jag verkligen avgudar med en handling som utförs med exakt den pricksäkerheten en berättelse som denna kräver. Serien visar såklart ett alternativt Amerika som tyvärr inte känns lika alternativt som det säkert en gång gjorde. I det verkliga livet går klaner och nazister på gatorna igen vilket ger den här serien en relevans som såklart inte var slumpmässigt funnen, Simon och Burns vill säga något här och det är inte direkt gjort med en skalpell. Men när vi lever i en värld där några av någon anledning inte lärt sig av historiens hemskheter är en hammare som ”The Plot Against America” precis det vi behöver.
| 16 mars 2020 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Plot Against America
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu