Euphoria 2019-

Romantik Romantik Drama
USA
60 MIN
Engelska
Euphoria poster

Synopsis

I HBO:s dramaserie "Euphoria" får vi följa en grupp gymnasieelever när de försöker navigera i en värld av droger, sex, identitet, trauma, sociala medier, kärlek och vänskap.
Ditt betyg
4.2 av 70 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
SÄSONG 1
SÄSONG 2
01
Pilot
2019-06-17
02
Stuntin' Like My Daddy
2019-06-24
03
Made You Look
2019-07-01
04
Shook Ones Pt. II
2019-07-08
05
'03 Bonnie and Clyde
2019-07-15
06
The Next Episode
2019-07-22
07
The Trials and Tribulations of Trying to Pee While Depressed
2019-07-29
08
And Salt the Earth Behind You
2019-08-05
09
Trouble Don't Last Always
2020-12-06

Recensent

Jonna Vanhatalo

9 augusti 2019 | 08:15

Smärtsamt gripande men oändligt vackert

”Euphoria” är en utmanande och smärtsamt gripande serie om sorg, missbruk, sex, och övergrepp. Detta är en av de mest omtumlande, komplexa och vackra historierna som skildrats på tv och jag fullkomligen älskar det.
Sam Levinson ("Assassination Nation") har både regisserat, skrivit och producerat den här serien som inte påminner om något annat jag tidigare sett. ”Euphoria” är en modern, manisk och medryckande verklighetssaga, som inte värjer för att stirra det absolut svåraste i livet i vitögat.
 
Vi möter den 18-åriga Rue när hon precis har överlevt en överdos. Hon är den som, tillsammans med utmärkt vald och komponerad musik, leder oss genom seriens åtta avsnitt. När Rue träffar och förälskar sig i nyinflyttade Jules, en transtjej med egna bekymmer, finner hon faktiskt en anledning att försöka vara ren på riktigt.
 
Förutom dessa två unga kvinnor, får vi möta flera andra intressanta karaktärer i deras omgivning. Och alla har de en egen historia värd berättas. ”Euphoria” berättar dem. Det här är en serie om ont, brått liv som handlar om överlevnad, om att gå sönder och läka ihop, och att växa upp, när egentligen – ner - känns som den enklaste vägen.
 
Utan tvekan är detta en av de brutalaste skildringarna av high school som jag någonsin sett. Serien är extremt provokativ, våldsam och oroväckande, men trots det hoppgivande. Manuset är modigt och mycket vågat. Dialogen är rak och trovärdig och backar inte från att kommentera svåra ämnen, som just droger och övergrepp och gör det ärligt och burdust, men ändå med glimten i ögat.
 
Samtliga karaktärer är väl nyanserade, med många inte direkt smickrande bottnar, och de spelas av en skara enormt talangfulla skådespelare. Zendaya ("Spider-Man" , "The Greatest Showman" ) är huvudpersonen Rue med stor övertygelse. Hon visar på sådan begåvning och en ofantlig träffsäkerhet i sina utryck att jag inte annat kan än att tro på varje steg hon tar, varje ord hon säger. Detta är verkligen det bästa och svåraste Zendaya gjort hittills i sin karriär och jag hoppas hon blir ordentligt uppmärksammad för det. Hennes vän i serien och sedermera kärleksintresse Jules, spelas av Hunter Schafer, som också hon gör en makalös insats. Schafer får här verkligen något ordentligt att bita i, och hon gör det strålande.
 
Detta är, även visuellt, ett mästerverk av extremt stora mått. Fotot är makalöst och bildkompositionen absolut perfekt på alla håll. Kamerarörelserna, riktningarna, ljuset, färgerna och in och ut zoomningarna, är hypnotiserande i sin fulländning. Ofta är det otroligt närgånget och kameran åker resolut och utan ursäkt fram i de mest intima vinklar. Detta är direkt från början en serie som går rakt på sak, in your face är ledordet och fotot förstärker den premissen.
 
”Euphoria” är framfusig, men ändå försynt, den är skitig och glittrigt vacker på en och samma gång. Detta är ett high school-drama så starkt att det stundvis gör ont i mig. Serien visar upp en vidrig sida av människor, där missbruk har blivit ett sätt att överleva, sex ett sätt att blidka, där vuxna män förgriper sig på ungdomar, som i sin tur finner bekräftelse i övergreppen. Serien riktar ljuset mot skuggsidan av livet, på misshandel, utnyttjande, tvingad abort och depression och gör det utan pardon. Men den gör det samtidigt hela tiden med lite glitter på ögonlocken. För också i det mörka, svåra och snuskigt sjaskiga, lyser hoppet, en önskan om acceptans, en längtan och en strävan om något annat, bättre. Och vackrare än så blir det egentligen inte.
| 9 augusti 2019 08:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
2
Skit, finns endast en skådespelare som spelar någorlunda väl, resten klingar så falskt att man får sitta och hålla för öronen. Temat är så igenomkört att man kan sitta och rabla upp varje avsnitt innan det sker, och alla repliker dessutom.
Läs mer
4
Väldigt befriande att kunna se en så pass välgjord och intressant ungdomsserie som denna. Alltför många av dagens serier förstörs delvis av att det måste tvingas in olika sexuella läggningar, psykisk ohälsa på ett sätt som inte är trovärdigt. Euphoria lyckas istället få till allting på ett riktigt trovärdigt och äkta sätt vilket höjer serien betydligt i jämförelse med andra ungdomsserier. Karaktärerna känns lagom komplexa och intrigerna är också spännande och väl sammanflätade. Att det ändå dyker upp en del klichéartade stereotyper gör inte så mycket när allt annat är både välgjort och välskrivet. Dessa karaktärer får dessutom senare även ett djup och jag får därför en bättre förståelse för deras handlingar vilket tvättar bort den stereotypa framställningen till viss del och gör allting väldigt intressant. Jag blev tyvärr lite besviken på sista avsnittet och tycker inte att första säsongen fick den avslutningen som jag hade hoppats på. Avsnittet kändes lite tomt och urholkat och tappade mycket av den spänning som byggts upp i tidigare avsnitt.
Läs mer
5
Smärtsamt ärligt, otroligt välspelat och vackert filmat för att inte tala om soundtracket. Full pott.
Läs mer