Serie

Skribent

Alexander Kardelo

24 januari 2014 | 19:01

Vinnarna av MovieZine Awards 2013!

Quentin Tarantino tar hem Bästa Regi och "Django Unchained" blir Bästa film i vår stora läsaromröstning.

I tio år har läsarna på MovieZine röstat fram årets bästa filmer. Vi är stolta över att meddela att årets upplaga av MovieZine Awards lockade rekordmånga, hela 31 470 röster har kommit in.

Priset för Årets Film har tidigare gått till "Lost in Translation" (2004), "Harry Potter och den flammande bägaren" (2005), "V for Vendetta" (2006), "300" (2007), "The Dark Knight" (2008), "Inglourious Basterds" (2009), "Inception" (2010), "Drive" (2011) samt "Hobbit: En oväntad resa" (2012).

2013 var som bekant Quentin Tarantinos comeback med "Django Unchained", och här plockar han två av de tyngsta priserna trots flera starka konkurrenter.

Här är 2013 års alla vinnare, framröstade av er:

Bästa film!

"Django Unchained" - När Quentin Tarantino kokar ihop en spaghettiwestern stänker det både blod och skratt åt alla möjliga håll. 2013 års bästa film slog ut starka konkurrenter som "Gravity" och "Prisoners".

Bästa svenska film!

"Känn ingen sorg" - Det är svårt, nästintill omöjligt, att inte bli berörd. Måns Mårlind och Björn Stein har skapat magiska bilder till Håkan Hellströms musik och texter. Guldbaggegavoriterna "Monica Z" och "Återträffen" hade ingen chans när MovieZines läsare fick rösta fram Årets svenska film.

Bästa regi!

Quentin Tarantino för "Django Unchained" - Ingen skriver en dialog och ingen leker med genrer så som han. Tarantino var den solklara vinnaren för sitt stilsäkra arbete med "Django Unchained".

Bästa manliga prestation!

Leonardo DiCaprio, "Django Unchained" & "Den store Gatsby" - DiCaprio må vara Oscarsnominerad för "The Wolf of Wall Street", men han har imponerat på oss länge. I fjol bjöd han på inte mindre än två fantastiska rollprestationer, vilket säkrade en seger som Årets skådespelare.

Bästa kvinnliga prestation!

Jennifer Lawrence, "Du gör mig galen!" & "The Hunger Games: Catching Fire" - Hollywoods guldtjej, finns det någon roll hon inte fullkomligt briljerar i? Vi får inte nog av Jennifer Lawrence, som var härligt galen i "Du gör mig galen!" och en gnistrande kämpe i "Catching Fire". Räkna med fler starka prestationer redan i år...

Årets genombrott!

Adam Lundgren, "Känn ingen sorg" - Vi minns honom från "Storm", "Apflickorna" och såklart TV-dramat "Torka aldrig tårar utan handskar". Men Adam Lundgrens stora break på bioduken kom med rollen som musikaliske men något klantige Pål. 

Bästa actionfilm!

"Iron Man 3" - Bland superhjältar och snabba bilar fanns det bara en som verkligen levererade. Shane Blacks serietidningsaction blev ett riktigt underhållande avslut på en fartfylld trilogi, där Robert Downey Jr har inget annat är briljerat.

Bästa drama!

"12 Years A Slave" - Efter vinterns prisregn kan Steve McQueens slavberättelse lägga till ännu ett prestigefyllt pris till högen: MovieZine-läsarnas utmärkelse till Bästa drama. 

Bästa komedi!

"Du gör mig galen!" - Det ska vara skratt med hjärta, om ni får välja. David O. Russells dramakomedi med finfina prestationer från Bradley Cooper, Robert de Niro och, som vi redan konstaterat, Jennifer Lawrence, gick hela vägen och slog ut både "The Heat" och "Anchorman 2" på vägen.

Bästa sci-fi/fantasyfilm!

"Hobbit: Smaugs ödemark" - "Hunger Games"-fansen ställde till med en fight, men "Hobbits" brödraskap är starkare än så. Uppföljaren till 2012 års Bästa film ("Hobbit: En oväntad resa") blev inte nominerad i den kategorin i år, men får iallafall trösta sig med en överlägsen seger och priset för Bästa fantasy.

Bästa skräckfilm!

"The Conjuring" - Under ett år där många klassiska skräckfilmer fick sig en remake, valde MovieZines läsare att kora originalhistorien "The Conjuring" till den mest skrämmande. Baserat på en sann händelse, påstås det, följer den ett äkta par som löser övernaturliga mysterier.

Bästa dokumentär!

"The Pirate Bay: Away From Keyboard" - Simon Kloses film om fildelningskriget valde den nytänkande vägen förbi biograferna och fanns att se på SVT, Youtube och givetvis Pirate Bay direkt från premiärdagen. Det gjorde att den dissades av Guldbaggen, men här vann denna noirthriller till dokumentär både en nominering och ett MovieZine Award.

Bästa animerade film!

"Dumma mej 2" - Animerade filmer går som tåget på biograferna just nu. Bland Croodar, köttbullar och pluggande monster var det Gru och hans gula vänner som vann allas hjärtan. 

Bästa utländska film!

"Jakten" - I kategorin för de icke-svenska eller -engelskspråkiga filmerna trängdes många internationella snackisar. Priset går dock välförtjänt till Thomas Vinterbergs starka drama med en lysande Mads Mikkelsen i huvudrollen.

Bästa A-märkta film!

"The Heat" - Den har två kvinnor som har varsitt namn, de pratar med varandra om annat än män, och de fick oss att skratta som vi inte gjort sedan "Bridesmaids". Vinnaren av årets specialpris lyckas både klara Bechdeltestet och kicka röv som få.

Sämsta film...

"Scary Movie 5" - Kommentar överflödig.

Bästa TV-skådis!

Bryan Cranston, "Breaking Bad" - I fem år har vi följt Cranston som Walter White, kemiläraren som gick över till den mörka sidan för att skapa sig ett knarkimperium. Efter den nagelbitande sista säsongen var han den givna vinnaren av Bästa TV-skådespelare.

Bästa svenska TV-serie!

"Solsidan" - Bland hubotar och svensk/danska kriminalare föredrog ni ändå en riktig komediserie. Korka upp champagnen och skåla med Mickan: Solsidan", inne på sin fjärde säsong, år Årets svenska TV-serie.

Bästa nya TV-serie!

"Vikings" - Nordisk historia har sällan varit så spännande som i History Channels "Vikings", här visad på TV4. Serien med Gustaf Skarsgård i en av rollerna tävlade mot bland andra "House of Cards".

Bästa TV-serie!

"Game of Thrones" - Favoriten "Breaking Bad" är stark tvåa, men priset för Bästa TV-serie går utan snack till "Game of Thrones" när MovieZines läsare fått säga sitt. 

Vann dina favoriter? Hur röstade du i år? Är du nöjd med resultatet? Kommentera nedan.

| 24 januari 2014 19:01 |