Prisoners (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En man från Boston kidnappar den person som han tror ligga bakom försvinnandet av hans dotter och hennes bästa vän.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: PRISONERS

Högklassig thriller
Hugh Jackman drar på sig flanellskjortan och spelar en fader på bristningsgränsen som får uppleva en förälders värsta farhågor. "Prisoners" är en fullpott som golvar med en skavande story.

Varje år sker oförklarliga försvinnanden. Folk hittas aldrig igen, kommer aldrig mer tillbaka och familjer får aldrig ett avslut. Två små flickor är offren i tidigare Oscarsnominerade Denis Villeneuves ("Nawals hemlighet") thriller där en Thanksgiving-middag hemma hos grannfamiljen slutar med kidnappning. Den huvudmisstänkte för dessa förbrytelser, Alex Jones (Paul Dano), stämmer in på alla föreställningar om en pedofil och är en enstöring iklädd träningsoverall med ett IQ som en 10-åring. Han har inget alibi och sågs senast på brottsplatsen i sin skåpbil men bevisbördan leder till att Alex friges vilket får Keller Dover (Hugh Jackman) att se rött.

Utredaren Loki (Jake Gyllenhaal) - en 13-rättare som löst varenda fall han någonsin tilldelats - lovar att hitta dottern men den desperata pappan som skulle göra allt för sina barn tycker inte att det görs tillräckligt nog. Sporrad att rädda sin yngsta och uppehålla sig när frun ligger hemma i sängen otröstbar och med rödsprängda ögon öppnar han upp en tortyrkammare för den friade och börjar knappa in på gärningsmannen.

Med så mycket skräckhistorier från säsonger av "Efterlyst" om barn som farit illa är det inte svårt att fylla i blankraderna om vilket öde som väntar flickorna, men Villeneuve låter oss inte ropa hej förrän vi är över bäcken.

På pappret ser "Prisoners" ut att vare en rätt ordinär kriminalare som bockat av varenda måste hos genren med fantombilder, en alldeles för känslomässigt involverad polis och en svårknäckt gåta men "Zodiac"- kruxet lyser igenom. Det svider till ordentligt, smärtar till i bröstet och känns som tusen nålar att se familjen drabbas av en sådan kolossal förlust. Men är det ett martyrskap? Filmen inleder på bibliskt vis med ett röstspår från Hugh Jackmans karaktär som läser upp Herrens bön om människans maktlöshet och avrundas med ett öppet slut som lämnar en illa berörd.

Förutom ovannämnda medverkar en hel bunt med A-listeskådisar: Melissa Leo, Terrence Howard, Viola Davis och Maria Bello. "Prisoners" är fri från specialeffekter och annat trams som spridit sig som en epidemi bland de samtida regissörerna i Hollywood som inte hittar till bromspedalen och är ett utmärkt exempel på vad man kan åstadkomma med den insikten; det behövs inte mycket för att skapa ett ruskigt, vidrigt och omåttligt spännande verk - Denis Villeneuve, I salute you!

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
marleey
Jag gillar det lugna tempot i berättandet och att man håller på det rakt igenom. Det gör att spänningen byggs upp bit för bit. Filmen blir lång, men det gör inget när det är spännande rakt igenom. Storyn är bra och innehåller flera intressanta sidospår och moraliska frågeställningar. Alltid intressant att se när föräldrars syn på rätt och fel helt suddas ut. 

Manuset är inte något vis nyskapande men det funkar ändå bra då skådespelarna gör briljanta insatser. Gyllenhaal och Jackman sticker ut mest. Atmosfären och fotot är härligt och levererar en känsla av trist, grått och skitigt som passar bra med filmen och bidrar helt klart till att spänningen ligger på topp. Slutet är bra även fast jag föredragit en annan upplösning. Trots detta så är Prisoners otroligt välgjord med en härlig atmosfär och spänning. Att man endast fick en nominering på Oscarsgalan 2014 kändes väldigt snålt. Stark 4:a.
Sara
Rekommenderar denna starkt. Härlig stämning i filmen som passar perfekt på hösten o med tända ljus. Många twistar även om jag hade känningar om "vem det var" ett tag innan. Men förutom det så härlig o bra film. Fint foto. Betyg 4/5 Se den.
Kalis Svar på Sara för
Jag gillade verkligen  Paul Danos prestation i filmen, han gör ett grymt jobb som Alex Jones!
Hagevall
Fincher-doftande thriller som besitter den där obehagligt mörka atmosfären som alla spänningsälskare är bekant med. En oförutsägbar film med klockrent foto och riktigt bra skådespelarinsatser. Betyg: 4/5.
Visa fler (82)

Veckans populära filmer

Visa fler