Anchorman: The Legend Continues 2013

Komedi
USA
113 MIN
Engelska
Anchorman: The Legend Continues poster

Synopsis

Med 70-talet bakom sig återvänder San Diegos främsta nyhetsankare, Ron Burgundy. Med sig har Ron sitt sidoankare tillika fru Veronica Corningsone, väderpresentatören Brick Tamland, mannen på gatan Brian Fontana och sport-ankaret Champ Kind. Tillsammans kommer de att ta sig an landets första 24-timmars nyhetskanal, och det kommer att bli en smutsig kamp.
Ditt betyg
2.7 av 591 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Anchorman 2: The Legend Continues
Biopremiär
20 december 2013
DVD-premiär
7 maj 2014
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

18 december 2013 | 01:01

Galet kul för stunden

Det blir ofta hysteriskt kul när det gamla karikatyriska sällskapet från sist åter ska göra TV ihop. "Anchorman 2" är en riktigt rolig uppföljare som både lyckas vara aningen nytänkande i allt sitt trams men framförallt nästan hålla samma klass som sin föregångare.

Närmare tio år har gått sedan förra filmen ("Anchorman") slutade. Ron Burgundy är fortfarande en levande legend inom TV-branchen och bor numera tillsammans med sin fru Veronica Corningstone i New York där de båda sänder nyheter. Men tiderna är nya och medan Veronica blir befordrad, får Ron sparken och faller därefter ner i alkoholindränkt självömkan och bitterhet. Efter ett tag på botten av flaskan får han förfrågan om att börja jobba som ankare på det nystartade nyhetsbolaget GNN. Ron tackar ja och ger sig förväntansfullt iväg för att samla ihop det gamla teamet.

Konceptet är samma men decenniet nytt. Förra filmen utspelade sig på 70-talet medan vi nu förflyttat oss till 1980. Filmen slår några små satisriska slag mot televisionens utveckling som spridare av nyheter, men också människan som en relativt slapp mottagare av dessa. Det är många gånger väldigt fånigt och så skruvat att det inte någonstans går att ta på allvar. Intrigen i sig är i simplaste laget, fast vad gör det, då det mesta ändå är sjukt roligt och inte direkt strävar efter att vara så mycket annat heller.

Karaktärerna är så här nästan 10 år senare verkligen fortsatt helt fenomenala. Trots att sliskbollen Brian Fantana (Paul Rudd) och burduse Champ (David Koechner) tar några steg bakåt den här omgången så blir det inte tomt i täten. Will Farells neurotiske narcissist Ron är fortsatt helt knäpp i huvudet och fullständigt vedervärdig men lyckas ändå på ett vridet sätt vinna publikens sympati. Också Steve Carrel flyttar fram positionerna som det extremt korkade, men väldigt underhållande mähäet Brick.

Det går emellanåt alldeles för långt och en hel del skämt faller platt och känns överplumpa i ren ivrighet. Synd också att kvinnorna inte gjorts roligare, för även om det finns fantastiskt kompetenta komedienner i ensemblen är de rätt bleka i jämförelse med de dominerande männen. Christina Applegate får till exempel inte det komiska utrymmet hon förtjänar, medan underbara Kristen Wijg med tom blick ändå övertygar som Bricks kärleksintresse tillika jämlike i sinnesslöhet - Chani.

Tempot är högt och mycket av humorn hänger på det centrala sällskapets skönt galna jargong och i början när de åter kommer samman finns knappt pauser till andning. Fullständigt vanvettiga repliker fyras av, ett efter ett annat och innan man skrattat klart åt en lustighet, kommer en ny farande. Även om det blir en viss nedgång i intensitet någonstans halvvägs och berättandet går en stund på tomgång, plockas farten upp igen mot slutet när den traditionella nyhetsbataljen hägrar. Många kända ansikten (försök låta bli att kolla upp vilka) dyker upp i stridigheterna och det blir milt sagt fullständigt vansinnigt, men inte desto mindre roligt.

"Anchorman 2: The Legend Continues" saknar något under den välpentade ytan för att hela vägen klassas som en lika lyckad satir över sin tids era, som ettan var över sin. Dock är också detta en galet rolig film som gott underhåller för stunden.

| 18 december 2013 01:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Will Ferrell är lite gapigare, hans och Adam McKays manus är inte riktigt lika tajt och utförandet inte riktigt lika klockrent som i ettan som är en av de bästa komedierna duon någonsin lyckats klämma ur sig. Kanske en av 2000-talet bästa komedier överlag. Men gubbarna har helt enkelt blivit lite äldre och inte lika fräscha som innan. Men visst är Ron Burgundy tillbaka. Faktiskt så är detta en väldigt lyckad uppföljare, så här 10 år senare. Även om det kanske går en förbi vid första titten, och man är lite besviken över att ovan nämnda tajming inte är lika klockren denna gång, så är filmen mer mogen och har faktiskt lite sensmoral. Det finns ett djup och en kärlek till karaktärerna som är ovanlig i moderna komedier. Det gör att filmen höjer sig lite över det klassiska ytlighetskomedierna, och det som gör att man förlåter Ron Burgundy för att han är en dinosaurie från en svunnen tid. Precis som den här uppföljaren. Världen har gått vidare, men Ron är densamma, och jag älskar honom lika mycket nu som då. 3/5
Läs mer