Skribent

Andreas Samuelson

26 juli 2015 | 18:00

Homo i Hollywood - så funkar det

Vi har kommit långt när det kommer till acceptansen av homosexuella, även i filmvärlden. Men samtidigt som allt fler skådisar kommer ut vittnar flera av dem om att vi inte nått ända fram.
Det fanns en tid då smyghomosexuella skådespelare som Rock Hudson, Anthony Perkins och Cary Grant tvingades in i garderoben för att inte riskera sina karriärer. Idag har flera framgångsrika och populära TV- och filmprofiler kommit ut och vunnit både publikens och industrins stöd. Men fortfarande finns det spår av fobi och rädsla för de som sticker ut i det heteronormativa Hollywood. 

Här är några röster från de vågat gå emot strömmen.

Jane Lynch
Golden Globe- och Emmyvinnaren medverkade i flera av Christopher Guests och Judd Apatows komedier innan hon fick fick sitt enorma genombrott som den stenhårda gympaläraren Sue Sylvester i TV-serien ”Glee”. Hon har själv inte hymlat med att hon är lesbisk och var gift med psykologen Lara Embry i fyra år. Hon säger dock att publiken fortfarande behöver jobba på att acceptera gaypersoner i romantiska heteroroller.

”Det är nästa som kommer runt hörnet. Men ja, absolut, jag tror det har blivit enklare, och det är tack vare människor som haft modet att stå upp när ingen annan gjorde det – folk som Melissa Etheridge, Ellen DeGeneres, K.D. Lang som stått upp och sagt ’Ja, det här är den jag är’”.

Rupert Everett
Britten slog igenom som Julia Roberts scenstjälande gaybästis i romantiska komedin ”Min bäste väns bröllop” men försvann så småningom från strålkastarljuset, lämpligt nog i samband med att han själv kom ut som gay. Han har själv beskyllt sin dalade karriär på att han är homosexuell och har varnat yngre skådespelare för risken att komma ut. Han har även uttryckt sin frustration över hur sällan gayskådespelare får chansen att spela hetero.

”Heterosexuella män får alla chanser att spela hur många gayroller de vill och vinner tonvis av priser för det. Men det funkar inte åt andra hållet. En mainstreamskådespelare har kommit att behöva bli straightare och straightare och straight.”

Jodie Foster
Oscarsvinnaren har under lång tid varit outtalat lesbisk och hade ett långvarigt förhållande med en kvinna innan de gjorde slut. Hon är sedan tidigare i år gift med skådespelerskan Alexandra Hedison. Hon har tidigare undvikit att prata om sitt privatliv men även typiskt heterosexuella kvinnoroller. Häromåret höll hon ett humoristiskt tacktal på Golden Globe-galan, när hon vann Cecil B. DeMille-priset, och bekräftade ryktena.

”Jag hoppas ni inte är besvikna på att det inte blir något stort komma ut-tal ikväll för jag kom ut redan för tusentals år sedan, på stenåldern.”

Ellen Page
Den Oscarsnominerade stjärnan från “Juno” och “X-Men”-serien är en av de senaste att komma ut – och hon gjorde det med dunder och brak, i gripande, personligt tal på ett Human Rights Campaign-event för HBT-ungdomar. Page, som kom ut för sina föräldrar vid 19 års ålder men först vid 27 berättade för offentligheten, har sagt att hon var väldigt nervös och väntade sig negativa reaktioner.

”Du tror att du är på ett ställe där man är glad över att vara gay, man har inga problem med det längre, känner ingen skam över det, men faktum är att man gör det. Du är bara inte fullt medveten om det. Jag tror att jag fortfarande var rädd för att folk skulle veta. Jag kände mig illa till mods bland homosexuella – jag kände skuld för att jag var mig själv.”

Neil Patrick Harris
Skådespelaren, som gick från tonårsdoktor i ”Doogie Howser, M.D.” till kvinnotjusare i ”How I Met Your Mother”, mötte kanske inte mycket förvåning när han kom ut 2006, tack vare en hetskampanj av bloggaren Perez Hilton. Harris tror att det utvecklats sedan han själv var ung eftersom det finns fler exempel på homosexuella nu och att chockeffekten inte är lika stor.

”Jag kan inte säga att branschen är annorlunda nu än vad den var då, för jag var inte 30 år gammal då och i den positionen då jag kunde stå rakryggad och säga något. Jag tror mina rädslor från den tiden skulle vara samma som folk i tonåren upplever nu.”

Wentworth Miller
Prison Break”-stjärnan kom ut i och med han nobbade en inbjudan till en filmfestival i St Petersburg på grund av Rysslands homofobiska lagar. Han har berättat hur han som 15-åring och flera gånger därefter försökt ta självmord och hur han medvetet undvek att berätta om sin sexualitet i intervjuer under den populära seriens storhetstid. Han funderade till och med på att lägga ner skådespeleriet men kom på bättre tankar.

”Jag valde att ljuga. När jag tänkte på möjligheten att komma ut, hur det skulle påverka mig och min karriär som jag arbetat så hårt för, så fylldes jag av rädsla. Rädsla och envist motstånd som hade byggts upp under många år.”

Matt Bomer
Det har ryktats att skådespelaren från TV-serien “White Collar” och “Magic Mike” förlorade huvudrollen i såväl ”Man of Steel” och ”Fifty Shades of Grey” på grund av sin läggning, även om andra förklaringar uppgetts. Han undvek ett tag att komma ut men gjorde det på ett subtilt sätt när han mottog ett pris på Desert AIDS Project's Steve Chase Humanitarian Awards och tackade sin man, Hollywood-publicisten Simon Halls, sedan många år.

”Vad vi verkligen måste göra är att sluta med alla dessa adjektiv före en jobbtitel – vare sig det handlar om en ”svart skådespelare”, ”homosexuell skådespelare” eller ”vad som helst skådespelare”. Alla tror att jämlikhet kommer från att identifiera folk, och det är inte där jämlikhet kommer ifrån. Det kommer från att behandla alla likadant oavsett vem dem är. Jag hoppas media och pressen plockar upp det för det är dags att lämna 1992.”

Ian McKellen
Den adlade britten har skådespelat sedan 1960-talet men blev först uppmärksammad av mainstreampubliken i och med sina roller i ”Sagan om ringen”- och ”X-Men”-filmerna. Han har uttalat sig om att många skådespelare gömmer sig i garderoben och troligen mår dåligt av det men också att de som kommit ut inte har det så svårt som vissa påstår.

”Även nu finns unga skådespelare som vill ha karriärer som romantiska huvudroller och det bästa är att inte berätta att du är gay. Jag antar att jag brukade undra om jag får spela Romeo om jag kom ut. Slutligen så tror jag att om man kompromissar till den längd att du ljuger om dig själv, finns det något jobb i världen som är värt det? Jag tror inte det. Det är fortfarande ett känsligt ämne i Hollywood, dock.”

Lily Tomlin
Skådespelerskan och komikern träffade sin fru, Jane Wagner, redan på 1970-talet men under Tomlins storhetstid i filmer som ”Nashville”, ”9 till 5” och ”Två systrar för mycket”, så blev ämnet aldrig riktigt aktuellt. Tomlin har aldrig gjort mycket väsen av sig som lesbisk men heller inte dolt det. Hon anser att aktivismen behövs men att hon saknar lite av spänningen att dölja något.

”Det är inte nog ifall det fortfarande är ett problem men jag har blivit bländad av all aktivism och vägran att försvinna och vara osynlig. Men jag måste säga – man saknar lite repression, den sexiga delen. Att smyga runt. Allt som är tabu är alltid lite mer kittlande.”

Zachary Quinto
När “Star Trek”-stjärnan kom ut fick det en hel del uppmärksamhet och ansågs ännu ett steg mot att homosexuella skådespelare får spela hetero. Han har själv sagt att han enbart fått stöd efteråt och att det inte verkar ha påverkat hans karriär. Men han har känt sig motiverad att aktivera sig för gayrättigheter, speciellt efter att ha spelat i HIV-pjäsen ”Angels in America” och efter den mobbade tonåringen Jamey Rodemeyers självmord.

”Som homosexuell så ser jag det och kan säga att det finns en hopplöshet som omringar det, men som människa så ser jag det och säger: Varför? Var kommer den här olikheten ifrån, och varför kan vi inte som kultur och samhälle gräva djupare för att undersöka det? Vi är livrädda för att konfrontera oss själva.”

Luke Evans
Den “Dracula Untold”-aktuella britten kom ut redan som ung, teaterskådespelare innan han äntrade filmens värld med roller i en rad Hollywood-blockbusters. Med växande stjärnstatus så stängdes garderobsdörren och romansrykten med en PR-kvinna spreds plötsligt. Nyligen hintade han dock om att ångrat att han pratat om sitt privatliv men är lycklig i sin nuvarande situation.

”Då jag växt upp i industrin under de senaste fem eller sex åren så har jag insett att det är väldigt lite man kan hålla privat. Så jag skyddar det enda jag har kontroll över. Mitt privatliv känns som det sista jag kan hålla kvar.”

Fler skådespelare som tagit steget ur garderoben:


Golden Globe-vinnaren från “Big Bang Theory” kom ut genom en artikel i The New York Times där han benämndes som gay, i och med hans medverkan i HIV-dramat ”The Normal Heart”.

TV-stjärnan som blev känd genom att ligga med män i ”Sex and the City” avråddes av en publicist att avslöja sitt förhållande med en kvinna innan hon anlitade en ny, homosexuell, som uppmanade henne att bara ”konfirmera” ryktet.

Den populära komikern och skådespelerskan kom ut officiellt inför en folkskara på 1000 människor under en demonstration för gayrättigheter i Las Vegas 2008.

Den gamle “Star Trek”-stjärnan och gayaktivisten kom ut i gaytidningen Frontiers 2005 där han även berättade att han varit i ett förhållande med en man i 18 år.

Birollsveteranen från bland annat “Jurassic Park” och TV-serien ”Oz” inspirerades att skriva sin memoar ”Following Foo” av en av två överlevande tvillingsöner som han och dåvarande pojkvännen fick genom en surrogatmamma. Boken blev hans officiella sätt att komma ut.

Grey's Anatomy”-skådespelaren kom frivilligt ut efter en omtalad dispyt under inspelningen av den populära TV-serien där motspelaren Isaiah Washington – som sedan sparkades – använde skällsordet ”faggot”.

Den unga, Golden Globe-belönade “Glee”-stjärnan har berättat att han inte vågade komma ut i sin konservativa hemstad utan det var först TV-serien, där han spelar en homosexuell tonåring, som gjorde att han kunde berätta om sin läggning.

Skådespelerskan blev känd genom att hångla med Tom Cruise i ”Top Gun” men kom ut som lesbisk i en intervju med HBT-hemsidan SheWired.com där hon berättade att det varit en process sedan 12 års ålder.

Musikalstjärnan, även känd från filmer som “Taking Woodstock” och ”Frost”, kom ut 2009 genom att gå med i National Equality March i Washington och hade under en tid ett förhållande med Zachary Quinto.

Musikalstjärna som börjat synas mer på film, bland annat i ”United 93” och ”Mitt liv med Liberace”. Kom ut via omslaget på tidningen The Advocate och är en aktiv kämpe för gayrättigheter.

Andrew Rannells
Mest känd från musikalscenen, främst “Book of Mormons”, men även film och TV (”Möhippan”, ”Girls”). Har berättat att han kom ut redan som tonåring och efter det har ingen förvånats.

Raven Symone
Sångerskan och skådespelerskan från bland annat ”Cosby” och ”Dr. Dolittle”-filmerna berättade att hon gillade tjejer på Twitter 2012.

Mest känd som Aaron, den snygga killen tjejerna slåss om i ”Mean Girls”. Blev outad av rivalen Julianne Hough när de båda tävlade i ”Dancing with the Stars”.

Media hade länge spekulerat om ”Frasier”-broderns sexualitet innan han via sin publicist kom ut och konfirmerade att han och regissören/manusförfattaren Brian Hargrove var ett par.

Veteranen som medverkat i allt från ”Titanic” till ”Legally Blonde” har varit mån om att hålla sitt privatliv privat men kom ut 2012 i pressen, och kommenterade att han ”inte pratar om det men att alla vet”.

Jesse Tyler Ferguson
Skådespelaren, som spelar gay även i TV-serien ”Modern Family”, har berättat han var tvungen att komma ut för sin pappa tre gånger och avslöjade 2012 att han skulle gifta sig med pojkvän sedan två år.

Hon träffade Johnny Galecki under deras tid i TV-serien ”Roseanne” och börja dejta – då insåg att hon var lesbisk. Vänskapen höll dock i sig, då de återförenades flera år senare i ”Big Bang Theory”.

TV-stjärnan som blev känd som homosexuella Jack i ”Will & Grace” vägrade länge att diskutera sin läggning men hintade om det i en intervju med The Advocate.

Idag mest känd som Ellen DeGeneres äkta hälft, skådespelerskan dejtade sångerskan Francesca Gregorini under tiden i ”Ally McBeal” och berättade att varken familj eller motspelare visste att hon var lesbisk innan paparazzibilder på paret spreds.

Huvudrollsinnehavaren i TV-serien ”Kyle XY” kom ut genom att berätta om sin förlovning med musikern Blue Hamilton på Twitter.

Veteranen från bland annat “The Producers” och “The Birdcage” svarade en gång en reporter, som frågade om han var gay: ”Jag är 40, singel och jobbar med musikaler. Gör matematiken, du.”

Den irländske skådespelaren från “Game of Thrones” kom ut i en intervju med en fansite för TV-serien där han konstaterade: ”När du pratar om gaycommunityt, så pratar du om mitt community.”
| 26 juli 2015 18:00 |