Girls 2012-2017

Drama Komedi
USA
30 MIN
Engelska
Girls poster

Synopsis

HBO-producerad komedisucce om de fyra tjejkompisarna Hannah, Marnie, Jessa och Shoshanna. De är alla strax över tjugo och lever i New York City. I centrum står Hannah. Hon har författardrömmar och arbetar som oavlönad praktikant på ett förlag.
Ditt betyg
3.6 av 430 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
4
5
6
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
SÄSONG 4
SÄSONG 5
SÄSONG 6
01
Pilot
2012-04-16
02
Vagina Panic
2012-04-23
03
All Adventurous Women Do
2012-04-30
04
Hannah's Diary
2012-05-07
05
Hard Being Easy
2012-05-14
06
The Return
2012-05-21
07
Welcome to Bushwick a.k.a. The Crackcident
2012-05-28
08
Weirdos Need Girlfriends Too
2012-06-04
09
Leave Me Alone
2012-06-11
10
She Did
2012-06-18

Recensent

Rasmus Foltmar Elfton

7 januari 2014 | 15:01

Genomtänkt generationsskildring

"I have to go to work, and then I have this dinner thing, and then I am busy trying to become who I am."

Redan i första avsnittet av "Girls" blir Lena Dunhams karaktär Hannah ekonomiskt avfärdad av sina föräldrar. Eftersom hennes sysselsättning sedan college varit att praktisera på Manhattan helt utan betalning, samtidigt som hon försökt att skriva sin generations stora bok, tar hon inte den ekonomiska avskärmningen med en klackspark. Hennes skor har inte ens klack.

"Girls" är en tv-serie som utgår ifrån de fyra tjejerna Hannah, Marnie, Jessa och Shoshannas liv i Brooklyn. Folk kallar serien för "Sex and the City om Facebook-generationen". Då jag inte 54 år gammal skulle jag inte beskriva någonting som "Facebook-generationen", och speciellt inte "Girls". Det är en serie för alla som är intresserade av hur det är att försöka bli en människa och hitta tillhörighet i dagens samhälle. Likheterna till "Sex and the City" slutar dock vid den (ungefärliga) geografiska platsen och könet på de fyra huvudrollerna, om man tänker efter är det inte särskilt mycket mer som påminner om den nu 16 år gamla serien. Den handlade om att ha karriär på Manhattan, gifta sig, skaffa barn, inte skaffa barn, cosmopolitans och sex. "Girls" handlar om allt det där som händer innan. Från post-college-ångest till aborter och att kämpa mot patriarkatet.

Det inledande citatet kommer från tv-seriens absolut första scen. Det är scenen då föräldrarna på restaurang berättar för Hannah att de inte längre kan betala för hennes livsstil. Hannah, som räknat med föräldrarnas hjälpsamma hand medan hon skriver på boken, blir så klart chockad, och det är i den chocken som "Girls" föds. Hur blir man en egen person samtidigt som man ska ha ett skitjobb för att betala hyran? En fråga som en hel generation (och många innan den nuvarande) ställer sig.

Lena Dunhams resa till stjärna gick snabbt. 2010 hade hennes långfilm "Tiny Furniture" premiär men väckte ingen större uppmärksamhet. Det var först när "Girls" sänts i några avsnitt som hajpen infann sig och folk började förstå att även om karaktären Hannah kanske inte är sin generations röst, så är Lena Dunham det, i verkligheten. Nu har hon vunnit Golden Globes och blivit flerfaldigt Emmy-nominerad för "Girls" som hon regisserat, skrivit och spelar huvudrollen i. I och med sin framfart skrev Lena Dunham, född 1986, även kontrakt med bokförlaget Random House på ett värde av 3,5 miljoner dollar, något som säger en del om hur hög status hon har på den populärkulturella himlen efter två säsonger av "Girls".

Det är dock inte bara Dunham som gör "Girls" till en fantastisk TV-serie. Motspelare som Allison Williams, Jemima Kirke och Adam Driver är några av de reguljära skådespelarna som gör enormt bra ifrån sig. Den sistnämnde har landat roller i filmer som "Lincoln", "Frances Ha" och "Inside Llewyn Davis" sedan seriens premiär på HBO våren 2012.

Även soundtracket i "Girls" imponerar. Låtvalen tillför någonting till seriens handling, och hjälper oss - på ett bra sätt - att förstå karaktärerna. Jag kommer aldrig att glömma när Marnie (spelad av Allison Williams) håller i ett vernissage för galleriet hon jobbar på och låten "I Can Change" av LCD Soundsystem spelas i bakgrunden. "I can change, I can change, I can change, I can change, if it help you fall in love", sjunger sångaren James Murphy. Det är exakt vad det avsnittet handlar om. Marnie träffar en konstnär som inte alls är för henne men hon vill ha hans bekräftelse ändå, och det är så vi fungerar som människor. Det är väldigt få serier (eller filmer) som lyckas berätta någonting genom soundtrack. Oftast är det bara ett gäng låtar som är "bra", även om skaparna nog tänker att de betyder någonting för produkten. I "Girls" är det tydligt att låtarna har en väldigt stor betydelse och det når mig som tittare.

"Girls" har haft två väldigt väl genomförda första säsonger. Lena Dunham som skapare har bevisat att hon vet exakt vad hon gör och jag hoppas att hon uppfyller alla förväntningar i den tredje säsongen. Den andra säsongen kändes som en andra akt i en film, och det ska bli oerhört spännande att se vad som händer i seriens tredje akt. Förhoppningsvis hittar Dunham och gänget hem med ytterligare tio genomtänkta och smarta avsnitt.

| 7 januari 2014 15:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Girls
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu