Top Gun 1986

Action Romantik Drama
USA
110 MIN
Engelska
Top Gun poster

Synopsis

Maverick blir tillsammans med Goose antagen vid marinens berömda elitskola för blivande attackflygare – Top Gun. Där träffar han den kvinnliga instruktören Charlie, som även har en del att lära ut efter lektionstid. Katastrofen ligger dock ständigt på lur. En olycka inträffar som Maverick tar på sig skulden för och han tappar helt lusten för flygningen. Men så hamnar de unga och äregiriga flygarna mitt i en livsfarlig konfrontation med främmande makt där Maverick ser sin chans att ta revansch.
Ditt betyg
3.2 av 828 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

26 augusti 2012 | 18:01

Underhållande kultfavorit

Det må vara helgerån att inte tokhylla en sådan älskad 80-talsfavorit som "Top Gun". Faktum kvarstår att den testosteronstinna jaktplansrullen har åldrats en aning, även om den fortfarande är både medryckande och underhållande.

Minns man inte filmen så minns man snacket. Alla flickor ville ha den smajlande Tom Cruise (och hade honom, på väggen åtminstone) medan alla pojkar ville vara honom och köpte både pilotjackan och Ray Ban-brillorna. Radion ylade Oscarsbelönade slängan "Take My Breath Away" så ofta att valfri schlagervinnare skulle bli grön av avund. En kultfilm var född.

Storyn är av simpel om än klassisk göra-något-av-sitt-liv-och-klättra-mot-toppen-sort. Pete "Maverick" Mitchell (Cruise) är en våghalsig stridspilot i USA:s flotta med målet att bli världens bästa men lever i skuggan av sin far och får ständigt tillsägelser när han inte följer regler. Tillsammans med bästisen och navigatören Goose (Anthony Edwards) skickas han till flygskolan Top Gun där han förälskar sig i flirtiga instruktören Charlie (Kelly McGillis).

"Top Gun" är egentligen ett enda stort publikfrieri till film. Här finns nog med grabbighet och TV-spelsliknande flygscener för den manliga publiken och män i bar överkropp samt lämpligt ljussatta sexscener för att tillfredsställa den kvinnliga. För fans av Cruise och stridsflygplan är det mumma rakt igenom. Cruise är självfallet som gjord för rollen, den ultimata kombinationen av kaxig skitstövel och känslig romantiker.

Mitt problem med filmen är att den känns för ytlig och välpolerad. Dramatiken känns inte i magen på samma sätt som den säkerligen gjorde 1986. När det förväntat "hemska" sker, ganska exakt efter filmens gladaste scen i form av gullig familj som sjunger framför pianot, blir jag inte särskilt gripen utan känner mig förvånansvärt oberörd. Den där tårskvätten som dalade ner för folks kinder på dåtidens biografer lyser med sin frånvaro under en omtitt idag.

Däremot är den aldrig i närheten av tråkig. Är det något regissören Tony Scott var bra på så var det tempo. Mellan flygscenerna är det kvicka repliker och rapp dialog som gäller. Karaktärerna är väl utmejslade och visst rycks man med i den grabbiga jargongen och stämningen på flygskolan (även om den ökända homoerotiken känns mer uppenbar än någonsin). Däremot känns kärlekshistorien med McGillis ganska onödig och strategiskt placerad. Deras romans är precis den typen som bara finns på film, vilket särskilt gäller slutscenen.

"Top Gun" må filmiskt sätt vara något av en bagatell, men en mycket underhållande sådan och en stark kultfavorit som håller långt bara på sina berömda scener, repliker och karaktärer. Cruise bevisar stor stjärnkvalité och det är en stor bonus att se kända namn i tidiga roller. Blivande "Cityakuten"-stjärnan Edwards stjäl showen i en suveränt nyanserad prestation som Goose men även Val Kilmer, Meg Ryan och Tom Skerritt är minnesvärda.

| 26 augusti 2012 18:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
5
Älskar denna filmen! Så 80-tal! En klassiker!
Läs mer
2
Pete "Maverick" Mitchell (Tom Cruise) försöker bli USA:s bästa stridspilot men upplever motgångar i livet p.g.a. någon hemligstämplad incident som drabbade hans far. Han lyckas hamna på "Top Gun" där USA:s främsta stridpiloter utbildas, och utvecklar en smårivalitet med Iceman (Val Kilmer) samt en romans med en civilanställd instruktör (Kelly McGillis). Jag tror inte att "Top Gun" är min typ av film. Jag har svårt att förstå hur den kunnat bli en kultfilm, för det är verkligen inget särskilt med den. Jag har inget emot berättelser där huvudpersonen måste kämpa för att nå dit han eller hon vill, men denna film berör mig inte alls. Det är inget särskilt med dialogerna. Romansen mellan Maverick och instruktören kunde lika ha skippats helt och hållet. Det är för få flygscener, men jag känner ingenting inombords när jag ser dem. Det är roligt att få se blivande skådespelarstjärnor medverka i filmen såsom Val Kilmer, Meg Ryan och Adrian Pasnar, men de har för kort scentid. Men nu vet jag var sången "Take my breath away" kommer ifrån. Om det inte vore för Tom Cruises fantastiska prestation som Maverick skulle denna film bara fått en stark etta. Men nu får den 2/5. Jag har förresten läst att "Top Gun" kommer att få en uppföljare där Tom Cruise och Val Kilmer kommer att reprisera sina roller. Men behöver filmen verkligen en fortsättning?
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu