Val Kilmer

Skådespelare 31 December 1959 Los Angeles, California, USA

Biografi

Val Kilmer föddes i Los Angeles och han har svenskt påbrå på sin mammas sida. Efter ha blivit färdig på Hollywoods yrkesskola, så började han läsa drama på Juilliard.

Han började sin bana som skådespelare på teaterscenen, något han fortfarande återvänder till. Hans debut inom film blev huvudrollen i parodin "Top Secret" (1984) men fick sitt stora genombrott i 80-talsikonen "Top Gun" (1986).

Även om Val var med i en del filmer så var det inte förrän 1991 som han fick till en kritikersuccé med "The Doors" (1991) där han spelade Jim Morrison med spöklik likhet både utseendemässigt och rösten. 

Val hade rykte om sig att vara svår att samarbeta med, så på slutet av 90-talet ebbade filmförfrågningarna ut och han fick då hitta lyckan hos mindre nogräknade bolag. Men ibland dyker han upp i storfilmer i mindre roller.
Av: PerH

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler
Senaste kommentarer
JVF
Ja "Felon" ska jag absolut se, den tror jag på. Blir väl att kika på de andra också så småningom, tack för tipset.
Gomer Pyle
Felon ska du definitivt kika på, knallhård fängelsefilm. Kiss Kiss Bang Bang är inte så dum heller. Salton Sea är rätt så bra också.
JVF
Alltså vad hände här? "Top Gun", "The Doors", "True Romance", "Tombstone" och "Heat". Sen...ingenting. Nu har jag förvisso varken sett "Kiss Kiss Bang Bang" eller "Felon", men resten är ju iallafall inte mycket att hänga i granen. Tyvärr.
Visa fler (6)