Mean Girls (2004)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Cady (Lindsay Lohan) tror att hon kan allt om de "starkastes överlevnad" efter att ha vuxit upp på den afrikanska stäppen med sina föräldrar, som är zoologer. Men djungelns lag får en helt ny innebörd när den 15-åriga Cady, som tidigare undervisats av sina föräldrar, för första gången börjar i skolan. När Cady försöker hitta sin roll bland sportfånar, mattesnillen och andra gäng råkar hon ut för skolans självutnämnda härskarinna: den coola och beräknande Regina (Rachel McAdams), som även är ledare för skolans tuffaste gäng, "Plastics".
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: MEAN GIRLS

Welcome to the jungle

Lindsay Lohan ska börja high school. Igen. Den här gången spelar hon Cady som blivit undervisad av sina föräldrar som arbetar som zoologer i Afrika. När hon, ”den ädle vilden”, nu kastas rakt in i Aaron Spelling-världen är hennes sinne för matematik ingen speciellt användbar egenskap. Hon blir snabbt utstött men finner tröst hos andra elever som befinner sig utanför revirgränserna. En dag får hon av en slump audiens hos The Plastics som består av Gretchen, Karen och skolans drottning Regina. De ser plastmaterial i hennes exotiska naivitet och Cady vänder ryggen åt sina gamla vänner. Djungelns lag ni vet, precis som hemma i Afrika.

Lohan och regissören Mark S. Waters vet att omge sig med begåvade medarbetare. Där ”Freaky Friday” fungerade tack vare Jamie Lee Curtis fungerar ”Mean Girls” tack vare Tina Feys manus. Hon spelar själv matteläraren som försöker få Cady på rätt spår igen och tillför samma sarkastiska charm som gjort henne till det bästa Weekend Update-ankaret sedan Norm Macdonald fick sparken. Runt henne har kollegorna från ”Saturday Night Live” slutit upp. Producenten Lorne Michaels, Ana Gasteyer och Amy Poehler som föräldrar och Tim ”The Ladies Man” Meadows som skolans lätt resignerade rektor:

”I should cancel your Spring Fling, but I’m not going to do that. We’ve already paid the DJ.”

Innan ni slutar läsa kan jag lugna er med att ”Mean Girls” inte är en spin-off på någon av programmets många återkommande karaktärer. Feys manus är istället baserat på Rosalind Wisemans bok ”Queen Bees & Wannabes”. En slags handbok för hur föräldrar ska hjälpa sina döttrar att överleva i ”girl world”. Alltihop låter väldigt uppfostrande men uppvägs av Feys lätt surrealistiska manus där hon lyckats få varje replik att räknas. Mamma som opererat brösten och lillasyster som aldrig lämnar teven med blicken är små ledtrådar som bildar en trovärdig, om än förenklad, förklaring till varför Regina blivit en sådan elak flicka.

När man skriver en high school-satir står man vanligtvis inför ett val. Antingen använda skolan som ett mikrokosmos som i ”Election” eller göra en karikatyr som i ”Heathers”. Fey lyckas göra både och. På många sätt är ”Mean Girls” PG-13-versionen av ”Heathers” (som regissörens bror Daniel skrev). Den är alltså anpassad för att kunna ses av de personer den handlar om. Där Winona Ryder dödade sina plågoandar nöjer sig Lindsay Lohan med att få dem att gå upp i vikt. Fast det kanske är värre?

Christoffer Andersson Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
11016
Lindsay Lohan är en riktig tonårsförälskelse. Rätt bra film, bättre än när jag såg den senast. En stark 3a!
magiul
En av de bättre tonårsrullarna i facket "nykomling försöker hitta sin identitet i gänget" som setts otaliga gånger. Rachel McAdams är superbra! 3/5

Relaterade filmer