Cary Grant

Skådespelare 18 januari 1904 - 29 november 1986 Horfield, Bristol, England, UK

Biografi

Archibald Alexander Leach, mer känd under sitt artistnamn Cary Grant, var en brittiskfödd amerikansk skådespelare och producent, född 18 jan 1904 i Bristol, död 29 nov 1986 i Davenport, Iowa.

Han växte upp under fattiga förhållanden,13 år gammal rymde han hemifrån och slöt sig till en kringresande akrobattrupp - han uppträdde som akrobat och gick på styltor. Han kom till USA 1920 och fick arbete som badvakt på Coney Island. 1923 återvände han till England där han började uppträda i musikaliska komedier. Han upptäcktes av Arthur Hammerstein som tog med honom till New York och gav honom en roll i musikalen Golden Dawn. Han fortsatte sin karriär på Broadway under några år.

Han hade större samarbeten med två regissörer, först och främst med Howard Hawks, med vilken han i en mängd screwballkomedier tog genren till nya höjder i filmer, som Ingen fara på taket, Det ligger i blodet och Jag var en manlig krigsbrud. Det andra samarbetet var med Alfred Hitchcock. I sammanlagt fyra olika filmer samarbetade de, den mest kända är I sista minuten. Hitchcock höll Grant för att vara en av sina favoritskådespelare.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler