Cary Grant

Skådespelare 18 Januari 1904 - 29 November 1986 Horfield, Bristol, England, UK

Biografi

Archibald Alexander Leach, mer känd under sitt artistnamn Cary Grant, var en brittiskfödd amerikansk skådespelare och producent, född 18 jan 1904 i Bristol, död 29 nov 1986 i Davenport, Iowa.

Han växte upp under fattiga förhållanden,13 år gammal rymde han hemifrån och slöt sig till en kringresande akrobattrupp - han uppträdde som akrobat och gick på styltor. Han kom till USA 1920 och fick arbete som badvakt på Coney Island. 1923 återvände han till England där han började uppträda i musikaliska komedier. Han upptäcktes av Arthur Hammerstein som tog med honom till New York och gav honom en roll i musikalen Golden Dawn. Han fortsatte sin karriär på Broadway under några år.

Han hade större samarbeten med två regissörer, först och främst med Howard Hawks, med vilken han i en mängd screwballkomedier tog genren till nya höjder i filmer, som Ingen fara på taket, Det ligger i blodet och Jag var en manlig krigsbrud. Det andra samarbetet var med Alfred Hitchcock. I sammanlagt fyra olika filmer samarbetade de, den mest kända är I sista minuten. Hitchcock höll Grant för att vara en av sina favoritskådespelare.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler
Senaste kommentarer
N10
Helt fantastisk skådis, han har en sån härlig charm!
David Brent
Vad fan! Det känns som ens kommentarer försvinner, bergsäker på att jag redan öst superlativer om denna underbara man, men det är helt tomt... Inte första gången det händer. Antingen är jag senil eller annars är det något lurt.

Jaja, Grant var iaf en fantastisk skådis med otroligt många bra filmer på samvetet. En underbar charmör och en av de största stjärnorna och bästa skådisarna som vi haft!
H A N N E S
Väldigt bra skådespelare!