Fifty Shades of Grey 2015

Romantik Drama
USA
125 MIN
Engelska
Fifty Shades of Grey poster

Synopsis

Unga studenten Anastasia Steele möter den något äldre, rike entreprenören Christian Grey. De båda inleder ett passionerat S&M-förhållande. Baserat på E.L. James bästsäljare "Femtio nyanser av honom".
Ditt betyg
2.7 av 1,291 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Fifty Shades of Grey
Biopremiär
13 februari 2015
DVD-premiär
15 juni 2015
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Universal Pictures
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

12 februari 2015 | 00:30

50 nyanser av nonsens

”Fifty Shades of Grey” är ett erotiskt laddat drama efter E.L. James bästsäljande bok med samma namn. Filmen är förvisso på sina håll rätt sexig, men för det mesta bara tomma floskler i omlopp.
Unga litteraturstudenten Anastasia Steele (spelad av Dakota Johnson), ska intervjua miljardären Christian Grey (Jamie Dornan) för sin kårtidning. De två är från olika världar men dras ohjälpligt till varandra och inleder också snart ett förhållande. Ett förhållande som från början helt är på hans villkor, vilket både bekymrar men också lockar den oskuldsfulla Ana djupare in i det. 

Jag har lite svårt att få grepp om vad som egentligen är filmens handling eller dess budskap, om den ens har något sådant. Manlig dominans och kvinnlig underkastelse och tjusningen däri? Kanske? Eller inte? 


Tyvärr lider ”Fifty shades of Grey” av ett hopplöst dåligt manus och ger mig inga svar. Med uselt manus kommer såklart inte helt otippat också extremt platta karaktärer, som bara i filmens dunkla och redigerade sängkammarscener känns hyfsat naturliga. Vilket i och för sig mitt i det andra inte helt tillfredställande, är ganska tacksamt då detta i första hand är en erotisk fantasi förverkligad på film, där det mesta dramat utspelas just i sängen. Dock blir det heller aldrig till något mer, vilket är synd, för det är bara så intressant med två timmar städad mjukisporr på tomgång. Jag hade faktiskt hellre sett att delar av den många gånger pinsamma dialogen blev bortklippt till förmån för lite mer skoj i sänghalmen då det onekligen är i de scenerna filmen fungerar bäst. Ja eller åtminstone lite bättre.

Christian Grey, förstår jag, är en fantasifigur och som sådan passar han säkert bra som en slags hjälte i bokform, men frågan är om han anstår samma roll i en film? Jag blir mest konfunderad och lite halvt illa till mods av hans svartsjukeutbrott och fruktansvärda kontrollbehov över allt och alla. Allra mest sin nya så kallade flickvän Ana. Jag ser i honom en rätt osympatisk, om än materiellt generös sociopat och har därför egentligen svårt att ta till mig ens det potentiellt heta scenerna i vilka han så tydligt både har och tar övertaget.

Det är dessutom väldigt påtagligt att inte ens skådespelarna är helt bekväma i sina roller och framförallt inte med de pinsamt usla dialogerna som av helt fel anledning lockar fram skratt i publiken. Dakota Johnson är trots allt rätt bra som Anastasia. Det börjar lite tafatt, men hon växer med uppgiften och hittar så småningom sin karaktär, även om filmen då i princip är slut. Jamie Dornan är, ja… trevlig att titta på. Men tyvärr är hans Mr. Grey som sagt en rätt knepig figur till att börja med, som därutöver har fått äran att leverera de flesta av de illa förankrade replikerna. Så när han plötsligt utbrister: ”I am no good for you. You have to let me go!” efter bara en fika, är det ingen som tror på honom. Allra minst Dornan själv.

Sam Taylor-Johnson har regisserat detta erotiska spektakel vars målgrupp torde vara i första hand unga tjejer och eventuellt deras pojkvänner. Hon gör med tanke på materialet ett godkänt jobb och framförallt tycker jag om att hon tydligt och icke dömande fokuserar på Anastasia och hennes njutning i de lättare sadomasochistiska äventyren karaktären hänger sig åt. Och även om en lätt unken eftersmak kommer av den ständigt påvisade underkastelsen av kvinnan och fokusen på hennes nakna kropp, så känns Ana till sist inte bara som ett offer.

Mina förväntningar inför filmen var blandade och jag måste så här efteråt tillstå att ”Fifty Shades of Grey” inte är sämre än väntat, men heller inte bättre. Detta är inte ett mästerverk. Det är egentligen knappt ens en bra film, men den kommer kunna framkalla lite känslosvall och förtjusta fnitter i biosalongerna framöver. Så för all del, är det vad du för stunden vill ha – gå och se.
| 12 februari 2015 00:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
1
Eller som filmkritikern Chris Stuckmann sade i sin videorecension: "Fifty shades of total fucking shit" varefter han gav filmen ett välförtjänt F, den (recensionen) är faktiskt ganska rolig för den som är intresserad, jag håller med om i princip allt han säger. Och så lite om filmen då... Vart börjar man ens? Det här är utan tvekan en av de sämsta filmerna jag har sett i hela mitt liv, alla kategorier, för att vara rakt på sak. Det finns flera anledningar till det. För det första är huvudkaraktären Anastasia Steele (vilket för övrigt är ett av de skitnödigaste namnen någonsin på en filmkaraktär) den mesigaste, tråkigaste och plattaste karaktären jag kan komma på att jag har sett. Det är en karaktär som är förolämpande underdånig och svag. Hon är dock inte ensam, för varken "hunken" Christian Grey eller hennes fullständigt karaktärslösa kompis ger något som ens liknar ett okej intryck. Christian Grey är en högdragen, stel och tråkig karaktär som av någon anledning blir intresserad av Anastasia. Resten av filmen är deras tafatta försök till något som ska likna en romans, med lika fruktansvärd kärleksdialog som den mellan Anakin Skywalker och Padmé Amidala i Star Wars: Attack of the Clones. Det går inte ens att skylla på skådespelarna, för manuset är så katastrofalt dåligt att det inte är konstigt att rollprestationerna blev så träiga. Filmen är ändå hyfsat snygg, det måste jag ge den, den ser inte dålig ut. Med den absurda budgeten den måste ha haft är det inte så konstigt. Så lite snyggt foto, och någon bra ton här eller där, det är allt. Det är allt som man inte vill säga alla jordens fula ord om efter att ha sett klart filmen. Den sänder även kassa signaler, och varje gång du ser den dör en kattunge. Se den inte, för både din och kattungarnas skull.
Läs mer
2
Så var den äntligen här, filmen och karaktärerna som vi dreglar över i Fifty shades-böckerna de senaste åren :) Som gjorde S&M rumsrent i finkulturen plus fick en kvinna arresterad i Mexico ( tror jag det var )då hon inte kunde hålla fingrarna från sin vajeje under biobesöket:) Så var filmen lika het och oemotståndlig som böckerna? Nje, inte så man skulle riskera fängelse för förargligt uppförande i alla fall :) Det var ju en tvist när dem tog bort både Matt Bomer och Charlie Hunnam som Mr Grey och båda hade platsat såååå mycket bättre än nuvarande Mr Grey -Jamie Dornan. Jag tyckte inte det var någon speciell kemi emellan dem vilket verkligen måste finnas om man ska göra tre filmer från böckerna?! Hur dem nu hade tänkt hålla publiken i spänning i två filmer till när inte ens första filmen höll i två timmar, är dock ett mysterium för mig? Men hypad som filmen vart och nyfiken som jag är med resten av världen, är den ändå en godkänd 3a. Och för oss fanatiker som lusläst böckerna i sträck, är det ju bara såååååå roligt att äntligen få se sina karaktärer på film, oavsett om det fanns tillräckligt med kemi eller inte. Så för alla fans- go see it, har du inte ens läst böckerna, då kanske du ska se på något annat :) Cast: Dakota Johnson, Jamie Durnan, Eloise Mumford...mfl.. AAA
Läs mer
2
Sedan jag läste böckerna för något år sedan så har väntan varit stor och jag har varit nyfiken på om det överhuvudtaget går att översätta "Fifty Sades of Grey" böckerna med dess tvådimensionella karaktärer till film. Nu har jag varit i en biosalong som till 98% var fylld av kvinnor och sett det första försöket med filmatiseringen av den första boken. Så jag ska nu tala om med denna filmrecension vad jag tyckte om detta hypade spektakel. Men först lite om handlingen. Den blyga och nervösa engelsk litteraturstudenten Anastasia Steele (Dakota Johnson) får hoppa in för sin sjuka rumskompis och intervjua den stenrika entrepenören Christian Grey (Jamie Dornan) i hans skyskrapa. Artikeln ska publiceras i skoltidningen. Som intervjuare gör hon fiasko, men hon väcker känslor hos honom genom att påstå att han nog inte har några nära vänner. Och han ser något oskuldsfullt och spännande hos henne. Han vet då inte att hon är oskuld. De träffas igen och inleder en relation. Det visar sig att Christian Grey bär på mörka hemligheter som bla innefattar ett stort konrtollbehov och en förkärlek till bondage och utövande av kvinnlig underkastelse. Han vill att hon ska skriva under ett kontrakt som innefattar vad hon kan gå med på sexuellt. Anstasia står sedan för ett beslut om hon ska gå vidare med denna för henne mycket främmande och komplicerade typen av relation. Nu har jag nått fram till den punkten då jag ska tala om vad jag tyckte och då är det väl bäst att besvara de frågor de flesta har. Är filmen erotiskt upphetsande, chockerande och hur mycket naket får man se? Erotiskt laddad kan jag bara svara ja på. För den där erotiska explosionen mellan huvudkaraktärerna finns hela tiden där som en tickande bomb. Chockerande vet jag inte direkt. Jag har sett värre och är ganska härdad. När det kommer till nakenheten så tror jag att den där stora kvinnliga publiken som fyllde biosalongen blev ganska besvikna om de ville se väldigt intima och närgångna vinklar på manskroppens privataste kroppsdel. Mest får man se Christian Grey iklädd jeans med bar överkropp. Rumpan visar han upp i en scen och det sägs att man kan få se någon cm av hans penis om man är observant. Det var inte jag eftersom jag inte är intresserad av nakna män. Men Dakota Johnsons karaktär Anastasia visades upp helnäck i diverse sexiga poser som gav fördel åt hennes vackra kvinnokropp. Snippa blev det dock inte så mycket. För varje gång då hennes trosor drogs av så bytte kameran hela tiden på ett finurligt sätt vinkel. Men Dakotas bröst och rumpa exponeras mycket och hennes nakna kropp är vad som uppfyller större delen av de sexscener som finns med i filmen. Det har gått rykten om en oklippt dvd-utgåva som jag hoppas på och när den släpps vill jag se mer snippa. Förövrigt är allt sig likt ifrån boken. Handlingen följs detaljerat och det känns inte som att någonting har glömts bort eller missats. Till och med alla sexscenerna har de fått med. Skådespelarmässigt är Dakota mest begåvad. Hon lyckas verkligen fånga de där blyga, klumpiga och smått förvirrade egenskaperna som Anstasia har i boken och även kontrasten får hon med när filmen närmar sig slutet och hon börjar ifrågasätta Christian Greys beteende och ibland vägra lyda honom. När det kommer till Jamie Dornans gestaltning av Christian Grey så tycker att han är lite fel castad. Jag hade hellre sett Charlie Hunnam i huvudrollen. Han fick rollen först men hoppade av pga pressat tidsschema. Han hade haft det rätta utseendet som karaktären har i boken. Dessutom känns Jamie Dornan lite för orutinerad för att ha en sådan bärande roll. Men vem vet? Han kanske hinner utvecklas eftersom det ska bli 3 filmer innan filmtrilogin är över. Och man vänjer väl sig kanske. Men i de erotiskt laddade scenerna tillsammans med Dakota har de båda kemi och man tror verkligen på det som händer i sänghalmen och att det är på riktigt. Nu är ju inte "Fifty Shades of Grey" böckerna några mästerverk. Det är bara tantsnusk i ett lite mer påkostat format. Men som ett fan av böckerna så har man inget att klaga på. Materialet förvaltas väl av den kvinnliga regissören Sam Taylor-Johnson och tonen i böckerna fångas troget upp. Sedan att Christan Grey har 2 nyanser istället för femtio som titeln säger få man beskylla författarinnan E.L. James för. Det finns inte så mycket att arbeta med i den karaktären eftersom han inte har så många mer egenskaper än kåthet och kontrollbehov. Det finns inte så mycket att klaga på med den här filmatiseringen. Den är trogen boken som är förlagan och skådisarna gör sitt yttersta. Och det förhöjer betyget att de tog bort Anastasias tankar som man fick ta del av i böckerna. Dessa tankar gjorde det hela segt att läsa och att lyssna på en berättarröst är ett väldigt slitet verktyg inom filmens värld. Till stora delar var faktiskt böckerna väldigt sega att läsa då det inte var sex eller annan typ av spännande intrig och de där sega delarna har de påskyndat lite i filmens handling så att filmen faktiskt blir bättre än boken. Så avslutningsvis kan jag bara säga att jag är helt nöjd med filmen "Fifty Shades of Grey". Den enda besvikelsen var att sexscenerna verkade vara lite för censurerade. Så jag hoppas att ryktet om den oklippta dvd-versionen stämmer. En stark trea av fem möjliga får filmen i betyg av mig. Detta betyg beror mest på Dakota Johnsons insats som Anastasia Steele. Hon lyfter filmen och gör de två timmar som är filmens speltid till intressanta.
Läs mer