Frost 2013

Äventyr Familj Animerat
USA
108 MIN
Svenska
Engelska
Frost poster

Synopsis

I det animerade äventyret "Frost" lägger en profetia ett helt land i evig vinter. Anna slår sig samman med den våghalsiga bergsmannen Kristoffer och tillsammans ger de sig ut på en lång resa för att hitta Annas syster, Snödrottningen, och få ett slut på den iskalla förtrollningen.

De möter extrem kyla, mystiska odjur och magi längs sin resa och kämpar mot elementen för att rädda kungadömet undan förstörelse.
Ditt betyg
3.5 av 2,750 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Lotta Zachrisson

27 januari 2014 | 01:20

Temat om systerkärlek är en frisk fläkt

Überklassisk prinsessaga med aningen för poppiga musikalnummer. "Frost" bjuder ändock på fin vinterunderhållning med vackra animationer och en välkommen omfokusering till att handla mer om systerlig kärlek än den uttröttade par-diton.

Precis som "Den lilla sjöjungfrun" är "Frost" baserad på en saga av H.C. Andersen, nämligen "Snödrottningen". Men denna adaption har väldigt lite gemensamt med sin förlaga och kan ses mest som "löst inspirerad" av Andersens berättelse.

Systrarna (och tillika prinsessorna - det är ändå Disney) är oskiljaktiga som barn men under en lek där storasyster Elsa använder sina magiska krafter - att förvandla saker omkring henne till snö och is - blir lillasystern Anna tillfälligt skadad. Kungaparet bestämmer sig för att stänga portarna och hålla Elsas hemlighet dold för alla andra, även systern.

Anna förstår inte varför Elsa slutat leka med henne. När föräldrarna dör i en storm får Anna växa upp nästan helt själv och den dagen det är dags att öppna portarna igen för Elsas kröning kan lillasystern inte bärga sig inför alla människor hon ska få träffa, kanske till och med "den rätta". Och mycket riktigt dyker prins Hans upp som verkar helt perfekt. Elsa däremot bävar för att hennes hemlighet ska avslöjas. Under ett gräl låter Elsa sina krafter släppas lösa, och efter att ha förvandlat hela kungadömet till ett frostigt vinterlandskap flyr hon upp i bergen.

Trots att Disney numera äger Pixar är det fortfarande oftast vattentäta skott mellan de olika bolagens produktioner. "Modig" får ses som ett undantag som hamnade i gränslandet mellan det nyare mer moderna tänket och den klassiska prinsess-sagan från Disney.

Vad gäller "Frost" råder det inga tvivel. Här har vi vackra prinsar och prinsessor, det onda mot det goda, traditionell magi och förstås akter av kärlek som räddningen. Det är inte utan att det känns "gjort", och det är inte direkt svårt att förutse vad som ska hända. Men så länge man är inställd på det, så kan en vackert animerad Disneysaga verkligen bjuda på en mysig biostund så här under vintern.

Om ni tänker er "Trassel" men med lite mindre humor, å andra sidan något mer djup, så vet ni ungefär vad ni kan vänta er. När Anna ger sig av för att leta efter Elsa, och stöter ihop med isbrytaren Kristoffer och hans ren Sven (japp, det finns en del skandinaviska referenser), så får vi den del av filmen som bjuder på mest äventyr och humor. Framför allt är det snögubben Olaf som de stöter på, som står för den senare varan.

Islandskapen är tacksamma för fina animationer - 3D-effekterna är hugget som stucket och inget måste alls för att få ut mer av denna produktion. Det som istället verkligen sticker ut i filmen, och som har prisats av många, är musikalnumren. Och de går verkligen inte att ignorera, utan tar över en stor del av berättandet, framför allt i början. Sällar man sig till den skaran som tycker att de är oförglömliga sing-alongs så är det förstås bara en bonus. Tyvärr hör inte jag dit.

Sångerna har skrivits av Robert Lopez och hans fru, Kristen Anderson-Lopez, paret som ligger bakom musiken i Broadwaysuccéer som "Book of Mormon" och "Avenue Q", men i "Frost" har de snarast valt att hålla sig inom genrerna tuggummipop och powerballader. Tankarna går ofta till Sarah McLachlan och artister som Miley Cyrus. Inte dåligt kanske, men det blir bara för smörigt ibland, och jag kommer på mig själv med att sakna Alan Menkens insatser i "Aladdin" och "Den lilla sjöjungfrun", med nummer som satte sig direkt.

En stor eloge ska dock ges till skaparna för att, trots att det ett tag ser ut som om filmen helt ska fastna i det alltför upprepade temat om kärlekens oövervinnerliga kraft, så lyckas man vrida om fokus från det heliga Disneyparet till att faktiskt handla mer om den systerliga relationen. En frisk fläkt!

| 27 januari 2014 01:20 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
2
Småmysig för stunden men så fort filmen stängs av har jag glömt vad den handlar om. Känns extremt gjord, nästan som en pastisch på alla Disneyfilmer genom åren. Trots en av årets bästa låtar i soundtracket, skön dynamik mellan systrarna och en riktigt bra sidekick i Olaf, är filmens handling trist som fnöske. Världen man befinner sig i känns ointressant och liten, trots gästspel från bl.a. Rapunzel från Trassel. Men detta är en mycket, mycket sämre film än hennes egen. Frost får nöja sig med knappt godkänt 2/5.
Läs mer
5
Jag vet inte hur man kan undgå insikten att med den storslaget Oscarsbelönade 53:e Disneyklassikern, Disneys "Frost" ("Frozen"), så har vi något ytterst speciellt i våra händer. Jag kommer ihåg första gången jag fick kännedom om denna Disneys nya animerade film genom en tidig trailer och jag trodde att kvaliteten hos Disney-filmer bara började gå neråt. Dock när jag bestämt mig för att ta en titt på deras senaste verk (som då var olagligt uppladdad online) så uppenbarade det sig tillslut att den trailer jag tidigare sett varit väldigt missledande och att under dess hud egentligen gömde sig ett fenomenalt mästerverk! Trots den dåliga kvalitén på online-videon så var själva filmen otrolig, och i detta ögonblick så bestämde man sig för att detta var en film som man verkligen inte ville missa på bio. Jag kommer ihåg det spännande och pirriga ögonblicket då man begav sig av mot bion med familjen, ögonblicket innan man fick sin absolut bästa filmiska upplevelse någonsin! När väl denna fantastiska film var slut, och man hade suttit genom hela filmen från allra första början till sista scenen efter eftertexterna, så lämnar man biografen med lycka och tårar i ögonen, samt vetskapen att man precis upplevt den absolut bästa filmen i historien! Jag skall för alltid komma ihåg den första och enda filmen som berört mig till tårar. "Frost" skulle även hädanefter förbli en stor besatthet hos mig, och man blir alltid helt till sig så fort man upptäcker nästa stora nyhet om detta Disneys största mästerverk, en film som återgav mig min kärlek till Disney-filmer som nästan gått förlorad de senaste åren. Det är en film som lärt mig att uppskatta vissa saker mer, och den frambringar flera viktiga och kraftfulla budskap till många olika människor världen över. Budskap vi alla kan ta väl lärdom av. Filmens otroliga, gripande och rörande berättelse som förs framåt av den underbara musiken som karaktärerna och deras skådespelare framför i en minnesvärld och väl animerad värld är något helt unikt. Den här filmen för fram dess egen originella berättelse på ett sätt som inte kan jämföras med någon annan film, och dess otroliga detaljer och förmåga att få varje detalj att betyda något är något mycket speciellt i sig självt. Detta är en berättelse som alla möjliga människor i alla åldrar oavsett kön kan relatera till och bli berörda av. Jag anser att Hans-Christian Andersen idag borde ha varit stolt över vad skaparna av filmen fantiserade fram ur hans klassiska saga. Den enda film som tog 70 år att utveckla är idag ett världsvida fenomen som tagit hela världen med [snö]storm. Det är den definitiva familjefilmen och en sådan ofattbar succéfilm som kommer att bli ihågkommen och älskad världen över i flera generationer framöver. Jag vet ärligt talat ingen annan film som bättre förtjänar titeln "världens bästa film." Detta är min absoluta #1 favoritfilm. Hyllad vare Snödrottningen!
Läs mer