X-Men: First Class 2011

Action Sci-Fi
USA
132 MIN
Engelska
X-Men: First Class poster

Synopsis

Innan Charles Xavier och Erik Lensherr tog namnen Professor X och Magneto var de två unga män som upptäckte sina krafter för första gången. Innan de blev ärkefiender var de bästa vänner som jobbade tillsammans med andra mutanter för att stoppa det största hotet världen hade råkat ut för.
Ditt betyg
3.5 av 1,886 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

10 oktober 2011 | 21:16

Förstklassig prequel

En av de mest efterlängtade prequels på länge har en stark grundhistoria om vänskap och heder, en prickfri rollista, adrenalinstinn action, ett gott humör och en chans för Matthew Vaughn att bevisa att han utan tvekan kan bli en av sin tids mest intressanta regissörer.

Prequel-fenomonet har länge varit en ursäkt för att fortsätta urmjölkade filmserier genom att göra en uppföljare som berättar ursprungshistorien. Oftast blir det mest som en vanlig uppföljare med yngre, "hetare" skådespelare och en meningslös story man redan vet slutet på. Här har man däremot lyckats skapa ett nytt, spännande superhjälteäventyr där man lagt krutet på inte bara action och effekter utan även på historien och talanger bakom och framför kameran.

Charles Xavier (James McAvoy) är en kaxig universitetsdoktorand specialiserad på mutation, ett personligt ämne då han själv besitter förmågan att läsa och kontrollera andras tankar. Hans nära - och enda - vän är fostersystern Raven (Jennifer Lawrence), en kameleont lidande av dåligt självförtroende. När de upptäcker att en ond mutant, Sebastian Shaw (Kevin Bacon), planerar att starta ett tredje världskrig i syfte att utrota människan korsas deras vägar med Erik Lehnsherr (Michael Fassbender), en mutant med magnetiska förmågor - och hämndlystna planer mot Shaw... Snart samlas fler mutanter ihop för att bekämpa Shaws ondskefulla planer.

Vissa trailers till filmen har lite felaktigt gett skenet av att den fokuserar sig på vänskapen och så småningom kampen mellan Xavier och Lehnsherr, senare mer känd som Magneto. "X-Men": First Class" handlar om så mycket mer än så men visst finns här en stark berättelse om hur de två möts och utvecklas till de karaktärer spelade av Patrick Stewart och Ian McKellen. Och att skådespelarna inte liknar varandra utseendemässigt gör inget när det finkänsliga skådespeleriet är på topp och både McAvoy och Fassbender lyckas varva charmig humor, svettig action och gripande drama på ett värdigt sätt mycket likt sina föregångare.

Resten av skådespelarna är väl valda även om vissa är lite väl replikfattiga. "Winter's Bone"-stjärnan Lawrence fortsätter att imponera som Raven/Mystique medan January Jones ("Mad Men") är ett oväntat lyckat femme fatal-val som Emma Frost. Även gamla barnstjärnan Nicholas Hoult (som vuxit upp från "Om en pojke" till filmer som "En enda man" och "Clash of the Titans") sticker ut som en storfotad vetenskapsyngling som så småningom blir Beast. Här finns även en del oväntade veteraner i småroller och roliga framträdanden av gäststjärnor.

Att Vaughn kunde göra både tung, rolig och häftig serietidningsaction bevisade han med "Kick-Ass" men när han här får det känsliga uppdraget att ta hand om mer älskade superhjältar så gör han det minst lika bra. Det är supersnyggt gjort och man har flitigt tagit tillvara på 60-talsperioden med kostym, scenografi och en härligt sval James Bond-känsla kompletterad av alltid sevärda Bacons slemmiga psykopatskurk.

Återigen handlar det om gåvan med superkrafter och förbannelsen att vara annorlunda, lojalitet mot sina egna och vara sann mot sig själv. Men medan det i Bryan Singers gjordes i mer traditionell superhjälteform så känns det här lite mer moget och vuxet. Vilket också blir filmens problem då de traditionsenliga kläderna, maskerna och effekterna stundtals känns lite fnissigt malplacerade. Att Rose Byrnes (som var så bra i "Insidious" och "Bridesmaids") omotiverat fjompiga CIA-agent knappt tillför något är också en nagel i ögat men detta är detaljer som går att överse och knappast lär skrämma bort de inbitna fansen.

Vad som hade kunnat bli ännu en tröttsam, poänglös uppföljare är tack vare pålitliga namn ett både spännande, gripande, roligt och fartfyllt superhjälteäventyr som lär tar sommarbiobesökarna med storm (ordvitsen ej med avsikt).

| 10 oktober 2011 21:16 |