Taking Woodstock 2009

Taking Woodstock poster

Synopsis

"Taking Woodstock" bygger på Elliot Tabers memoarer om en ung man som försöker slå sig fram som inredningsarkitekt i New York. Trots sina storslagna drömmar fastnar Elliot på familjemotellet El Monaco, som drivs av hans rysk-judiska föräldrar. När han får veta att en konsert som planerats i en närliggande stad blivit inställd, erbjuder han motellet som ny konsertplats för att dra in lite extra pengar...
Ditt betyg
3.0 av 340 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Taking Woodstock
Biopremiär
28 augusti 2009
DVD-premiär
6 januari 2010
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Senaste om filmen

Recensent

Robert Samuelsson

24 augusti 2009 | 08:18

Ang Lee skapar filmmagi

Lagom till 40-års jubileet av Woodstockfestivalen kommer Ang Lees nya film "Taking Woodstock" som är baserad på Elliot Tibers självbiografi och skildrar de tre dagar som utgjorde Woodstockfestivalen 1969. Detta är inget annat än en fullträff!

Historien om Elliot Tiber är facinerande och handlar om en man som går från ett förljuget dubbelliv till ett accepterande och försonande av av sina bägge sidor. Inte endast inför sig själv, utan även inför det med Woodstock som startskott, mer liberaliserade Amerika.

Elliot Tiber (Demetri Martin) kallas av många "Woodstock-pappan" och är, om man ska tolka filmen, en av de anledningar att Woodstock blev av och att det blev den succé som det faktiskt blev. Under sommaren när han istället för att jobba som inredningsdesigner i New York, hjälpte sina föräldrar med det hopplösa familjeföretaget "El Monaco Motel" lyckades han av en slump få över de nyss vräkta Woodstockarrangörernas festival från Wallkill till Bethel, New York. Familjens "El Monaco Motel" går från konkursens tröskel till att bli festivalens hjärta och högkvarter.

Elliot har alltid varit en älskvärd person i det lilla samhället Bethel men när det kommit fram att han är ansvarig till godkännandet av en stor musikfestival blir han istället hatat av invånarna. Tursamt nog lyckas inte dessa Woodstock-motståndare att stoppa den halv miljon besökare som samlats för fred i Vietnam och för svartas, kvinnors och homosexuellas rättigheter.

I "Talking Woodstock" har Ang Lee valt att istället för att se bilder från själva scenen och festen runt omkring har han lagt fokus helt och hållet på Elliot Tiber, vilket är en succé i mitt tycke! Det finns så många andra böcker och filmer som skildrar musikens betydelse i festivalen men inte många som skildrar festivalen ur de outsider perspektiv som Elliot befinner sig i (han är både judisk och homosexuell i ett intolerant USA). Att sedan ta någonting "helamerikanskt" och göra sin egna tolkning utan de klychor som brukar förekomma har alltid varit lite av Ang Lee´s kännetecken i filmskapandet, vilket också är en av de anledningarna som gör att jag verkligen uppskattar hans filmer.

Ang Lee har en bra uppsättning skådespelare och Demetri Martin som gör rollen som Elliot Tiber är egentligen mest känd för sin stand-up comedy men gör en perfekt roll som älskvärd helylle kille. Endast små varningssymboler som indikerar överspel börjar blinka då Elliot Tibers mamma Sonia (Imelda Staunton) agerarar.

Woodstock var mer än bara musik, Woodstock ändrade människor. För många och inte minst Elliott Tiber blev det livets höjdpunkt. Som homosexuell och fortfarande familjelojal blev festivalen en uppenbarelse som lärde honom acceptera och älska båda sina jag. Ang Lee lyckas med ett övertygande filmiskt berättande och ett estetiskt tilltalande sätt skapa magi.

| 24 augusti 2009 08:18 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Taking Woodstock
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu